آیین ایرانی

پنجاه به در؛ آييني در طلب باران

10 مرداد 1388 ساعت 16:19

جامعه-خیمه: ساکنان محله‌هاي قديمي قزوين هر سال در عصر روز ۱۹ ارديبهشت ماه دور هم جمع شده و براي بارش باران، نماز مي خوانند.


این مراسم که به پنجاه به در معروف است درحقیقت در پنجاهمین روز از بهار برگزار شده و مکان آن نیز مصلاست. مصلا، مسجدی کوچک است که در جنوب قزوین و در خیابان راه ری واقع شده و اطراف آن باغ‌های سنتی منطقه هستند. که امام رضا و يارانش هنگام گذر از قزوين در آنجا نمازخوانده‌اند و از اين رو مردم آن را محلي مقدس مي‌دانند.

یکی دیگر از اعتقادات مردم این منطقه آن است که سنگ‌ریزه يا تکه کوچکی از یک مُهر را به ديواره‌هاي اين مسجد مي‌مالند، بعد نيت‌کرده و رهايش می‌کنند. اگر سنگ بر روي ديوار چسبيد، مي‌گويند که مرادشان برآورده خواهد شد.

بخش دیگری از این مراسم، تفریحی است که به مناسبت گذشت پنجاه روز از عید صورت می گیرد،این مراسم را از نظر تفریحی می‌توان به سیزده به در شبیه کرد که در آن، خانواده‌ها با ظرف‌های خوراکی و غذا راهی طبیعت شده و در آن به تفریح و شادمانی می‌پردازند.

درحقیقت، پنجاه به در، یک مراسم زیارتی و سیاحتی است که به صورت خانوادگی و در دامن طبیعت برگزار شده و از خلال آن افراد برای بارش باران دست به دامان پروردگار آسمان می‌شوند.

سایت آریا بوم نیز از مراسمی مشابه در بین زرتشتیان یزد خبر می‌دهد. که در روز نهم اردیبهشت برگزار شده و به چله‌به در معروف است.

از آنجایی که کشور ما کشور خشکی است و آب همواره در آن مسئله بوده است وجود چنین مراسمی در طلب باران در بسیاری از نقاط آن دیده می‌شود و گواهی بر این مدعاست که ایرانیان در کنار حفر قنات‌ها و تلاش‌های بسیاری که برای جمع‌آوری و نگهداری آب انجام می‌داده‌اند، توکل به نیروهای فراطبیعی را نیز به عنوان نسخه‌ای کارآمد پیش‌روی داشته‌اند.


کد مطلب: 7357

آدرس مطلب: https://www.armaneheyat.ir/article/7357/پنجاه-آييني-طلب-باران

آرمان هیأت
  https://www.armaneheyat.ir