هفتم شهريور؛
بزرگداشت علامه عسكري در قم برگزار ميشود
5 شهريور 1387 ساعت 11:21
مراسم بزرگداشت علامه سيدمرتضي عسكري، نويسنده، پژوهشگر و استاد حوزههاي علميه، شامگاه پنجشنبه، هفتم شهريورماه، در قم برگزار ميشود.
به گزارش خيمه، اين مراسم پس از نماز مغرب و عشا با حضور علما، مراجع تقليد و روحانيان و اقشار مختلف مردم و با سخنراني كاظم صديقي، از فضلاي حوزه علميه در مسجد اعظم قم برگزار ميشود.
علاّمه آيتاللّه مرتضي عسکري، در سال 1293 هجري خورشيدي در شهر سامرا پاي به عرصه هستي نهاد. خانواده او، روحاني و ايراني الاصل و اهل ساوه بودند. گويا، دست تقدير، والديناش را به اين شهر کشانده بود تا در جوار قدسي امام هادي و امام عسکري(عليهماالسلام) سکني گزيند.
چرخ روزگار، در اوان کودکي، گَرد يتيمي بر چهرهاش نشاند و وي را از گرماي مهر والدين محروم کرد.
در دَه سالگي، او را به اميد روزي که خوشهچين دامن معرفت مکتب امامت گردد و جهان اسلام از کام زلال او بهرهور شود، به مدرسهي علوم ديني فرستادند.
جدّ او آيه اللّه ميرزا محمّد شريف عسکري تهراني (معروف به خاتمهي محدثين) بود. وي، سيره اين صالح را سرمشق خود کرد تا روزي شيوه سلف را احيا کند و تداوم بخشد و اين گونه بود که شد آن چه که شد: علامهاي شهير در دوران معاصر.
او، شيفتهي کتاب بود و آموختن. بويژه به مطالعهي کتابهاي تاريخي و سفرنامهها عشق ميورزيد. دوران جوانياش در کتابخانهي جدش - که وکيل ميرزاي شيرازي بود - در ميان انبوه کتب، سپري شد و در بحر نوشتهها، از بام تا شام، شنا کرد و مرواريد هدايت صيد نمود.
علاّمه آيه اللّه مرتضي عسکري، در سال 1293 هجري خورشيدي در شهر سامرا پاي به عرصه هستي نهاد. خانواده او، روحاني و ايراني الاصل و اهل ساوه بودند. گويا، دست تقدير، والديناش را به اين شهر کشانده بود تا در جوار قدسي امام هادي و امام عسکري(عليهماالسلام) سکنا گزيند
آيه اللّه عسکري در سال 1310 در دوران مرجعيّت ستيغ آفتاب تابان علم و فقاهت، مرحوم آيهاللّه العظمي حاج شيخ عبدالکريم حايري به قم آمد و دروس سطح و مباحث اخلاق و تهذيب و کلام و تفسير را نزد آيات عظام مرعشي، شريعتمدار ساوجي، پايين شهري، امام خميني، حاج ميرزا خليل کمرهاي(رضواناللهعليهم)، تلمّذ کرد.
وي، مدّت چهار سال در قم ماند و همگام با سيّدمحمود طالقاني، طرحي نو براي تحصيل و تعليم و تفسير علوم قرآني پي ريخت که اين طرح با مخالفت رو به رو شد و همين مسئله، موجب شد از قم به سامرا برود و دروس خارج را در عراق به اتمام برساند.
او، در مدّتي که در عراق به سر ميبرد، در محلههاي مختلف به منبر ميرفت و کلاسهاي درسي دانشجويان و طلاب را اداره ميکرد. در چنين احوالي، اوضاع شهر به شدت نگران کننده بود و تهاجم فرهنگي و اشعائه سکولاريسم و تبليغات ناسيوناليسمگرايي و مارکسيستي در عراق اوج ميگرفت. علاّمهي عسکري، در شرايط حادّ جامعهي آن روز به خاطر استبداد و خفقان شديد حزب حاکمه بعث، روانهي بيروت شد و هر چند خانوادهاش از چنگ اين رژيم در امان نماند، امّا او به لطف خدا به ايران آمد و در اين سرزمين ماندگار شد.
اکثر آثار علاّمهي عسکري، در کشورهاي عربي، بخصوص در کشور مصر. منتشر و مورد استقبال اسلام پژوهان قرار گرفته است. برخي از آثار علامه، به زبان انگليسي نيز ترجمه شده است. از ويژگيهاي کتابهاي علاّمهي عسکري، بيان روشن و واضح و نثر بسيار روان و سليس آنها است که خواننده را به سوي خود ميخواند.
علاّمه سيّد مرتضي عسکري، داراي تأليفات فراواني به زبانهاي عربي و فارسي است. او افزون بر بررسي کتب شيعه، احاديث و روايات اهل سنّت را نيز مورد بررسي قرار داده، به گونهاي که اين آثار، مرجع و منبعي قابل اعتماد براي آنان به شمار ميرود. کوششهاي علامهي عسکري براي مصون ماندن اسلام از تحريف، مورد تقدير هر دو مکتب قرار گرفته است.
اکثر آثار علاّمهي عسکري، در کشورهاي عربي، بخصوص در کشور مصر. منتشر و مورد استقبال اسلام پژوهان قرار گرفته است. برخي از آثار علامه، به زبان انگليسي نيز ترجمه شده است. از ويژگيهاي کتابهاي علاّمهي عسکري، بيان روشن و واضح و نثر بسيار روان و سليس آنها است که خواننده را به سوي خود ميخواند.
برخي از کتابهاي ايشان، به شرح زير است:
عقايد اسلام در قرآن کريم؛ نقش عايشه در تاريخ اسلام؛ مصحف در روايات و اخبار؛ امامان اين امت دوازده نفرند؛ گريه بر ميّت از سنتهاي رسول خدا(صلّياللّهُ عليهوآلهوسلّم) است؛ بداء يا محو و اثبات الهي؛ آيهي تطهير در کتب دو مکتب؛ عصمت انبياء و رسولان؛ ازدواج موقت در اسلام؛ آخرين نماز پيامبر؛ صفات خداوند جليل در مکتب؛ اديان آسماني و مسئلهي تحريف؛ سقيفه؛ معالم المدرستين؛ بزرگداشت ياد انبياء؛ عدالت صحابه؛ عبداللّه بن سباء و ديگر افسانههاي تاريخي؛ حکم بازسازي قبور انبيا و اوليا و عبادت در آنها؛ جبر و تفويض و اختيار و قضا و قدر؛ نقش ائمه در احياي دين؛ صد و پنجاه صحابي ساختگي.
علامه سيد مرتضي عسكري، نويسنده، پژوهشگر و استاد حوزههاي علميه، شامگاه دوشنبه، 26 شهريور ماه سال گذشته در بيمارستان ميلاد تهران به دليل بيماري قلبي، كليوي درگذشت.
اين عالم رباني پس از سالها تلاش در راه بيان باورهاي مكتب شيعه و نگارش كتب فراوان در سن 93 سالگي دعوت حق را لبيك گفت.
کد مطلب: 2615
آدرس مطلب: https://www.armaneheyat.ir/news/2615/بزرگداشت-علامه-عسكري-قم-برگزار-مي-شود