نهمین جلسه از سلسله نشست های نقد و بررسی کتاب دعبل با موضوع نقد و بررسی کتاب«گزیده شهادتنامه امامحسین(ع)» اثر آیتاله ریشهری سهشنبه ۲۲ دیماه با حضور دکترمحمدرضا سنگری و استاد محمد اسفندیاری به عنوان دوتن از چهرههای عاشوراپژوه و حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمود طباطبایینژاد به عنوان مسئول نویسندگان کتاب در بنیاد دعبل خزاعی برگزار شد.
نقد کتاب«گزیده شهادتنامه امامحسین(ع)» را
اینجا ببینید
موسوعهنگاری پیشینهای صدساله دارد
دکترسنگری عضو هیئت علمی بنیاد دعبل خزاعی، در ابتدای این نشست درباره دانشنامهنویسی گفت: حرکت بزرگی که برای دانشنامهنویسی آغاز شد مربوط به پایان دهه ۷۰ است که در سال۷۹شاهد انتشار دانشنامه امیرالمؤمنین(ع) هستیم و پس از آن دانشنامه امام حسین(ع) در ۱۴ مجلد به چاپ رسید که کتاب ارزشمندی است و از درون آن زایش داشته و آثار متعددی از آن به چاپ رسیده است و یکی از آنها گزیده شهادتنامه امام حسین(ع) است که مورد بررسی قرار میگیرد.
نویسنده کتاب آینه داران کربلا با اشاره به ویژگی های کتاب گزیده شهادت نامه امام حسین(ع) گفت: این کتاب با همکاری حجت الاسلام سیدمحمود طباطبایی نژاد و سیدروح الله طبائیان تدوین شده و گزینش و تلخیص آن نیز به همت مرتضی خوش نصیب انجام شده و آیت الله محمد محمدی ری شهری در تنظیم و نگارش کتاب به صورت مستقیم نقش داشته است.
حجتالاسلام طباطبایینژاد، مسئول گروه سیرهنگاری مؤسسه دارالحدیث در این مورد گفت: اصل کار، دانشنامه ۱۴ جلدی امام حسین(ع) بوده که در حدود ۱۰ سال پژوهش به اتمام رسیده و بیش از ۶ هزار صفحه دارد و بیش از ۷۰۰ منبع در آن مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین دارای ترجمه، اعراب متن عربی، توضیحات لغات مشکل، توضیح اعلام و ... بوده و اثر جامعی را پدید آورده است.
وی با بیان اینکه این اثر متنمحور است، ادامه داد: از نکات کلیدی دانشنامه بحث منابع است، متأسفانه بحث توجه به منبع و نقلها در بسیاری از حیطهها مهجور است.
وی در ادامه افزود: از دل دانشنامه امام حسین(ع)، کتابهای گوناگونی برآمده است و شهادتنامه نیز به دلیل اهمیت این اثر به چاپ رسید و با توجه به اینکه در ابتدای گزیده شهادتنامه منتشر شد، به دلیل کامل و پاسخگو نبودن این اثر، بخش شهادتنامه در دو مجلد مجزا به چاپ رسید.
استاد اسفندیاری در این رابطه گفت: به یاد ندارم در جهان اسلام کتابهایی با عنوان «موسوعه» به چاپ رسیده باشد. قدمای ما چنین تصوری از موسوعه نداشتند به نظر میرسد موسوعهنگاری پیشینهای صدساله دارد شاید نخستین موسوعه در جهان اسلام «موسوعه جمال عبدالناصر» باشد اگر گذشتگان و مورخان ما تعبیر درستی از موسوعه در نظرگاه خود داشتند امروزه بسیاری از آثار آنها ذیل این عنوان برجا میماند.
وی با بیان اینکه موسسه «دارالحدیث» به عنوان یکی از موسسههای مهم در عرصه موسوعهنویسی است، گفت: دانشنامه امام حسین(ع) در ۱۴ جلد میتوانست به عنوان یکی از کتابهای درخشان در کتاب سال حوزه انتخاب شود که متاسفانه این کار از سوی داوران رد شد. تا اینکه کتاب «گزیده شهادتنامه امام حسین (ع)» در نخستین جایزه دعبل به عنوان اثر برگزیده معرفی شد.