نهادهای اسلامی

درباره کانون توحید لندن

کانون توحید لندن , 14 مهر 1388 ساعت 0:00

جهان: کانون توحید لندن پیش از انقلاب اسلامی توسط دانشجویان ایرانی دانشگاه‌های لندن و بعدها با کمک انجمن اسلامی دانشجویان این شهر با هدف خودسازی فکری و طرح مباحث مذهبی و فلسفی شکل گرفت.


در بهار سال ۱۳۵۲ (۱۹۷۳)، جمع محدودی از دانشجویان ایرانی دانشگاه‌های شهر لندن با تشکیل جلساتی در منازل خود، پایه‌گذار آغاز مجموعه‌ای گردیدند که سال‌ها بعد، انجمن اسلامی دانشجویان لندن، نام گرفت. هدف اصلی از تشکیل این جلسات، خودسازی فکری شرکت کنندگان از طریق پرداختن به بحث های فلسفی و مذهبی و به تدریج در کنار آن، بحث های مبارزاتی علیه رژیم شاهنشاهی در ایران بود.

پس از مدتی فعالیت و در سال ۱۳۵۵ (۱۹۷۶) که اعزام دانشجویان ایرانی به خارج از کشور به شدت افزایش یافته بود، اعضای انجمن جلسات خود را در  مکان دیگری در غرب لندن به نام «امام باره»(حسینیه) پی گرفتند. ساختمان امام باره که در محله Hammersmith لندن قرار دارد، در حقیقت کلیسای کوچکی است به نام سیون (Capel Seion M.C.)، که در سال ۱۸۸۶ میلادی در این محل ساخته شده است. از این پس جلسات هفتگی عمومی انجمن به زبان فارسی و صرفا با حضور ایرانیان در بعد از ظهر روزهای شنبه در این مکان آغاز گردید و جمعیت شرکت‌کنندگان در این جلسات به شدت افزایش یافت.

محور کار انجمن در این برهه زمانی دفاع از آزادیخواهان ایرانی و ستیز با دیکتاتوری رژیم پهلوی بود، به طوری که این مکان بخصوص در طی ماه‌های منتهی به پیروزی انقلاب محلی فوق العاده شلوغ بود و شخصیت‌های بزرگ و فعال از نقاط مختلف اروپا و حتی ایران مرتباً در این مکان سخنرانی می‌نمودند.

شاید مهمترین واقعه در تاریخ «امام باره» و فعالیت‌های انجمن، درگذشت دکتر علی شریعتی، در خرداد ماه ۱۳۵۶ باشد. اعضای انجمن که با اطلاع از حضور وی در انگلستان، خود را میزبانان امین وی می‌دانستند و مهیای برگزاری دیداری مخفیانه با وی بودند، با اطلاع از این واقعه ناگهانی چنان ضربه و شوکی به روحیه آنان وارد آمد که در بهت و حیرتی شگرف فرو رفتند. با همت و تلاش گسترده اعضای انجمن لندن و اتحادیه انجمن‌های اسلامی ‌دانشجویان در اروپا یک بسیج عمومی‌ و سراسری از تمامی‌ دانشگاه‌های اروپا و ایرانیان و فعالین سیاسی خارج از کشور در مراسم تشییع پیکر دکتر شریعتی در ۴ تیر ۱۳۵۶ در لندن گرد آمده بودند، که پس از آن در مجلسی بسیار باشکوه برای ترحیم مرحوم دکتر علی شریعتی در سالن اصلی ساختمان امام باره شرکت جستند.

با سرعت گیری موج انقلاب اسلامی در ایران انجمن لندن نیز بر میزان فعالیت‌های خود افزود، بطوری که فعالیت‌های انجمن در آن زمان تنها محدود به برگزاری جلسات سخنرانی علیه رژیم شاه در امام باره و دانشگاه‌های مختلف لندن، نمی‌شد و گستره وسیعی از فعالیت های مختلف و متنوع از جمله برگزاری اعتصابات و تظاهرات، تکثیر و توزیع اطلاعیه ها و بیانیه های حضرت امام (ره) و تهیه و توزیع کتب و نوارهای سخنرانی در سطح لندن و شهرهای مختلف بریتانیا و چاپ نشریات در راستای معرفی ایران و اسلام به خارجیان، را در برمی‌گرفت.
 
با پیروزی انقلاب اسلامی عده کثیری از اعضای انجمن برای پیوستن به موج عظیم انقلاب به داخل کشور بازگشتند. از وقایعی که در این زمان و در بحبوحه پیروزی انقلاب توسط اعضای انجمن رقم می‌خورد، تصرف و آزادسازی کنسولگری ایران در لندن است.

پس از انقلاب و در اردیبهشت ماه ۱۳۵۹ که ماجرای گروگانگیری در سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن توسط شش نفر ایرانی مسلح اتفاق افتاد نیز انجمن نقش بسزایی داشت. در این گروگانگیری دو تن از دانشجویان و فعالان عضو انجمن اسلامی دانشجویان لندن، شهید لواسانی و شهید صمد زاده، که با سفارت ایران همکاری می‌کردند و هر دو از گروگان‌های داخل سفارت بودند، به شهادت رسیدند. نکته مهمی که نباید در این جریان به فراموشی سپرده شود، حضور فعال حدوداً ۳۰۰تن از دانشجویان و ایرانیان در جلوی سفارت ایران در لندن بود که نقش موثری در پایان دادن به این جریان داشت. تعداد زیادی از این گروه هم با پوشیدن کفن داوطلب تعویض خود با گروگان‌های داخل سفارت بودند. پس از این واقعه، مراسم تشییع جنازه و ترحیم شهید صمدزاده و شهید لواسانی، در امام باره برگزار و سپس اجساد این دو شهید انجمن به ایران فرستاده شد.

با آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، از تعداد دانشجویان ایرانی در خارج از کشور به شدت کاسته می‌شود، اما همچنان فعالیت‌های انجمن و اعضای آن ادامه می‌یابد. در سال ۱۳۶۴، ساختمان
امام‌باره در جهت ایجاد کانون فرهیختگان و فرهنگیان و مرکز تجمع دانشجویان ایرانی در لندن، خریداری می‌شود. از آن پس بود که این مکان به نام کنونی آن «کانون توحید لندن» نامیده شد و اداره آن به انجمن اسلامی دانشجویان ایرانی لندن واگذار گردید.

واقعه مهم دیگر در تاریخ کانون توحید، ماجرای سلمان رشدی است، که در این زمینه نیز انجمن لندن بسیار فعال عمل نمود، بطوری‌که تعدادی از اعضای این انجمن که همراه با اعتراضات شدیدی که از سوی جامعه مسلمانان انگلستان نسبت به چاپ و نشر کتاب موهن آیات شیطانی، اقدام به برگزاری راهپیمایی‌ها و اعتراض‌ها نمودند، از این کشور اخراج و به ایران بازگردانده شدند.

هم اکنون نیز این مجموعه تلاش خود را بر ایجاد فضای سالم مباحثه و گفتگو در جلسات عمومی و داخلی خود بین دانشجویان و ایرانیان مقیم لندن متمرکز کرده است وشاید بتوان اهداف این مجموعه را در موارد زیر خلاصه نمود:

ایجاد زمینه فکری و علمی در مورد مسایل مختلف
توجه ویژه به مسایل ایران، اسلام و تشیع
فراهم نمودن فضای مناسب برای ابراز آزاد عقاید و ارایه نقطه نظرات مختلف در زمینه مسایل متنوع
نگاه به مسایل سیاسی و اجتماعی در عرصه بین‌المللی
خودسازی فکری و اعتقادی اعضای انجمن
ایجاد زمینه رشد اعضا و شرکت کنندگان در جلسات عمومی انجمن

انجمن برنامه‌های متنوعی شامل کلاس‌های آموزشی قرآن، نهج‌البلاغه، خوشنویسی و گفتگو و نقد، جلسات پرسش و پاسخ و... داشته و نیز از طریق پیامک اعضا را از سایر برنامه‌های کانون مطلع می‌کند.


کد مطلب: 9152

آدرس مطلب: https://www.armaneheyat.ir/article/9152/درباره-کانون-توحید-لندن

آرمان هیأت
  https://www.armaneheyat.ir