کارشناس مسائل دینی و منطقه‌ای پاسخ داد:

عزاداری محرم در کدام کشورها ممنوع است؟

25 مرداد 1401 ساعت 17:45

یک کارشناس مسائل دینی و منطقه‌ای گفت: مسئولان ما با رایزنی‌های منطقه‌ای می‌توانند در این خصوص مؤثر باشند. همین محکومیت ترور عزاداران حسینی در افغانستان، یا زندانی کردن آن‌ها در کشور آذربایجان یا بحرین، به‌نوعی حمایت معنوی از این عزیزان است اما کافی نیست و باید در ابعاد مختلف دیگر نیز دنبال شود.



حجت‌الاسلام داود رئیسیان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا ، اظهار کرد: دلیل اصلی اینکه سران و حاکمان برخی کشورها مزاحم برپایی عزاداری شیعیان به‌ویژه در برخی کشورهای منطقه همچون بحرین یا آذربایجان می‌شوند، به علت موفقیت انقلاب اسلامی است.
وی افزود: شاید بخش‌هایی از مردم کشورمان متوجه این نباشند که انقلاب ما خاری در چشم ابرقدرت‌ها و مستکبران است اما آن‌ها خوب می‌دانند انقلاب اسلامی، از چه کسی، چه تاریخی و با چه زمینه‌ای الگو گرفته و رشد یافته است.
این کارشناس و مدرس دین و اندیشه تصریح کرد: آن‌ها نمی‌خواهند این تاریخ تکرار شود و برای این جلوی عزاداری‌ها و این دست آئین‌های تأثیرگذار و ارزشی را می‌گیرند که نکند آگاهی‌ها بیشتر شود و انقلابی دیگر روی دهد اما باید بدانند که موفق نخواند شد و راه به‌جایی نمی‌برند.
وی با اشاره به فرمایشی از حضرت امام خمینی (ره) که می‌فرمایند: «این محرم و صفر است که اسلام را نگه‌داشته است» اظهار کرد: امام حسین (ع) و قیام عاشورایی آن حضرت عامل اصلی مسلمان شدن شهروندان مقیم کشورهای آمریکای لاتین است و این فقط شامل شیعیان و محبان اهل‌بیت (ع) هم نمی‌شود. مطالبه اصلی آن‌ها چه در بخش خوانش کتاب یا برپایی منابر، آشنایی با منش، زندگی و راه نورانی امام حسین (ع) است.
حجت‌الاسلام رئیسیان افزود: وقتی‌که دلیل پذیرش اسلام‌آوری، قیام الهی و بی‌نظیر امام عزیزمان حسین‌ابن‌علی (ع) باشد، از همین مهم می‌توان فهمید که دشمنان نیز این را به‌خوبی فهمیده‌اند و می‌خواهند با ممانعت از عزاداری یا مزاحمت برای سوگواران حسینی جلوی پیشرفت و فراگیری اسلام و انقلاب شکوهمند اسلامی را بگیرند.
وی اظهار کرد: مسئولان ما با رایزنی‌ها و تحرک بیشتر منطقه‌ای می‌توانند در این خصوص مؤثر باشند. همین محکومیت ترور عزاداران حسینی در افغانستان، یا زندانی کردن آن‌ها در کشور آذربایجان یا بحرین، به‌نوعی حمایت معنوی از این عزیزان است اما کافی نیست و باید در ابعاد مختلف دیگر نیز دنبال شود.
این کارشناس و مبلغ مسلط به زبان اسپانیایی اضافه کرد: اتفاقاتی در سال‌های گذشته ازجمله در منطقه خاورمیانه افتاد و همچنین همه‌گیری شیوع ویروس کرونا نیز باعث تشدید این حوادث یا تحت‌الشعاع قرار گرفتن برخی رویدادها شد. سال 2014 میلادی شاهد این بودیم که مجلس سنای آمریکا قانونی مبنی بر ممنوعیت حضور فرهنگی ایران در نیمکره غربی کره زمین تصویب کرد. این موضوع در آن زمان واقعاً حضور مبلغان ایران اسلامی در منطقه را دچار مشکل کرد.
وی با اشاره به فرصت کار و تبلیغ در فضای مجازی اضافه کرد: این مهم بستر بسیار مناسبی بود که ما پیام اسلام، قیام عاشورا و انقلاب اسلامی را به مردم آن مناطق مخابره و منتقل کنیم. فیس‌بوک، یوتیوب و واتساپ فعال‌ترین رسانه‌ها در این کشورها هستند.
به گفته حجت‌الاسلام رئیسیان، نگاه دولت‌ها نیز تا حدودی به مقوله تبلیغ مؤثر است اما این کار، نباید وابسته به دولت‌ها باشد. درواقع نوع نگاه و تفکر دولت‌ها در این رابطه مؤثر است. اگر دولت همسو و موافق این رویکرد باشد، کار تبلیغ بهتر انجام می‌شود و فعالیت‌های بیشتر و بهتری نیز در این زمینه صورت خواهد گرفت.
وی تأکید کرد: بیشتر کشورهای منطقه آمریکای لاتین، پرتغالی و اسپانیایی‌زبان هستند و حدود یک میلیارد جمعیت در این منطقه سکونت دارند. بزریل به‌تنهایی بخش عظیمی از منطقه آمریکای لاتین را شامل می‌شود. علاوه بر این در کشورهایی همچون پرو، شیلی، بولیوی، آرژانتین و اکوادور در آمریکای جنوبی و پاناما، اروگوئه و کشورهای متعدد حوزه دریای کارائیب در آمریکای مرکزی نیز می‌توان برای تبلیغ دین برنامه‌ریزی کرد.
این کارشناس دینی اظهار کرد: یک میلیارد انسان در این بخش از کره زمین پذیرای سخن و روایت‌های ما است و این باورکردنی نیست. وقتی به یک جوان ایرانی بگوییم که یک میلیارد انسان در نیم‌کره‌ای دیگر خواهان شنیدن حرف انقلاب و اسلام هستند شاید باور نکنند. این‌یک بستر مناسب است، نه اینکه حتماً آن‌ها را مسلمان کنیم بلکه آن‌ها را در بلوکی که حامی گفتمان و نظام ما باشند بگنجانیم.
وی گفت: فضا و بستر در این کشورها فراهم است و اگر آن را از دست بدهیم مشخص نیست که دیگر چه زمانی چنین فرصتی به ما دست بدهد که بتوانیم ازاین‌دست کارها انجام دهیم.
رئیسیان تأکید کرد: امروز کار تبلیغ در این کشورها به نسبت سال‌های گذشته بسیار راحت‌تر و بهتر است چراکه دولت‌هایی در این کشورها ازجمله کلمبیا، برزیل و ونزوئلا سرکار آمده‌اند که با آمریکایی‌ها و خوی استکباری آن‌ها همسو نیستند. به‌ویژه در ونزوئلا که گل سرسبد و الگو در بین این کشورها است و سال‌های سال از همسویی این کشور با ایران می‌گذرد. درواقع بستر خوبی به نسبت سال‌های گذشته در این کشورها فراهم است.
وی بابیان اینکه تبلیغ در این کشورها به شکل حضوری انجام می‌شود، اظهار کرد: فعالیت‌های تبلیغی به گونه‌ای است که ما مبلغان در دانشگاه‌ها، مراکز علمی و فرهنگی آن‌ها حاضر می‌شویم. همچنین گاهی نخبگان این کشورها به ایران می‌آیند و آموزش‌های کوتاه‌مدت می‌بینند. یا اینکه برای دوره کارشناسی، ارشد و دکتری در ایران می‌مانند و تحصیل می‌کنند. شماری از این افراد نیز طلبه حوزوی می‌شوند و بالباس روحانیت به کشورهایشان بازمی‌گردند.
این مبلغ و روحانی فعال در حوزه آمریکای لاتین ادامه داد: افرادی همچون عبدالکریم پاس یا شیخ سعید اسعد در آرژانتین فعالیت‌های خوبی داشته‌اند و جز طلبه‌های فعال آمریکای لاتین هستند و به همه کشورهای این حوزه سفرکرده‌اند.
وی افزود: کوبا نیز ازنظر سیاسی و تفکر ضد استکباری در مجاورت فکری ما است. باید گفت امروزه دیگر مرز جغرافیایی و غرب و شرق معنا و مفهومی ندارد. بلکه ازنظر سیاسی و اجتماعی بلوک‌ها مشخص می‌شود. ترکیه از این نظر یک کشور غربی است و در مجاورت مرزی ما است اما کوبا بااینکه در نیمکره غربی واقع‌شده است اما در مجاورت معنوی ما قرار دارد.
حجت‌الاسلام رئیسیان اضافه کرد: کوبایی‌ها به نسبت سایر کشورها انقلابی‌تر و استکبارستیزی هستند و تبلیغ در این کشور به‌خوبی دنبال می‌شود. در کلمبیا نیز دولتی چپ‌گرا روی کار آمده که ازنظر سیاسی به ما نزدیک است و همسوی ایالات‌متحده نیست.
وی تصریح کرد: نخستین واکنش رسانه‌ای که رئیس‌جمهور کلمبیا داشت انتشار یک توئیت در رابطه با سردار شهید حاج قاسم سلیمانی بود و این رویداد را تروریستی دانست که این در نوع خود جالب، تأثیرگذار و در مسیر جبهه ضد استکباری بود.


کد مطلب: 36278

آدرس مطلب: https://www.armaneheyat.ir/news/36278/عزاداری-محرم-کدام-کشورها-ممنوع

آرمان هیأت
  https://www.armaneheyat.ir