درباره سید مهدی شجاعی

7 ارديبهشت 1389 ساعت 10:54

سید مهدی شجاعی، نویسنده و فعال ادبی است که آثار بسیاری در زمینه ادبیات مذهبی و به ویژه فرهنگ عاشورایی دارد.


فرهنگ-دشتگلی: سیدمهدی شجاعی متولد شهریور ۱۳۳۹ در تهران است. در سال ۱۳۵۶ پس از اخذ دیپلم ریاضی، به دانشکده‌ هنرهای دراماتیک وارد شد و در رشته‌ ادبیات دراماتیک به تحصیل پرداخت. هم‌زمان، به دانشکده‌ حقوق دانشگاه تهران رفت و پس از چند سال تحصیل در رشته علوم سیاسی، پیش از اخذ مدرک کارشناسی، آن ‌را رها کرد. وی در این ‌سال‌ها هم‌زمان با تحصیل، نوشتن در قالب‌های مختلف ادبی را هم تجربه کرد.

رمان‌های «کشتی پهلو گرفته» و «آفتاب در حجاب»؛ مجموعه داستان‌های «دو کبوتر، دو پنجره، یک پرواز»، «سانتاماریا»، «غیرقابل چاپ»، «دست دعا، چشم امید» و «از دیار حبیب»؛ داستان بلند «پدر، عشق، پسر»؛ مجموعه نمایش‌نامه‌ «آیینه‌زار» و ترجمه‌ خطبه‌ متقین از مشهورترین آثار شجاعی است. «کشتی پهلو گرفته» شجاعی در مورد حضرت فاطمه (س) از تولد تا شهادتشان است. شجاعی آن را از زبان پیامبر، حضرت خدیجه، حضرت علی، حضرت فاطمه، ۴ فرزندشان و اسماء روایت کرده است.

شجاعی حدود هشت سال مسؤولیت صفحه‌های فرهنگی و هنری روزنامه‌ «جمهوری اسلامی» و سردبیری ماهنامه‌ «صحیفه» را به عهده داشته است. سردبیری «رشد جوان» و هم‌زمان مدیریت انتشارات «برگ» و مدیریت و سردبیری ماهنامه‌ فرهنگی ادبی «نیستان» نیز از افتخارات شجاعی است.

فیلم‌نامه‌های «بدوک»، «دیروز بارانی» و «پدر» در کنار مجید مجیدی و فیلم‌نامه‌ها‌ی «چشم خفاش» و «قلعه دبا» با مشارکت بهزاد بهزادپور از آثار ماندگار او در حوزه‌ی سینما هستند. از دیگر فیلم‌نامه‌های سیدمهدی شجاعی، می‌توان به «کمین» و « آخرین آبادی» اشاره کرد که توسط کانون پرورش فکری کودکان ساخته شده‌اند.

او بین سال‌های ۱۳۶۵تا ۱۳۷۵ در چند دوره از جشنواره فیلم فجر، جشنواره تئاتر فجر، جشنواره‌ بین‌المللی فیلم کودک و نوجوان و جشنواره‌ مطبوعات، به عنوان داور انتخاب شده‌است.

شجاعی عضو هیئت مدیره‌ کانون پرورش فکری و مدیر انتشارات «کتاب نیستان»، سرپرست تیم تالیف دایرة‌المعارف امام حسین‌(ع) نیز هست که اولین مجلدهای آ‌ن منتشر شده است.

شجاعی در حوزه ادبیات کودک و نوجوان هم فعالیت‌هایی داشته که برخی از کتاب‌های او در این حوزه عبارتند از: ایمان و گندم، والعادیات، در راه‌ مانده، قصه دو گنج، وقتی او بیاید، کشتی نوح، وای تشنگی...، فصل خوب پیوستن، خورشید نیمه‌ شب، یک اسب و دو سوار، خیانت یهودا، همسفر آفتاب، قصه پلنگ سفید، مشورت با حیوانات.

سال گذشته نمايش‌نامه «كرشمه خسروانی؛ يا مخالف بيداد به طرز همايون» كه برهه‌ای از تاريخ اسلام را در سه پرده روايت می‌كند، از وی به چاپ رسید و به زودی در نمایشگاه کتاب سال ۸۹ نیز آثار جدیدی از وی ارائه می‌شود که عبارتند از: «سقای آب و ادب»، تنها راه رستگاری» كه ترجمه خطبه غدیر است. همچنین کتاب «سقای آب و ادب» زندگی‌نامه داستانی حضرت عباس(ع) است.

سید مهدی شجاعی در طول این سال‌ها از سوی جشنواره‌ها و یادواره‌های مختلف مورد تجلیل واقع شده است که از میان آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: دیپلم افتخار به کتاب راهی که می‌ماند، دیپلم افتخار به کتاب از دیار حبیب، دیپلم افتخار به کتاب پدر، عشق و پسر، کسب رتبه اول در زمینه داستان و قطعه ادبی در دومین دوره مسابقات فرهنگی دفاع مقدس، کسب رتبه اول و لوح سپاس برای مقاله غیبت یا غفلت در جشنواره برترین‌های فرهنگ مهدویت، تجلیل در اولین همایش عاشورا و انتظار به خاطر خلق آثار ارزنده در مکتب عاشورا و فرهنگ انتظار، لوح سپاس به خاطر تألیف کتاب خورشید نیمه شب در ششمین جشنواره کتاب‌های آموزشی رشد، برگزیده بیست سال داستان‌نویسی پس از انقلاب، یادبود بهترین‌های ادبیات داستانی به خاطر کتاب امروز بشریت، لوح جایزه ویژه همایش به خاطر رمان‌های آفتاب در حجاب؛ پدر، عشق و پسر و از دیار حبیب، لوح سپاس و تندیس همایش به خاطر دو قصه: کسی که آمدنی است و ضریح چشم‌های تو در نخستین همایش ادبی و هنری عاشورا مرکز مطالعات و تحقیقات ادبیات و هنر دینی، لوح تقدیر بخش ادبیات داستانی به خاطر مجموعه آثار، تجلیل در نخستین یادواره سراسری طلوع سرخ به خاطر هنر آذینی پیرامون ساحت ملکوتی اهل بیت بویژه هنر عاشورایی حوزه هنری، تجلیل در رشته ادبیات داستانی نخستین دوره جایزه فرهنگی _هنری غدیر سازمان فرهنگی هنری شهرداری_ موزه امام علی در سال ۸۶، لوح تقدیر در حوزه متون ادبی موزه قرآن_ اخلاق و نیایش در آئینه هنر و پژوهش در سال ۸۷ و همچنین انتخاب به عنوان چهره ماندگار ادبیات ایران در همان سال.


کد مطلب: 12787

آدرس مطلب: https://www.armaneheyat.ir/article/12787/درباره-سید-مهدی-شجاعی

آرمان هیأت
  https://www.armaneheyat.ir