شاعران عاشورایی
درباره سيد على موسوى گرمارودى
دانشنامه شاعران عاشورایی , 23 شهريور 1388 ساعت 12:24
خیمه-ادب:سيّد على موسوى گرمارودى فرزند سيّد محمّد على در سال ۱۳۲۰ ه . ش در قم متولّد شد. پدرش از عالمان دين بود. او تحصيلات خود را تا دوره متوسطه در قم گذراند. هفده ساله بود كه به اتّفاق پدرش به مشهد عزيمت نمود و به تحصيل علوم عربى و ادبى پرداخت و پس از چهار سال به قم بازگشت و به فعاليت سياسى پرداخت. بعد از واقعه پانزدهم خرداد به تهران رفت و به عنوان مدرّس در دبيرستان علوى به تدريس مشغول شد و در طى اين مدّت توانست علاوه بر ديپلم رياضى كه داشت، ديپلم ادبى خود را كسب كند.
در سال ۱۳۴۵ به دانشكده حقوق راه يافت و به اخذ درجه ليسانس نائل آمد. در سال ۴۸ نخستين دفتر شعر خود را به نام «عبور» انتشار داد و در طى همين ايّام بود كه با دكتر شريعتى و جلال آل احمد آشنا شد.
در سال ۱۳۵۲ توسّط ساواك دستگير و بعد از طى چهار سال محكوميت از زندان آزاد شد و بعد از آزادى از زندان دو مجموعه از اشعار وى به نامهاى «سرود رگبار» و «در سايه سار نخل ولايت» را منتشر نمود.
كانون فرهنگى نهضت اسلامى را به اتفاق خانم طاهره صفّارزاده راهاندازى كرد و به عنوان دبير اوّل اين كانون انتخاب شد. در اين رابطه با جمعى از مبارزين و فعّالان سياسى از جمله ميرحسين موسوى، زهرا رهنورد، شهيد دكتر باهنر، دكتر توسّلى و دكتر شريعتمدارى در صف واحد همكارى داشت.
بعد از پيروزى انقلاب به مدّت يكسال مجله گلچرخ كه ضميمه ادبى روزنامه اطّلاعات بود را اداره نمود.
گرمارودى دوره دكتراى ادبيات را نيز گذراند و شرح زندگى و ديوان اديبالممالك فراهانى به عنوان رساله دكترا وى پذيرفته گرديد. وى در سرودن انواع شعر توانايى دارد امّا طبعش بيشتر به سرودن شعر نو متمايل است و از ميان قالبهاى شعرى، در شعر آزاد بىوزن امّا متوازن استادتر و هنرآورتر است و در قالبهاى كلاسيك در قصيده دستى تواناتر دارد.
گرمارودى در شعر زبانى مستقل و مختص به خود دارد. تركيبات و تعبيرات و وصفهاى او از حالات و احوال درونى و اعتقادى انسان، و اوصاف و تعابير او از طبيعت، از توانايى و آگاهى او بر ادب و شعر قديم و جديد حكايت دارد. گرمارودى از پيشتازان شعر مذهبى قبل از انقلاب است. اشعار او با درون مايه مذهبى در شعر نو درخشان و كم نظير است و مىتوان او را نامآورترين شاعر معاصر در زمينه خلق اشعار دينى محسوب نمود به ويژه دو شعر «خط خون» او كه در رثاى سالار شهيدان و «در ساير سار نخل ولايت» كه در منقبت و مرثيت حضرت على(ع) سروده است در اوج و قلّه رفيعى قرار دارند كه در شعر نو سابقهاى بر اين درخشانى يافت نمىشود. اين دو شعر كم نظير هم قوّت قريحه و هم صلابت ايمانى و غيرت دينى شاعر را نشان مىدهد.
آثار: مجموعههاى منظوم دكتر گرمارودى عبارتند از «عبور»، «سرود رگبار»، «فصل مردان سرخ»، «در سايه سار نخل ولايت»، «خط خون»، «چمن لاله»، «تا ناكجا»، «باران اخم» و «گزينه اشعار»
آثار منثور او عبارتند از «در مسلخ عشق»، «با تاريخ»، «شرح زندگى بافقى»، «شرح و تلخيص شاهنامه»، «جوشش و كوشش در شعر حافظ»، «بررسى ادبيات معاصر».
* بر گرفته از دانشنامه شاعران عاشورایی، مرضیه محمدزاده، ناشر سازمان چاپ و انتشارات، ۱۳۸۳ تهران
کد مطلب: 8270
آدرس مطلب: https://www.armaneheyat.ir/article/8270/درباره-سيد-على-موسوى-گرمارودى