شعر آئینی، شعری است که با ارزشهای دینی گره خورده و میتوان گفت که این هنر برای عرض ارادت به ائمه اطهار(ع) و بیان منزلتهای دینی به کار گرفته میشود. شعر مانند هر هنر دیگری برای خلق، نیاز به پیشزمینههای ذهنی و مطالعه هنرمندان دارد و شاعران فعال در عرصه شعر آئینی نیز باید بکوشند تا مطالعه دینی خود را تقویت کنند.
داشتن اطلاعات صحیح دینی و بنمایه قوی از شناسنامه ائمه اطهار(ع)، سبک زندگی این بزرگواران و همچنین تاریخ حوادث دینی است که میتواند زمینه خلق شعر آئینی ناب و هنر ماندگار را فراهم آورد.
۱۳ تير ۱۳۹۷ ساعت ۱۸:۴۴
با غور و تعمق در اشعار عاشورايي از گذشته تا حال درمييابيم که در هيچ دورهاي به اندازة عصر انقلاب به شعر عاشورايي توجه نشده است و شاعران متعهد چه قبل و چه بعد از انقلاب در اين زمينه طبعآزمايي کردهاند.
۱۲ تير ۱۳۹۷ ساعت ۱۸:۰۰
وصف شمایل و مدح فضایل پیامبر گرامی اسلام(ص) از همان آغاز طلیعه انوار تابناک اسلام بر زبان شاعران عربزبان جاری و ساری شده است.
۱۰ تير ۱۳۹۷ ساعت ۱۵:۵۶
نوحهسرا باید اهل مجالس مذهبی باشد؛ یعنی شنوندة خوب برای مجالس مذهبی باشد. حس مرثیه و معرفت باید از مجالس در شاعر تزریق شود و شاعر به باورهایی برسد، بعد از آن شعر بسراید. این شرط اصلی نوحهسرایی است
۲۹ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۵:۱۹
تجربه به من ثابت کرده که همنشین تاثیر زیادی در پیشرفت و موفقیت یک شاعر دارد. شاعری که می خواهد برای اهل بیت(ع) شعر بگوید، باید همنشینان خوبی داشته باشد و با کسانی نشست و برخواست کند که از ادبیات سردربیاورند و دغدغه شان اهل بیت باشد.
۲۹ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۰:۲۴
ادبیات فارسی در قرن هفتم به قله رسید و آن هم ظهور حافظ و سعدی بود. با دوستان به این نتیجه رسیدیم که شاید تصنیف نیز در قرن چهاردهم به قله برسد. چرا ما این قله را نسازیم؟
۲۷ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۸:۱۲
پیش از این در گفتوگویی با حجتالاسلام جواد محمدزمانی که در نشریة شمارة ۲ دعبل در آبان ۱۳۹۱ منتشر شده است، ایشان دربارة لزوم احیای ظرفیتهای محافل ادبی در مساجد و حسینیهها گفت که میتواند بستر مناسبی برای کشف استعدادهای درخشان در عرصة ادبیات دینی باشد. در گفتوگوی پیش رو از او دربارة نوحه و ویژگیهای آن پرسیدیم. محمدزمانی ...
۲۷ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۰۳
ما هنوز هم میبینیم که بیتهای بلند و شورانگیز و شوقآمیز محتشم کاشانی را در روزهای سوگ و اندوه از در و دیوار نوشته با دبیره (خط) خوش بر پارچه در میآمیزند.
۲۳ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۲۶
رضا اسماعیلی: شعر آیینی الزاماً نباید موضوع دینی داشته و در ستایش بزرگان دینی و مناسبتهای مذهبی سروده شده باشد، بلکه پیشتر و بیش تر از موضوع دینی، باید «موضع» دینی داشته باشد.
۲۱ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۴:۲۲
محمدمهدی سیار معتقد است: حکمت و فلسفه همیشه کمکحال شعر بودهاند و شعر نیز کمککار فلسفه، بیشتر فیلسوفان ما شاعر نیز بودهاند و بیشتر شاعران ما بهنوعی دارای اندیشه فلسفی و یا عرفانی بودهاند.
۲۰ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۴:۴۹
موضوع این مقاله زیباشناسی شعر هیئت است؛ امادر طرح این بحث، چند ابهام ساده وجود دارد! ساده است؛ از این جهت که در نگاه اول، شاید برخی مخاطبان به جهت معروفیت بحث و آشنایی عموم با آن، موضوع را ساده انگارند و بر سادگی نگاه نویسنده لبخندی بزنند یعنی: «این که مهم نیست!» و ابهام دیگر، از آن جهت که در تبیین بحث دو مسیر متفاوت وجود ...
۱۹ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۴۲
شاعران بعد از سنایی بهویژه در روزگار صفویه مدحهای فراوانی برای حضرت علی (ع) گفتهاند؛ از جمله عرفی شیرازی که ۱۴۰ بیت درباره حضرت علی (ع) گفته است
۱۳ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۱۴
واژههاي مقدس را ميبينيم و ميشنويم؛ اما بدون دقت نظر و ساده از آن ميگذريم، گويي حتي نشنيدهايم؛ اينگونه است که ما به محتوا نپرداختهايم؛ نه از اشعار آييني چيزي ميآموزيم و نه به ديگران یاد میدهیم و در نتيجه از عهدة مسئوليت بزرگ درسآموزي از سيرة ائمة اطهار(ع) و بزرگان ديني برنيامدهايم. براي رسيدن به اين هدف بزرگ ...
۱۰ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۳۶
در شب ولادت با سعادت کریم اهلبیت حضرت امام حسن مجتبی (ع) جمعی از استادان زبان و ادب پارسی و شاعران جوان و پیشکسوت با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار کردند.
۹ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۳۰
الان نسلی از شاعران بر اثر همین نگاهها و رویکردها و تذکراتی که رهبر انقلاب در این جلسه میدهند، به وجود آمده است
۹ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۰:۵۵
ثمره کار فرهنگی مثل کارهای دیگر زودبازده نیست و ممکن است طول بکشد شاعری که در گامهای اولیه خود است و آقا در آن جلسه تحسینش میکند بعد جامعه ادبی هم توجهی کرده است الان به چهره شاخصی تبدیل شده است
۸ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۰:۵۶
امروز مدح بر منابر ما هم سایه افکنده؛ تا آنجا که یک روز مردم میگفتند میخواهیم پای منبر فلان عالم برویم حالا میگویند فلان شخص، فلان جا مداحی میکند.
۷ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۴:۵۰
«محمدعلی بهتویی» متولد ۱۳۶۳ش. است. وی به دلیل نزدیکی محل سکونت با مرحوم حاج میرزا علی آهی و به واسطة شرکت کردن با پدر در جلسات مذهبی، از کلاس پنجم ابتدایی یعنی سال ۱۳۷۵ش. خدمت به اهلبیت(ع) را با نوحهخوانی شروع کرده است. در گفتوگویی که قبلاً با حسین روحانی داشتیم، ایشان محمدعلی بهتویی را یکی از بهترین شاگردانش معرفی ...
۷ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۳۸
مهمترین ویژگی جلسه نیمه ماه رمضان شعرا با رهبر انقلاب اسلامی را باید مرور شاعرانه آرمانهای انقلاب تعبیر کرد و نسبت دادن عنوان تحویل سال نو شعر انقلاب به این جلسه نیز چنین تفسیری داراست.
۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۱۹
از جمله اقدماتی که تا کنون برای کیفیسازی و بهبود آثار مکتوب در حوزة عاشورا انجام شده است میتوان به برگزاری جایزة دعبل (کتاب سال عاشورا) اشاره کرد. جایزة دعبل زیر نظر بنیاد دعبل خزاعی قصد دارد زمینهای را فراهم کند که کتابها و آثار شاخص و برجستهای که در حوزة عاشورا وجود دارند، معرفی شوند؛ تا هم برای مؤلفان و خالق آثار ...
۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۷ ساعت ۱۳:۵۹
در گفتوگویی با «سيد محمد جوادي»، مداح و ذاکر اهلبیت(ع) که خود دستی در شعر و نوحهسرایی دارد، از ایشان دربارة ویژگیهای منحصربهفرد نوحه و الزامات نوحهسرایی پرسیدیم که در ادامه تقدیم میشود: