فیلم سینمایی «نوح» که هنوز در هیچ کشوری به روی پرده نرفته است از سوی الازهر و همچنین هیئت سانسور سینمای کشورهای قطر، بحرین و امارات متحده عربی به دلیل نمایش چهره حضرت نوح(ع) ممنوع اعلام شد. ادعایی دیگر نیز از نارضایتی برخی مسیحیان جهان از اکران این فیلم خبر میدهد.
ایسنا از «هالیوود ریپورتر» گزارش کرده که دیگر کشورهای خاورمیانه نظیر مصر، اردن و کویت نیز به احتمال فراوان واکنش مشابهی در قبال نمایش فیلم حضرت نوح (ع) نشان خواهند داد.
«الازهر» یکی از اصلیترین نهادهای مذهب سنی در مصر با انتشار بیانیهای اعلام کرد که این گونه فیلمها بر خلاف دین و شریعت ماست.
دانشگاه الازهر، به تصویر کشیدن پیامبران را شرعاً حرام دانسته و اعلام کرده است که کسانی که در این عمل شرکت داشته باشند (بازیگر و کارگردان و دیگر عوامل فیلم) و همچنین کسانی که فیلمی را که در آن پیامبران به تصویر کشیده شده اند به نمایش دربیاورند و نیز کسانی که چنین فیلمهایی را تماشا کنند مرتکب عمل حرام شده و گناهکارند.
دانشگاه الازهر در نه دهه پیش که دولت ترکیه به دستورآتاتورک با شرکت آلمانی مارکوس قراردادی برای ساخت فیلمی درباره زندگی پیامبر اسلام بست، فتوایی صادر کرد که بنا بر آن، به تصویر کشیدن پیامبران، خلفای راشدین (ابوبکر، عمر، عثمان و علی) و عشره مبشره، یعنی ده یار پیامبر که به باور اهل سنت، به آنان وعده حتمی بهشت داده شد (خلفای راشدین به اضافه طلحه، زبیر، ابوعبیده جراح، سعد بن ابی وقاص، عبدالرحمن بن عوف و سعید بن زید) حرام اعلام شد.
فتوای الازهر اعتراضاتی بین اهل سینما را در پی داشته است. شبکه تلویزیونی دریم ۲ در مصر چهارشنبه شب (پنجم مارس) میزگردی ترتیب داد که طارق شناوی، منتقد سینما در آن گفت که الازهر نیاز به انقلاب دارد تا با زمانه هماهنگ شود. او گفت که نباید با مردم همچون افرادی نادان برخورد کرد که فرق بین شخصیت حقیقی و بازیگر را نمی فهمند.
همچنین طارق شناوی از الازهر انتقاد کرد که چرا ده سال پیش به نمایش فیلم مصائب مسیح (ساخته مل گیبسون که بازیگرانی در آن نقش عیسی مسیح و مادرش مریم را بازی کردند) اعتراضی نکرد اما بیش از سی سال است مانع از پخش فیلم رساله (که در ایران به نام محمد رسول الله به نمایش در آمد) شده است.
در همین برنامه تلویزیونی، شیخ محمود مهنا از روحانیون بلندپایه الازهر هم شرکت جست و در پاسخ به طارق شناوی گفت الازهر بر اساس قرآن و سنت سخن می گوید و اگر الازهر نبود مردم تا به امروز همچنان بت می پرستیدند.
شیخ محمود مهنا در توجیه فتوای تحریم به تصویر کشیدن پیامبران گفت: "پیامبران نوری از جانب خدا و از خطا معصومند اما کسانی که نقش آنان را بازی می کنند مشروب می خورند و شب و روز مرتکب گناه می شوند". به گفته او، هر کس چنین فیلمهایی را تماشا کند گناهکار است و خداوند از کسانی که چنین فیلمهایی را می سازند یا به نمایش در می آورند انتقام خواهد گرفت.
فتوای الازهر مخالفت شماری از روحانیون را هم به همراه داشته است. از جمله شیخ ابراهیم ابوالعلا، امام مسجد تاریخی ظاهر بیبرس در قاهره که گفته به تصویر کشیدن پیامبران در صورتی که توهینی به آنها را در برنداشته باشد اشکالی ندارد و افزوده که چرا نباید به جهانیان نشان داد که پیامبران چگونه می زیستند.
آرونوفسکی داستان کشتی حضرت نوح (ع) را با بودجه نسبتا عظیم ۳۰۰ میلیون دلاری با همکاری «اسکات فرانکلین» تهیه و تولید کرده است. در این فیلم که محصول کمپانی پازامونت است، «راسل کرو» در نقش حضرت نوح (ع) ظاهر شده و «اما واتسون»، «جنیفر کانلی»، «لوگان لرمن»، «ری وینستون»، «مارک مارگولیس» و «مدیسون دیونپورت» از دیگر ستارگان نامآشنایی هستند که بازیگر «گلادیاتور» را در جدیدترین پروژه آرونوفسکی همراهی میکنند. «آنتونی هاپکینز»، بازیگر پیشکسوت برنده اسکار نیز در جدیدترین ساخته آرونوفسکی نقش «متوشالح»، جد بزرگ حضرت نوح (ع) را بازی میکند. فیلم «نوح» (ع) اکران خود را از بیست و هشتم مارس در آمریکا آغاز میکند.
دارن آرونوفسکی، نویسنده فیلمنامه و کارگردان فیلم، نوح که این فیلم را با هزینه یکصد و سی میلیون دلاری استودیو پارامونت هالیوود ساخته، به جای آنکه در فیلمنامه داستان نوح را به عنوان پیامبر خدا به تصویر بکشد، به دنبال ارائه شخصیتی هوادار حفظ محیط زیست از اوست. توفان نوح در فیلمنامه دارن آرونوفسکی، به جای آنکه بلایی باشد که خدا برای بی دینان نازل می کند، نتیجه اعمال بشر در صدمه رساندن به محیط زیست است.
دارن آرونوفسکی و آری هندل که با هم فیلمنامه نوح را نوشتند، هر دو یهودی اند و برای نوشتن فیلمنامه هم از جفری دنیس، یکی از خاخامهای تگزاس مشاوره گرفتند. اما خاخام دنیس هم تایید کرد که این فیلمنامه چندان نزدیک به متن نیست و در وبلاگش نوشت که فیلم نوح، بیشتر ارباب حلقه هاست تا بن هور.
به دنبال اعتراضات و انتقاداتی که به "عدم وفاداری" فیلمنامه نویس به متن کتاب مقدس شد، دست اندرکاران فیلم تغییراتی در فیلمنامه و تدوین فیلم دادند و همزمان تلاشهایی را هم برای جلب نظر محافل مسیحی دنبال کردند. راسل کرو که نقش نوح را در فیلم بازی می کند در پیغامی در توییتر از پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان خواست که فیلم را تماشا کند. در اطراف واتیکان، مقر پاپ هم پوسترهای تبلیغاتی فیلم برپا شد.
استودیو پارامونت همچنین در آگهی تبلیغاتی که برای فیلم نوح ساخت، این پیام را گنجاند که این فیلم از داستان نوح در سفر پیدایش تورات الهام گرفته و ضمن رعایت جنبه های هنری، بازتاب دهنده جوهره، ارزشها و هویت "داستانی است که یکی از سنگهای بنای باورهای میلیونها نفر را در سراسر جهان تشکیل می دهد".
البته، داستان نوح در تورات و قرآن، گرچه در کلیات یکسانند اما شخصیت و کردار نوح در کتاب مقدس با پیامبر معصومی که در قرآن روایت شده، تفاوتهایی چشمگیر دارد.