تداوم انتقادها به «روز رستاخيز» درويش
«روز رستاخيز» درويش مهر تاييد كدام مراجع را به همراه دارد؟
سیاست امروز , 27 بهمن 1392 ساعت 11:28
روزنامه سیاست امروز در صفحه فرهنگ و هنر امروز خود نوشت : از جمله جديترين سوالات در خصوص فيلم روز رستاخيز كه به قيام عاشوراي امام حسين(ع) ميپردازد، گذشته از مسائل تكنيكي و فني فيلم، صحت و سقم روايت فيلم از منظر تاريخي و همچنين بيش از آن، نشان داده شدن چهره برخي بزرگان ديني از جمله چهره حضرت ابوالفضل(ع) و حضرت علياكبر(ع) در اين فيلم بوده است.
حالا و پس از گذشت چند روز از اكران فيلم «روز رستاخيز» احمدرضا درويش، ويژگيهاي خاص اين فيلم موجب شده است تا حرف و حديثها درخصوص اين فيلم ادامه يابد.
[درباره فیلم رستاخیز]
[مجموعه مطالب درباره فیلم رستاخیز را اینجا بخوانید]
از جمله جديترين سوالات در خصوص فيلم روز رستاخيز كه به قيام عاشوراي امام حسين(ع) ميپردازد، گذشته از مسائل تكنيكي و فني فيلم، صحت و سقم روايت فيلم از منظر تاريخي و همچنين بيش از آن، نشان داده شدن چهره برخي بزرگان ديني از جمله چهره حضرت ابوالفضل(ع) و حضرت علياكبر(ع) در اين فيلم بوده است.
اين حساسيتها كه حاشيههاي مختلفي را در رسانهها ايجاد نمود، موجب شد كه وزير ارشاد هم در موارد مختلفي تلاش نمايد تا از اين اثر سينمايي دفاع نمايد. شايد نخستين اظهار نظر جدي علی جنتی، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در خصوص فيلم «روز رستاخیز» به اكران خصوصي اين فيلم در روز دوم ديماه گذشته در سينما فرهنگ براي برخي اعضای دولت و خانوادههای آنها بود.
در این جلسه وزیر ارشاد در سخنان کوتاهی درباره آخرین ساخته درویش ضمن برجسته خواندن اين اثر گفت: «فیلمنامه این فیلم را بسیاری از شخصیتهای برجسته و برخی مراجع و علما دیدهاند و برآن مهر تائید گذاشتهاند.» اوافزود: «برای اینکه این فیلم در دنیا دیده شود قبل از اکران آن در ایران، در آمریکا، اروپا، شرق آسیا و برخی کشورهای مسلمان اکران خواهد شد و امیدواریم که مردم دنیا با دیدن این فیلم با تاریخ عاشورا و مظلومیت امام حسین(ع) آشنا شوند.»
اما اكران اين اثر در جشنواره فيلم فجر و به خصوص كاخ جشنواره و با حضور اهالي رسانه و منتقدان موجب بروز انتقادات جدي به اين فيلم شد.
احصاي خطاهاي تاريخي و روايي اين فيلم و رسانهاي شدن مخالفت برخي علما با اين فيلم از همين وادي جديتر شد. خبر تاييد دوباره وزير ارشاد بر شكل و محتواي اين اثر در حاشيه هيات دولت كه در برخي خبرگزاريها منتشر شد، موجب بيان اظهارنظرهاي جديد براي منتقدان شد.
براساس اخبار ۲۳بهمن خبرگزاريها، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه جلسه هیئت دولت درباره برخی انتقادات به فیلم «رستاخیز»، با تاکید بر اینکه بدلیل حساسیت فیلم و پرداخت به مساله عاشورا با علما و شخصیتهای دینی و علمی مذاکره شده و فیلم کاملا منطبق با تاریخ است، اظهار داشت: حتی برخی مراجع نظیر آیت الله سیستانی این متن را تائید کردهاند و نمایندگان ایشان نیز برخی هزینههای این فیلم را پرداخت کردهاند.
اما به فاصله كوتاهي تكذيب اين سخنان توسط روابط عمومي وزارت ارشاد، بر ابهام ايجاد شده افزود. در حالي كه حداقل در دو مقطع زماني فوق وزير ارشاد از تاييد محتواي اين فيلم توسط برخي مراجع و همچنين كمك مالي توسط ايشان به اين فيلم خبر داده بود، مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طي بيانيهاي تصريح كرد: «مطالبی از قول وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی، جناب آقای جنتی، توسط خبرگزاریها نقل شده که از آن سخنان، سرمایهگذاری مستقیم تعدادی از مراجع عظیم الشان تقلید در ساخت فیلم رستاخیز و نظارت بر مراحل تحقیق و نگارش فیلم نامه برداشت شده است.
بدین وسیله خبر فوق تصحیح و نقش مراجع عظیم الشان به شیوه یاد شده تکذیب میگردد.» نحوه تنظيم متن اين بيانيه، خود بر ابهامات موجود در خصوص منابع علمي و ديني تاييد كننده محتواي فيلم و تامين كنندگان مالي فيلم روز رستاخيز افزود.
شايد صحيحتر بود كه روابط عمومي ارشاد اسامي مراجعي كه مهر تاييد بر اين فيلم زده بودند را اعلام ميكرد تا از ابهامات موجود بكاهد و نه با متني مبهم بر ابهامات بيفزايد. در اين شرايط خبرگزاري مهر طي خبري تيتر زد: آیت الله سیستانی به فیلم «رستاخیز» مشاورهای نداده است. در اين خبر آمده بود: موسسه فرهنگ تماشا از سرمایه گذاران فیلم «رستاخیز» پیرو مطالب منتشر شده در سایتهای خبری پیرامون این فیلم متنی را منتشر کرده که در مطلع آن تاكيد شده بود كه «هیچ یک از مراجع بزرگوار تقلید، بویژه حضرت آیت الله سیستانی در جریان این فیلمنامه قرار نداشتهاند.»
همين مطلب در مغايرت كامل با سخنان وزير محترم ارشاد در جلسه اكران خصوصي فيلم براي اعضاي هيات دولت مبني بر تاييد برخي مراجع و علما ميباشد.
در همين جا ميتوان اين سوال را مطرح كرد كه شايد آقاي وزير كه از قضا خود روحانيزاده و از خاندان روحانيت است مفهوم دقيق و ديني مراجع را نميدانند و يا در سخنان خود به اين مطلب دقت نميكنند. به راستي خوب است كه آقاي وزير اعلام رسمي نمايند كه كدام يك از مراجع متن اين فيلم را تاييد كردهاند و اسناد مثبته خود را در اين خصوص منتشر نمايند.
اين تناقضات در حالي توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در خصوص فيلم «روز رستاخيز» درويش مطرح شده است، كه انتقادات به اين فيلم علاوه بر رسانهها، توسط علما و مادحين و ذاكرين نيز رسانهاي شده است.
انتقاد آیت الله علوی گرگانی از فیلم رستاخیز آیت الله علوی گرگانی از مراجع تقلید طي سخناني ضمن محکوم کردن نشان دادن چهره مقدسان در فیلم «رستاخیز» ساخته احمد رضا درویش، این اقدام را موجب کم رنگ شدن اعتماد قشر متدین به دستگاه فرهنگی دانست.
اين مرجع تقليد با انتقاد از چهره پردازی شخصیتهای مقدس دینی اظهار داشت: متأسفانه در آستانه سی و پنجمین بهار انقلاب که با اعتقاد و ایمان مردم و رهبری مراجع عظام مخصوصا امام خمینی رحمه الله به بار نشست، بر خلاف نظر عموم مراجع مبنیبر عدم جواز نشان دادن تصویر ذوات مقدسه در فیلمها، در فیلمی در جشنواره فجر این ذوات نشان داده شد.
وی ادامه داد: این موضوع نوعی بیاحترامی و بیتوجهی به نظر دینی مراجع تقلید میباشد و باعث حرمت شکنی عظمت امامزادگان بزرگوار خواهد شد و لذا اینجانب این عمل را محکوم میکنم.
انتقاد شدید مداحان، هلالی و بنيفاطمه عبدالرضا هلالی از مداحان صاحبنام طي سخناني در جلسه قرائت زیارت عاشورا با اعتراض به فیلم رستاخیز گفته است: سر سلسه انقلابهای عالم امام حسین(ع) است. حتی کسانی که منش امام حسین(ع) را قبول ندارند؛ رهبر انقلابهای خودشان را امام حسین(ع) میدانند همچون گاندی! برای این جریان به این مهمی خیلی بیجا میکنید به بهانه کار هنری انحراف ایجاد میکنید.
هلالي در ادامه سخنانش خطاب به حجتالاسلام حسن روحاني گفته است: آقای رئیس جمهور! شما مجتهد و منبری بوده اید! جلوی این فساد فرهنگی را بگیرید!
سید مجید بنی فاطمه ديگر مداح اهل بیت نيز با انتشار یادداشتی نسبت به ساخت فیلم سینمایی «رستاخیز» ساخته احمدرضا درویش اعتراض کرد.
در بخشی از یادداشت اعتراضی بنی فاطمه آمده است: سوال این جاست که سازندگان فیلم «رستاخیز» با چه کسانی برای ساخت این فیلم مشورت کردهاند و از چه مشاوران و متخصصان دینی و تاریخی استفاده کردهاند که خروجی این اثر تا این اندازه با اصل تاریخ در تضاد است و در بسیاری از موارد به سمت تحریف واقعه عاشورا رفته است؟ یک سوال ساده و البته مهم از آقای درویش دارم. برادر عزیز، آیا در مورد سریال «مختارنامه» و بحث های مرتبط با نشان دادن چهره حضرت ابوفاضل(ع) نظر آیت الله وحید خراسانی و علما، مراجع دیگر و مردم به گوش شما نرسیده است؟ اما به راستي چه كسي بايد پاسخگوي ابهامات متعدد موجود در اين فيلم كه نيازمند حضور جدي علماي تاريخ اسلام و تشيع است، خواهد بود؟ وزارت ارشاد با وجود اين ابهامات چگونه براي اكران بينالمللي اين فيلم اقدام خواهد كرد؟ آيا اين فيلم را بايد فيلمي گريخته از دست عوامل سازنده دانست كه نيازمند بازبيني جدي و ايجاد تغييرات خاص در آن است؟
کد مطلب: 17628
آدرس مطلب: https://www.armaneheyat.ir/news/17628/روز-رستاخيز-درويش-مهر-تاييد-كدام-مراجع-همراه
آرمان هیأت
https://www.armaneheyat.ir