لزوم احیای سنتهای نمایشی رمضان و برنامهریزی برای شناساندن آن به مردم
ایکنا , 8 تير 1393 ساعت 10:59
بسیاری از سنتهای نمایشی ویژه ماه رمضان که علاوه بر فراهم آوردن فضایی شاد و مفرح در میان مؤمنان روزه دار انگیزهای مضاعف ایجاد میکردند، به فراموشی سپرده شدهاند، لذا باید آنها را احیا کرد و با تولید و اجرا به ویژه برای نسل جوان بازشناسانده شوند.
شهرام کرمی، مدیر مرکز هنرهای نمایشی سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران گفت: یکی از ویژگیهای عرصه هنر، کمک به درک مفهوم زندگی و انتقال اندیشه ناب زندگی به مخاطب است که این در ژانرهای مختلفی و به شیوههای گوناگون و به فراخور مناسبتهای متنوع شکل میگیرد.
وی ادامه داد: این گونههای هنری برآمده از تفکر و اندیشه و باور اعتقادی مردمی به تناسب فضای ذهنی مخاطبان رشد کرده و گاه آن چنان با روح و جسم آنها ممزوج میشود که تبدیل به یک هنر خودجوش و ابتکاری شده و از دل جامعه پدیدار میشود.
فلسفه وجودی هنر، کمک به زندگی بشریت است
این نویسنده و کارگردان تئاتر گفت: اساساً هنر به وجود آمده تا به زندگی بشریت کمک کند؛ بر این باور هنر در اندیشه دینی نیز به خدمت و کمک درآمده و متناسب با هر رویداد دینی، اشکال گوناگون آن به منصه ظهور میرسد، این مسئله در مورد هنر نمایش نیز صدق میکند و به طور مثال همزمان با ماه مبارک رمضان هر سال شاهد هستیم که براساس یک سنت تاریخی مجموعهای از آئینهای نمایشی به شکلی کاملاً بومی و محلی به اجرا در میآیند.
دبیر سومین جشنواره «تئاتر شهر» تصریح کرد: مواردی همچون «ترنابازی» و «سحریخوانی» از جمله مظاهر مشهور هنر نمایش در خدمت تبیین ارزشهای ذاتی این ماه الهی هستند که هم به شکل مستقیم و هم غیرمستقیم با اجرا در میان مخاطبان روزهدار، شکلی از پویایی و نشاط و ایجاد انگیزه برای کار روزانه را فارغ از گرسنگی و تشنگی ایجاد شده در این ماه پدیدار سازند.
با استفاده از نمایش فضایی شاد و مفرح در ماه رمضان میتوان پدید آورد
کرمی در ادامه گفت: به هر حال ماه رمضان در میان مسلمان به جهت عبادت و تقرب به خداوند متعال از اهمیت زیادی برخوردار است و توصیهای که معمولاً از سوی کارشناسان میشود اینکه با استفاده از برنامههای شاد و متنوع هنری، فضایی سرگرم کننده و مفرح در این ضیافت و جشن الهی فراهم شود.
مدیر مرکز هنرهای نمایشی سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران گفت: قرار گرفتن زمانی ماه مبارک رمضان در این چند سال اخیر در فصل تابستان و فراغتی که بیشتر برای کودکان و نوجوانان به دنبال داشته، فرصت مناسبی ایجاد کرده تا با پرداختن به سنتهای نمایشی ویژه این ماه علاوه بر ایجاد فضای شادی و نشاط مردم و به ویژه نسل نوی ایرانی را با سنتهای دیرینه نمایشی و آئینی ایرانی به مناسبت این ماه آشنا کنیم.
وی تأکید کرد: در دو دهه اخیر نگرش آئینی و نمایشی به ماه رمضان تغییر کرده است؛ پیش از این هر بار که صحبت از تولید و اجرای نمایش در این ماه به میان میآمد به دلیل قرار گرفتن لیالی قدر و سالگرد شهادت امام علی(ع) فوراً توجه به نوعی تولید و اجرای نمایش سوگواره معطوف میشد در حالی که ماهیت ماه رمضان جشنگونه است و چون مؤمنان در ضیافت الهی شرکت دارند باید مملو از شور و شعف به واسطه بندگی خدا شوند و لذا باید تولید و اجرای نمایشها و مراسمهای شادمانه در دستور کار مدیران فرهنگی و هنری قرار گیرد.
کرمی افزود: با وجود ظرفیتی که در فراهمآوری شرایط برای تقدیر نمایشی و آئینی از ماه مبارک رمضان وجود دارد اما هنوز الگو و برنامه مشخصی همچون آنچه که در ماه محرم به اجرا در میآید نداریم؛ به هر حال در ماه محرم تکلیف مراسم های آئینی و نمایشی مشخص است و میدانیم که باید سوگواره ترتیب بدهیم، تعزیه و شبیهخوانی تدارک ببینیم اما در مورد ماه رمضان نیز باید این برنامه ریزی صورت گیرد و در این ماه مجموعهای از نمایشهای آئینی و سنتی همچون شبیهخوانی، نقالی و پردهخوانی و حتی سیاهبازی تولید و اجرا شوند.
تولید یک نمایش براساس قصص قرآنی برای اجرا در فرهنگسرای خاوران
وی در پایان با اشاره به اینکه سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران امسال در ماه رمضان ویژهبرنامه «بر آستان جانان» را برگزار نخواهد کرد گفت: با این وجود در حوزه نمایش در تمامی مناطق بیست و دوگانه تهران اجرای نمایشهای مناسبتی در اولویت برنامههای فرهنگی است و حتی یک نمایش ویژه به کارگردانی قاسمعلی ناظری براساس قصص قرآنی تولید شده است که در فرهنگسرای خاوران اجرا خواهد شد که در ۱۰ روایت کوتاه به نقل قصههای مشهور قرآنی خواهد پرداخت.
کد مطلب: 18922
آدرس مطلب: https://www.armaneheyat.ir/news/18922/لزوم-احیای-سنت-های-نمایشی-رمضان-برنامه-ریزی-شناساندن-مردم
آرمان هیأت
https://www.armaneheyat.ir