«عاشورا در شعر معاصر و فرهنگ عامه» منتشر می‌شود

خبرگزاري کتاب , 19 دی 1389 ساعت 10:22

در تدوین این کتاب از ۴۰۸ منبع فارسی و عربی و نزدیک به ۴۰ منبع تاجیکی، روسی و انگلیسی استفاده شده است.


فرهنگ: «عاشورا در شعر معاصر و فرهنگ عامه» عنوان کتابی پژوهشی است به کوشش مرضیه محمدزاده که به تحلیل شعر عاشورا در دوره‌های مختلف پرداخته است. این کتاب با سه مقدمه به قلم بهاء‌الدین خرمشاهی، سیدعلی موسوی گرمارودی و هادی عالم‌زاده منتشر می‌شود.

محمدزاده درباره این کتاب گفت: در سال ۸۳ توسط انتشارات وزارت‌ فره‍نگ‌ و ارشاد اسلامی‌ کتاب «دان‍ش‍ن‍ام‍ه‌ ش‍ع‍ر ع‍اش‍ورای‍ی‌» (ان‍ق‍لاب‌ ح‍س‍ی‍ن‍ی‌ در ش‍عر شاعران‌ ع‍رب‌ و ع‍ج‍م‌) در دو جلد و قطع رحلی از من منتشر شد. این کتاب به عنوان کتاب سال شناخته و در چند جشنواره نیز به عنوان کتاب برگزیده انتخاب شد.

وی در ادامه توضیح داد: پایان‌نامه دکترای من در باره این کتاب بود. در این کتاب شعر شاعران عرب و فارسی‌زبان از عصر عاشورا تا دوره معاصر به ویژه در شعرهای عربی معرفی و بررسی شده بود. در پژوهشی که برای پایان‌نامه دکترایم انجام دادم، اشعار این شاعران از کسایی مروزی تا عصر معاصر را تحلیل و بررسی کردم.

این مولف در توضیح بیشتر کتابش اظهار داشت: این کتاب سه مقدمه به قلم هادی عالم‌زاده، سیدعلی موسوی گرمارودی و بهاء‌الدین خرمشاهی دارد. کتاب در دو فصل کلی، نخست «شعر عاشورایی» و دیگری «عاشورا در فرهنگ عامه» تدوین شده است.

وی درباره فصل نخست این کتاب گفت: در فصل نخست با عنوان «سیر تطور و تحول شعر عاشورایی» به صورت دوره‌ای شعر عاشورایی را در هر دوره تحلیل و ویژگی‌های آن‌را مشخص می‌کنم. این فصل سه بخش «عاشورا و پیدایش مرثیه»، «عاشورا در شعر کلاسیک ایران»(از عصر صفویه تا دوران معاصر) و «عاشورا در شعر معاصر ایران»(دوران مشروطه، پهلوی و پس از انقلاب) را شامل می‌شود.

به گفته محمدزاده، فصل دوم با عنوان «عاشورا در فرهنگ عامه» شامل مباحث «تعزیه»، «پرده‌خوانی»، «شمایل‌نگاری» و «عزاداری» است.

وی افزود: البته به این دو فصل یک تکمله نیز اضافه کرده‌ام و نظر خودم را درباره شعر عاشورایی و این‌که با رعایت چه ویژگی‌هایی در این اشعار می‌توانستیم سروده‌های عاشورایی موثرتری داشته باشیم، بیان کرده‌‌ام.

این پژوهش‌گر در ادامه توضیح داد: از سوی دیگر در این تکمله نظرم را درباره اشعار عاشورایی مثبت و موفق و همچنین اشعار منفی ذکر کرده‌ام. در برخی از اشعار عاشورایی، شاعران با مقایسه شخصیت‌های مذهبی و اغراق در بیان مصیبت‌هایی که این افراد تحمل کرده‌اند به شعر و اصل واقعه عاشورا لطمه زده‌اند.

وی در پایان درباره حجم کتاب و تعداد منابعی که در تدوین این کتاب از آن‌ها بهره گرفته است، گفت: کتاب حجمی حدود ۷۵۰ صفحه دارد. در تدوین این کتاب از ۴۰۸ منبع فارسی و عربی و نزدیک به ۴۰ منبع تاجیکی، روسی و انگلیسی استفاده کرده‌ام.

کتاب «عاشورا در شعر معاصر و فرهنگ عامه» توسط انتشارات مجتمع فرهنگی عاشورا در دست چاپ است و تا یک ماه دیگر در بازار کتاب عرضه می‌شود.


کد مطلب: 15543

آدرس مطلب: https://www.armaneheyat.ir/news/15543/عاشورا-شعر-معاصر-فرهنگ-عامه-منتشر-می-شود

آرمان هیأت
  https://www.armaneheyat.ir