فلسفه و ماهیت زیارت اربعین حسینی

آرمان , 17 آبان 1396 ساعت 11:22

اگر در فلسفه و ماهیت زیارت اربعین حسینی دقت و تامل شود، متوجه خواهیم شد که ‌این همایش دینی و سیاسی هیمنه و قدرت اتحاد مسلمین جهان را به گوش ابرقدرت‌های جهان می‌رساند.


نیت زوار اربعین
هدف، چیزی است که تفاوت انسان‌ها را مشخص می‌کند. چنانچه شخص در انجام هر کاری هدف و نیت مناسبی داشته باشد، قیمت کار خود را بالا برده و گرنه کارش کم ثمر خواهد بود.پیامبر خدا(ص) درباره اهمیت داشتن هدف و نیت خوب می‌فرمایند: «اَلنِّیَّهُ الحَسَنَهُ تُدخِلُ صاحِبَهَا الجَنَّهَ»؛ نیت خوب صاحب خویش را به بهشت مى‌برد. داشتن هدف و نیت‌های متعالی در هر کاری پسندیده است و در عبادات واجب. یکی از کارهای مهم و با ارزش در این زمان، حرکت عظیم پیاده روی اربعین است. شایسته است که شخص مومن قبل از پیاده روی اربعین از نیت مناسبی بهره‌مند باشد تا نتیجه عملش چند برابر شود و از وحدت عملی حداکثری برخوردار شوند.
خدمت به ساحت اهل بیت
یکی از آرزوهای هر شیعه‌ این است که بتواند به محضر اهل بیت رسول خدا(ص) خدمت کند. چرا که قرآن به پیامبرش دستور داد تا به مومنین بگوید: «لا أَسْئَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْرا إِلاَّ الْمَوَدَّهَ فِی الْقُرْبى[شوری/23]؛ من از شما اجری نخواهم مگر محبت نزدیکانم». میل به مودت و خدمت به آستان مقدس اهل بیت رسول خدا و علی الخصوص ابی‌عبدا...(ع) آنچنان در بین شیعیان شعله ور است که برای آن، نمونه‌های بسیار بارزی می‌توان در تاریخ مثال آورد.
اجر خدمت به اهل بیت
زندگی کوتاه دنیوی، مقدمه‌ای است برای رسیدن به زندگی جاودان اخروی و انسان‌ها برای رسیدن به مواهب بزرگ الهی در آخرت، می‌بایست با انجام کارهای خیر برای خود اجر معنوی جمع کنند. امام صادق(ع) زائر امام حسین(ع) را برخوردار از عظیم‌ترین اجر الهی می‌داند و می‌فرماید: «وَ رَجَاء لِمَا عِنْدَکَ فِی صِلَتِنَا»؛ شیعیان به امید نزدیک شدن به آنچه نزد تو است به ما خدمت می‌کنند. میزان این اجر چه مقدار است؟ امام صادق(ع) برای آن محدوده‌ای معین نکرده‌اند و فقط به‌این بسنده فرموده «آن چه نزد پروردگار است.» یعنی این عمل آنچنان پاداش عظیمی دارد، که نمی‌توان برای آن حدی مشخص کرد.
شاد کردن دل رسول خدا
علاوه بر اینکه زیارت اربعین باعث دلگرمی مومنین و شیعیان می‌شود و دل انسان را به خداوند نزدیک می‌کند، بنا به فرمایش امام صادق(ع)، باعث شادی دل رسول خدا(ص) می‌شود. «وَ سُرُورا أَدْخَلُوهُ عَلَى نَبِیِّکَ صَلَوَاتُکَ عَلَیْهِ وَ آلِهِ». خوشحالی و سروری که با این زیارت خود به قلبِ رسول‌ا...(ص) وارد می‌کنند. یعنی زائران قبر امام حسین(ع) قلبِ پیامبر اکرم(ص) را خوشحال می‌کنند و این بسیار مهم و ارزشمند است.
اطاعت امر ائمه
به فرموده امام صادق(ع) شیعیان به هدف اجابت امر اهل بیت(ع) به دور شمع وجود حسین ابن علی(ع)، پروانه‌وار می‌گردند و او را زیارت می‌کنند.«وَ إِجَابَه مِنْهُمْ لِأَمْرِنَا»؛ و در این ره هر چه بیشتر سختی برسد لذتش دو چندان خواهد بود.
سبب ناامیدی دشمنان
یکی از اشارات امام صادق(ع) به همین موضوع است که می‌فرماید: «وَ غَیْظا أَدْخَلُوهُ عَلَى عَدُوِّنَا»؛ به انگیزه ‌ایجاد  کردن غیض در دل دشمنان ما این زیارت را انجام می‌دهند.
قرب الهی
نقطه پرگار اعمال هر مومنی قرب الهی است. اگر مسلمین حرف پیامبرشان را با گوش جان می‌شنوند به خاطر جایگاه وی نزد خدایشان است. حرکت به سوی حرم حسینی در اربعین نیز تنها به نیت قرب الهی معنا دارد. از این روست که امام صادق(ع) به نیت الهی شیعیان، در این دعای زیبا اشاره می‌کنند و می‌فرمایند: «أَرَادُوا بِذَلِکَ رِضَوانکَ». امید است که با عنایت به‌این خواست اهل بیت همه زوار حرکت عظیم و جهانی اربعین، با انگیزه‌های متعالی، قدم در این مسیر نهند؛ تا به لطف خداوند بهترین نتایج را از قبل آن در دنیا و آخرتشان با خود به همراه برند.


کد مطلب: 32325

آدرس مطلب: https://www.armaneheyat.ir/news/32325/فلسفه-ماهیت-زیارت-اربعین-حسینی

آرمان هیأت
  https://www.armaneheyat.ir