درباره امامزاده استان یزد
ایرنا , 10 فروردين 1389 ساعت 14:16
جامعه: استان یزد به دارالعباده معروف است و امامزادههای متعددی وجود دارد که در طول ایام سال پذیرای عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) است.
برخی از این اماکن متبرکه نیز در طول سال، پذیرای مسافران و میهمانان نیز است. معروفترین این امامزادهها چنین است.
امامزاده جعفر یزد(ع):
این بنا در محله «مصلی عتیق» شهر یزد قرار دارد و در کتاب یادگارهای یزد آمده است؛ امامزاده جعفر(ع)، نسبتشان به امام جعفر صادق(ع) میرسد.
قدیمی ترین قسمت این زیارتگاه که امروزه توسعه یافته است، حرم مطهر و گنبد آن است. کاشیکاری گنبد حرم، منقوش سفید و لاجوردی، متعلق به سال های اخیر است.
این بنا دارای چهار صحن است که فقط صحن ورودی آن قدیمی است و صحن های شمالی، جنوبی و شرقی آن باز سازی شده است.
همچنین برمزارایوان صحن شرقی، دوگلدسته بلند الحاق شده است. نقشه این بنا، مربع شکل است و در وسط آن ضریح به چشم می خورد در چهار طرف حرم، شبستان هایی قرار دارد که محل دفن اموات است.
امامزاده سید نورالدین(ع):
امامزاده سید نورالدین احمد(ع) در محلی به نام «گاپله» در مسیر جاده یزد - تهران، حد واسط اردکان – عقدا قرار دارد.
قدمت این بنا با روش قیاسی، به دوره صفوی میرسد و ساختمان این امامزاده دارای ایوانی بلند و نماسازی آجری است و از کف زمین به اندازه پنج پله ارتفاع دارد.
سر در ورودی مشرف به صحن امامزاده، دارای دو مناره نسبتاً کوتاه با نماسازی آجر لعابدار است. در داخل بنا در قسمت کمربند گنبد، دو نوار و در مرکز گنبد، شمسه ای به شکل ستاره هشت پر دیده میشود.
در ضلع شمال غربی گنبد و ایوان، ساختمان مدرسه علمیه قرار دارد و این ساختمان شامل یک حیاط و چهار حجره قرینه در اضلاع شمال شرقی و جنوب شرقی و دو حجره قرینه در طرفین ورودی ضلع شمال غربی است.
امامزاده حسین ابن موسی (ع):
آرامگاه حسین ابن موسی (ع) در سه کیلومتری شمال غربی شهرستان طبس قرار دارد.
اصل بنا به تاریخ ۴۹۴هـجری قمری تعلق دارد و در سمت غربی صحن امامزاده، ایوانی به نام ایوان امیر علی مشیر، دیده میشود.
از ملحقات این آرامگاه، ساختمان چهل چراغ است که مدفن چند تن از حکام و بزرگان پیشین طبس است.
این امامزاده به دلیل قرار گرفتن در مسیر جاده یزد - مشهد و حمایت های آستان قدس رضوی (ع)، رونق بسیار یافته و به مکان زیارتی، سیاحتی با شکوهی تبدیل شده است.
امامزاده عبدالله بافق (ع):
امامزاده عبدالله (ع) در حومه شهرستان بافق قرار دارد و در قرن هفتم هـجری قمری ساخته شده است. بنای این امامزاده شامل سردر، هشتی ورودی، اتاق مدخل و اتاق اصلی است.
بر سر در ورودی این امامزاده، دوکتیبه آجری هم اندازه (ابعادی بین آجر خطایی و نظامی) دیده میشود و در میان هر یک، یک قطعه سنگ تاریخی نصب شده و اشعاری به خط نستعلیق روی آن ها حک شده است. ژ
سنگ تراشیده شده وسط، دارای خط نسخ است و در آخر آن تاریخ رجب المرجب سنه ۱۲۲۴ هـجری قمری دیده میشود.
از ویژگی های این بقعه، گنبد بلند، کاشیکاری های داخلی و خارجی آن و نیز چراغ های کوچک گلی با لعاب فیروزه ای است که از قدیم خارج گنبد را روشن می کرده است.
امامزاده سید محمد (ع) هفتادر عقدا:
این امامزاده در روستای «هفتادر» از توابع بخش عقدای شهرستان اردکان قرار دارد.
براساس کتیبههای موجود در بنا از جمله چند لوح کاشی قبر مربوط به قرن سیزدهم هجری قمری و سنگ قبر مربوط به سال ۱۰۳۶ هـجری قمری و نیز باقی مانده کاشیکاری گنبد امامزاده، قدمت این بنا به دوره صفویه میرسد.
امامزاده سید محمد، دارای گنبد و ایوانی بلند در ضلع شرقی و سه ایوان سر پوشیده در سه سمت دیگر است.
در پاکار گنبد از داخل، کتیبهای گچی دیده میشود و پوشش غرفههای اطراف گنبد در داخل آجری با بندکشی گچی است.
ورودی ضلع جنوبی حرم، دارای دری چوبی با نقشهای هندسی است و دو صحن یکی در ضلع جنوبی و دیگری در ضلع شمالی بنا ساخته شده و غرفههایی در اطراف هر دو صحن به چشم میخورد.
امامزاده خدیجه خاتون و امامزاده سید صدر الدین قنبر میبد ، سید رکن الدین ، شاهزاده فاضل و امامزاده سید محمد جعفر یزد از دیگر اماکن متبرکه استان یزد هستند.
کد مطلب: 12485
آدرس مطلب: https://www.armaneheyat.ir/article/12485/درباره-امام-زاده-استان-یزد