تکیه
درباره تکیه زنجیری / بازار شاهرود
3 بهمن 1388 ساعت 10:57
مناسک-خیمه:این بنا در محلة بازار و مجاور مسجد جامع واقع شده و از آثار دوره قاجاریه به شمار میآید که در دورههای جدیدتر نیز تعمیر و مرمت شده است.
تکیه زنجیری یا بازار، در دو طبقه و در اطراف صحن مستطیل شکلی ساخته شده که طبقه همکف یا اول آن اختصاص به صحن (که محل عبور و مرور در محور شرقی – غربی است)، اتاقها و فضاهای خدماتی و آبانبار دارد. طبقه دوم نیز شامل ایوانها (شاهنشین)، بالکنها و فضاهای دیگری است که به هنگام انجام مراسم مذهبی مورد استفاده زنان و مردان قرار میگیرد. مصالح مورد استفاده در بنا، آجر و نوع پوشش آن مسطح و تیر و تختهپوش است.
در بین اضلاع شرقی و غربی طبقه دوم بنا، بالکنهایی، با تزئینات آجر و کاشی، قرار دارد که از شاهنشینهای مجاور خود پیش آمده و مرتفعتر میباشد. از بالکن شرقی تا بالکن غربی زنجیر مستحکمی کشیده شده که در صورت نیاز پوشش چادری صحن را بر روی آن انداخته و عزاداران را از گرما و سرما محافظت میکنند؛ وجه تسمیه تکیه به جهت وجود همین زنجیر است. در گذشته در قسمت همکف، مغازههایی وجود همین زنجیر است. در گذشته در قسمت همکف، مغازههایی وجود داشته که اکنون نیست، همچنین در قسمت ورودی تکیه آبانباری ساخته شده است.
در پوشش تیر و تخته شاهنشینها، اشعار و کتیبههایی نگاشتهاند.
* منبع: دایرهالمعارف بناهای تاریخی ایران در دوره اسلامی/ جلد ۵/ انتشارات سوره مهر
کد مطلب: 11447
آدرس مطلب: https://www.armaneheyat.ir/article/11447/درباره-تکیه-زنجیری-بازار-شاهرود