سیطره طبل‌ها و جای خالی برنامه‌های معارف‌محور در مناسک عاشورا

همدلی , 30 شهريور 1396 ساعت 11:08

استقبال گرم مردم از طبل برای گرم‌کردن تنور مناسک عزاداری، طراحی و تولید آن در اندازه‌های مختلف را به یک صنعت جدی و پردرآمدی تبدیل کرده است که قاعدتا گردش مالی گسترده و پر حجم آن نیز طرفداران سرسختی پیداکرده و همین عامل نیز، هر روز بر تعداد و تنوع آن محصول می‌افزاید.


حمزه علی‌نصیری: سال‌هاست که طبل‌ها به شهرها آمده‌اند و هر سال که می‌گذرد، تعدادشان بیشتر و بیشتر و قدّ و قواره‌شان، درشت‌تر و درشت‌تر می‌شود! البته، تحول در قد و قواره در جهت مینیاتوری‌شدن هم رخ می‌دهد و از میلیون‌ها کودک و مادر در سراسر کشور دل می‌برد! مادری که پارسال با حقوق سیصد هزار تومان در ماه به طور تمام وقت در یک مغازه میوه‌فروشی کار می‌کرد، می‌گفت؛ «نذر کرده‌ام که اگر تا محرم سال دیگر، نذرم قبول شود، برای پسرم طبل می‌خرم»!
طبل‌ها با هر سایز و اندازه‌ای مشتری و خریدار دارند و روی دست تولیدکنندگان و فروشندگان نمی‌مانند؛ طرح‌های کوچک و مینیاتوری‌شان در دل کودکان و نوجوانان و غول پیکرهای شان روی سینه پهلوانان جای می‌گیرند!
در ساخت و عرضه طبل‌ها هیچ طیف سنی فراموش نمی‌شود؛ این محصول مسحورکننده با هر وزن و اندازه‌ای برای همه رده‌های سنی، ساخته و عرضه می‌شود. طبل‌ها امروزه چنان جایگاهی در هیئت‌های مذهبی برای خود باز کرده‌اند که حتی قبل از فرارسیدن ماه محرم، خود را به شهر می‌رسانند و با هر سایز و اندازه‌ای، قلمرو پیاده روها و خیابان‌ها را در اختیار می‌گیرند و با قدرتِ جاذبه‌ای که دارند، توجه مردم را به خود جلب و کالاهای دیگر را در مغازه‌های مختلف به پستوها می‌رانند و خود در جایشان می‌نشینند. محبوبیت طبل ها تا جایی ست که اصناف و اقشار مختلف را درگیر خود می‌کنند؛ هر صنفی به وفور می‌فروشد و هر قشری به وفور می‌خرد! طبل‌ها تقریباً همه جای بازار را به تصرف خود درمی‌آورند؛ از مغازه‌های ابزارفروشی تا سمساری‌ها و از دکه های لباس‌فروشی تا فروشگاه‌های عرضه محصولات فرهنگی! آن‌ها، علاوه بر پایه روها و فروشگاه‌ها، خانه‌ها و خانه دل‌ها را هم به اشغال خود درمی‌آورند؛ اکثر کودکان و نوجوانانِ دو تا پانزده‌ساله، هر کدام، یک طبل در گوشه خانه دارند.
ناگفته نماند که استقبال گرم مردم از طبل برای گرم‌کردن تنور مناسک عزاداری، طراحی و تولید آن در اندازه‌های مختلف را به یک صنعت جدی و پردرآمدی تبدیل کرده است که قاعدتا گردش مالی گسترده و پر حجم آن نیز طرفداران سرسختی پیداکرده و همین عامل نیز، هر روز بر تعداد و تنوع آن محصول می‌افزاید.
البته طبل‌ها که می‌آیند، کوبه‌ها هم همراهشان هستند که آن‌ها نیز همچون همزادان خود، هر سال قدرتمندتر از قبل ظاهر می‌شوند و با همراهی هم شورآفرینی می‌کنند.
کوبه‌ها و طبل‌ها که سال به سال کوبنده تر غرنده‌تر می‌آیند، رضایت خاطر و جرات و جسارت بیشتری هم به کاربران خود می‌دهند! پارسال تصویر طبلی غول آسا در فضای مجازی دست به دست می‌شد که رویش نوشته شده بود؛ «برود هر که دلش خواست شکایت بکند - شهر باید به من هیئتی عادت بکند»!
سالی که گذشت، علاوه بر طبل‌ها و کوبه‌ها، شیپورها هم آمده بودند؛ هنرنمایی با شیپور در هیئت‌های عزاداری و دست‌افشانی و پایکوبی با ریتم و آهنگ آن، پدیده‌ای است که ظاهراً به تازگی به مناسک عزاداری اضافه شده است و احتمالاً با اقبال خوبی هم روبه‌رو شود و مثل طبل‌ها، طرفداران پر و پا قرص خود را پیدا بکند.
طبلها و کوبه ها و شیپورها، تقریبا تمام قلمرو مناسک عزاداری در دهه اول محرم را به اشغال خود درآورده و تمام برنامه های معارف محور نهضت عاشورا را به حاشیه رانده‌اند!


کد مطلب: 32094

آدرس مطلب: https://www.armaneheyat.ir/news/32094/سیطره-طبل-ها-جای-خالی-برنامه-های-معارف-محور-مناسک-عاشورا

آرمان هیأت
  https://www.armaneheyat.ir