بقاع متبرکه

درباره امامزاده موسي‌مبرقع(ع) در قم

28 دی 1388 ساعت 14:22

جامعه - جلال بیطرفان: حضرت امامزاده ابواحمد موسي المبرقع ابن الامام محمد التقي الجواد(ع) سيدي جليل القدر و از روات محدثين شيعه است؛ او مکنّي به ابواحمد و ملقب به مبرقع است.


بدان جهت او را مبرقع مي‌خواندند که به خاطر زيبايي و درخشندگي صورت، برقع بر روي خود مي‌افکند. از اين رو به موسي مبرقع ملقب شد. وي جد سادات برقعي، رضايي، ابن الرضايي، تقوي، نقوي و رضوي است.

ابواحمد موسي مبرقع، در سال ۲۱۴هـ.ق دو سال بعد از ميلاد علي بن محمد، امام هادي(ع) در مدينه متولد شد. پرهيزکاري، امانت و تقواي موسي مبرقع نزد پدر بزرگوارش، امري مسلّم بود تا به آنجا که حضرت امام جواد(ع) او را بعد از برادرش امام هادي(ع) متولي موقوفات و صدقات خود نمود، بي آنکه ناظري بر وي بگمارد.

اکثر تاريخ نويسان و محدثان و علماي انساب اتفاق دارند بر اين که موسي مبرقع از کوفه به قم هجرت نموده و در همين شهر رحلت کرده و در محلّي که هم اکنون در خيابان آذر (طالقاني) محلّه چهل اختران معروف است به خاک سپرده شده است.

در تاريخ قم دربارة او چنين آمده است: «ديگر از سادات حسينيه از سادات رضائيه از فرزندان امام رضا(ع)، موسي بن محمد بن علي بن موسي الرضا(ع) صاحب رضائيه است.

ابوعلي الحسين بن محمد بن نصر بن سالم گويد: «که اول کسي که از سادات رضوئيه به قم آمدند از کوفه، ابوجعفر موسي بن محمّد بن علي بن موسي بن جعفر(ع) بود. وي در سنة ست و خمسين و ماتين (۲۵۶) از کوفه به قم آمد و به قم مقام کرد.»

محدث قمي(ره) با استفاده از تاريخ قم مي‌نويسد که موسي مبرقع جدّ سادات رضويه است و رشته اولادش تا به حال (بحمدالله) منقطع نگشته است و بسياري از سادات، نسب ايشان به او منتهي مي‌شود و او اول کسي است که از سادات رضويه در سال ۲۵۶ هـ.ق به قم وارد شده است.

حضرت موسي مبرقع، در سن ۴۲ سالگي وارد قم شد و چهل سال در اين شهر مقيم بود و به عنوان يکي از شخصيت‌هاي برجسته از خاندان امامت و ولايت مورد تکريم علماء و بزرگان و اهالي قم قرار داشت؛ تا اين که در شب چهارشنبه آخر دي ماه، هشت روز مانده به آخر ربيع الثاني سال ۲۹۶ هـ.ق در سن ۸۲ سالگي دارفاني را وداع و روح بلندش به ملکوت اعلي پيوست.

امير قم، عباس بن عمرو غنوي بر جنازه او نماز خواند و در سراي خودش موضعي که امروزه به مشهد موسي مبرقع در محلّه چهل اختران معروف است به خاک سپرده شد. از همان روز تاکنون مزار وي مورد احترام مؤمنين و دوستداران اهل بيت(ع) مي‌باشد.

حتي شيعيان دور از قم، مانند اهالي هندوستان، پاکستان و ديگر کشورها نيز وقتي به قم مشرف مي‌شوند به زيارت اين يادگار امام جواد(ع) مي‌روند و احترام مرقد و ضريح موسي مبرقع را بر خود لازم مي‌دانند.

در کنار مرقد مطهّر موسي مبرقع، يکي از نوادگان وي به نام ابوعبدالله احمد بن محمّد بن موسي مبرقع مدفون مي‌باشد؛ او در سال ۳۱۱ هـ.ق در قم متولّد شد و به عنوان نقيب سادات علوّيه قم خدمت مي‌کرد تا اينکه سرانجام در سال ۳۵۷ هـ.ق وفات يافت و در کنار جدّش به خاک سپرده شد.


کد مطلب: 11500

آدرس مطلب: https://www.armaneheyat.ir/article/11500/درباره-امامزاده-موسي-مبرقع-ع-قم

آرمان هیأت
  https://www.armaneheyat.ir