تاریخ انتشار
يکشنبه ۱ بهمن ۱۳۸۵ ساعت ۱۵:۵۸
۰
کد مطلب : ۸۶۵۸

گزارشی مختصر از بنیاد دعبل خزاعی

شماره 29 - 30 ماهنامه خیمه – محرم 1428- بهمن 1385


در سال 81 عده‌اي از بزرگان و عالمان جامعه مداحان طي نامه‌اي مشكلات مداحان را براي مقام معظم رهبري مطرح كردند به ويژه مسئله بيمه مداحان را و اين كه وقتي اين افراد به سن كهولت مي‌رسند تحت پوشش هيچ سازماني قرار نمي‌گيرند چرا كه مداحي به عنوان يك شغل و حرفه مورد قبول قرار نگرفته است. مقام معظم رهبري نيز نسبت به اين موضوع حساس شده و با پيگيري‌هاي لازم آن را به سازمان تبليغات اسلامي ارجاع دادند تا راهي براي اين مسئله بينديشند. طي جلسات و پيگيري‌هاي مكرر با بزرگان جامعه مداحان، بررسي‌هاي لازم در اين زمينه صورت گرفته و طرح‌هايي براي شكل‌گيري اين موسسه ارائه شد و طي جلسات كارشناسي اساسنامه‌اي براي آن تنظيم گرديد. اما در زماني كه اين پيگيري‌ها صورت مي‌گرفت، در كنار انجام كارهاي كارشناسي در مراحل ابتدايي به دليل آنكه عده‌اي از مداحاني كه در سن كهولت قرار داشتند و وضعيت مناسبي نداشتند، خدماتي هم به اين افراد ارائه گرديد و به امور آنها رسيدگي شد. به مرور، اركان دعبل شكل گرفته و در جايي متمركز شد. هيأت مديره و مديرعامل و تشكيلات داخلي و حوزه‌هاي فعاليت آن تعيين شده و موسسه به صورت شركت به ثبت رسيد. طي مذاكرات طولاني با بيمه تأمين اجتماعي تفاهم‌نامه‌اي نيز با اين سازمان منعقد شد. با اعلام رسمي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي موسسه دعبل از سال 85 فعاليت رسمي خود را آغاز كرد. در حال حاضر تعدادي از مداحان تحت پوشش بيمه تامين اجتماعي قرار گرفته و هم به لحاظ درماني و هم در شرايط بازنشستگي خدماتي به اين افراد و خانواده‌شان ارائه مي‌شود.

برای آشنایی بیشتر با عملکرد این بنیاد ، گفتگویی داشتیم با مسعود جاور مدیر عامل بیناد دعبل خزاعی:



* لطفاً مختصری در مورد بنیاد دعبل توضح دهید.

ـ در جامعه اسلامی بر اساس روایات وارده از ائمه هدی علیهم‌السلام بویژه بر اساس رساله‌الحقوق امام سجاد علیه‌السلام هر یک از افراد جامعه دارای حقوقی نسبت به دیگران و در قبال دیگران هستند که باید محترم شمرده شود.

ذاکران اهل‌بیت، که هر یک پرچم‌دار تعمیق معرفت ائمه هدی علیهم‌السلام از طریق ترویج محبت ایشان هستند نیز از جمله کسانی هستند که حق بزرگی به گردن ما دارند، همان‌گونه که، فروزان نگه داشتن آتش عشق نبی معظم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله و خاندان مکرمش را از جانب مادحان می‌دانیم و آنان، این حرکت را وظیفه‌ای برای خود می‌دانند، ما نیز باید سپاسگزار این منصب و این هنر الهی باشیم.در این راستا، بنیاد دعبل اهداف زیر را دنبال می‌کند:

1. حفظ حریم و احترام به این جامعه‌ی معزز.

2. همه‌گونه اقدام جهت آسایش خاطر فکری و معرفتی و تأمین اجتماعی این مجموعه ارزشمند.

عده‌ای از مادحان و ذاکران و نیز پیرغلامان آستان حضرات معصومین بر اساس انگیزه‌های معنوی و خدمت‌رسانی و بر اساس یک دغدغه‌ی دیرین و چندین ساله زمینه‌های تشکیل مؤسسه‌ای را فراهم آوردند که بتواند به حق جامعه نسبت به این طایفه‌ی ارجمند عمل نماید.

و به فضل خدای متعال این مؤسسه در قالب بنیاد دعبل خزاعی در مردادماه سال 1385 تأسیس گردید.



* در مورد اهداف و وظایف این بنیاد توضیحاتی بفرمایید.

ـ اهداف و وظایف بنیاد متعدد است که شامل دو محور محتوایی و پیرامونی شامل شعر و سرود، محتوای دینی، تأمین اجتماعی، امور رفاهی و ... نیز می‌گردد. اما بر اساس اولویت هیأت مدیره، تمام انرژی و همت خود را برای تحقق بند دوم اهداف قرار داد، یعنی تحت پوشش قرار دادن ذاکران اهل‌بیت، ذیل خدمات سازمان تأمین اجتماعی. البته همان‌گونه که می‌دانید، فقدان بانک اطلاعاتی از ذاکران و مادحان، کار را در هر عرصه از خدمات، بویژه ارائه‌ی محتوا و منشورات تحقیقی دچار مشکل می‌نماید.

ما برای تحقق این اهداف، چند گام در حوزه فعالیت‌های بنیاد ترسیم کرده‌ایم.

1. گام اول توافق کلی و عمومی و عملی با سازمان تأمین اجتماعی تا مرحله رسیدن به بخشنامه‌ی فنی بیمه مداحان در سراسر کشور.

2. گام دوم کسب اطلاعات از گستره مداحی و تعداد مداحان، فارغ از بحث بیمه خدمات تأمین اجتماعی

3. گام سوم، بیمه مداحان تحت پوشش بنیاد در سراسر کشور.

ما گام اول و دوم را به مدد و یاری خدای متعال به انجام رساندیم و امید دارم تا پایان سال 1386 گام سوم نیز تحقق یابد.

در مورد سایر اهداف و وظایف بنیاد نیز اقدامات قابل توجهی صورت پذیرفته که در زمان خود اعلام خواهیم کرد.



* در زمینه‌ی شناسایی ذاکران و مادحان اهل‌بیت، و هم‌چنین فعالیت‌های آنان چه اقداماتی صورت گرفته است؟

ـ در خصوص شناسایی ذاکران و مادحان اهل‌بیت علیهم‌السلام، چند طریق را برای کسب اطلاعات برگزیده‌ایم:

1. از طریق هیأت‌های مرکزی مراکز استان‌ها و شهرستان‌ها و هیأت‌های نوحه‌خوانان و مجمع‌الذاکرین استانی.

2. سازمان‌هایی که در این حوزه فعالیت‌هایی را انجام داده‌اند و اطلاعات مناسبی داشته‌اند.

3. از طریق درج فراخوان در جراید.

4. از طریق سایت بنیاد در اینترنت.

5. رابطین استانی ما در سراسر کشور با تلاش فراوان موفق شده‌اند قریب به 80 درصد ذاکرین استانی و شهرستانی را شناسایی کنند که 60 درصد این اطلاعات در ستاد مرکزی بنیاد در حال جمع‌بندی و کدگذاری است که امیدواریم تا پایان سال 85 تمامی این اطلاعات در نرم‌افزار مخصوص طراحی شده و طبقه‌بندی گردد.

6. بیان این نکته خالی از لطف نیست که استقبال بسیار خوب مادحان، علت اصلی موفقیت این فراخوان می‌باشد.
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما