دکتر محمدرضا سنگری نیز از جمله کسانی است که در حوزه ادبیات آیینی سهمی به سزا داشته و دارد. وی دارای شخصیتی چند بعدی است که در این مجال کوتاه به بررسی اجمالی حوزههای فعالیت این بزرگوار پرداخته خواهد شد.
ادبیات انقلاب اسلامی زیر مجموعهای از ادبیات آیینی محسوب میشود که بعد از پیروزی جمهوری اسلامی به صورت گسترده و جامع مورد بررسی قرار گرفت و بزرگانی در این عرصه قلم و قدم زدند که نامها و یادهایشان تا همیشه بر پیشانی تاریخ این مرز و بوم حک خواهد شد.
دکتر محمدرضا سنگری نیز از جمله کسانی است که در حوزه ادبیات آیینی سهمی به سزا داشته و دارد. وی دارای شخصیتی چند بعدی است که در این مجال کوتاه به بررسی اجمالی حوزههای فعالیت این بزرگوار پرداخته خواهد شد.
*پژوهشگردکتر سنگری را عموما با نام پژوهشگر دینی و بصورت تخصصی عاشورایی میشناسند. زمینه پژوهشی ایشان در حوزه عاشورا، بازهای حدوداً ۴۰ ساله دارد و به جرأت میتوان گفت که در دایره پژوهشهای عاشورایی به درجه فقاهت رسیده است. گواه این ادعا را میتوان در کتابهای ارزشمند «آینهداران آفتاب» و «آینه در کربلاست» به وضوح تماشا کرد.
دکتر سنگری با نگاهی تیز و ریزبینانه منابع عاشورایی را بررسی کرده و لایههای پنهان در آنها را با دقت استخراج کرده است.
نقد تخصصی کتابهای تاریخی با موضوع عاشورا نیز از فعالیتهای ایشان است که در قالب جلساتی تحت عنوان «مرجعشناسی و منبع شناسی کتب عاشورایی»، معمولا هر هفته در مؤسسه فرهنگی هنری فرهنگ عاشورای دزفول برگزار میشود.
*نویسندهدکتر محمدرضا سنگری نویسنده پرکاری است که در طول سه دهه گذشته کتابهای بسیاری را به بازار نشر روانه کرده که با استقبال بسیار خوب مخاطبان روبرو گشته است. برخی از این کتابها به چاپهای چندم رسیده است.
از جمله کتابهای وی میتوان به کتابهای موضوعی برای شب شعر عاشورای شیراز اشاره کرد که چند سالی است شاعران تحت تأثیر مطالعه آنها در موضوع تعیین شده آثار فاخری را برای عرضه تولید کردهاند.
دکتر سنگری در موضوعات تربیت دینی، روانشناسی، نقد ادبی و شعر و نثر کتابهای متنوع و ارزندهای دارد.
فعالیت در گروه برنامهریزی و تألیف کتب درسی نیز از اهم فعالیتهای او به شمار میرود.
*شاعرمحمدرضا سنگری شعر را از دوران کودکی آغاز کرده و به گفته خودش اولین بیت را حدود ۱۱ سالگی سروده است. دکتر سنگری در تمام سبکهای شعری (کلاسیک، نیمایی، سپید) دارای آثاری فاخر است.
از سنگری اشعار کلاسیک به طور پراکنده در مجلات مختلف به چاپ رسیده، اما هنوز مجموعهای مختص اشعار کلاسیک ایشان به دست چاپ سپرده نشده است.
منظومه بلند «شعری برای شهر خودم دزفول» از سرودههای نیمایی ایشان در مورد زادگاهشان دزفول است که ادای دینی به این شهر است. از خصوصیات این مجموعه میتوان به روانی و یکدستی زبان و استفاده از ترکیبها و اصطلاحات قدیمی گویش دزفول به طرزی هنرمندانه اشاره کرد. در مورد این منظومه باید گفت که دایرةالمعارف جامعی برای شناخت بهتر دزفول است که میتوان در مبحث شناخت دزفول به خوبی از آن بهره برد.
مجموعهی شعر سپید «زیر خیمهی عطش» نیز از سپیدسرودههای وی است و موضوع آن حماسه عاشوراست. در این مجموعه از لفاظیهای بیجا و سطحینگریهای عامیانه خبری نیست. زیر خیمه عطش دارای عمق اندیشه است و از لحاظ ساختار ظاهری، دارای فرمی قوی و به اصطلاح استخواندار است.
*نثرنثر دکتر سنگری نثری برجسته، نثری که مختص خود اوست. دایره واژگان بسیار وسیع و استفاده درست و به جا از صنایع ادبی باعث شده است که از حالت خشکی بدر آید و به شاعرانگی نزدیکتر شود. نثر دکتر محمدرضا سنگری لبریز از عاطفه است به طوریکه کمتر مخاطبی است که بخواند و تحت تأثیر قرار نگیرد. از جمله کتابهای نثر ایشان میتوان از «سوگ سرخ»، «سیب و عطش»، «چهل روز عاشقانه» و... نام برد که هر یک به نحوی در پیشبرد نثر آیینی سهم به سزایی داشتهاند.
*نقد:از دیگر حیطههای فعالیت دکتر محمدرضا سنگری نقد است. او در نقد ادبی ید طولایی دارد. تحقیق و پژوهش در حوزه نقد ادبی با توجه به رشته تحصیلی و نوشتن کتابهای متعدد تحلیل و نقد، خصوصا در حیطهی ادبیات آیینی از جمله فعالیتهای اوست.
داوری در کنگرهها و جشنوارههای مختلف شعری و حضور مستمر در جلسات ادبی کشور گواه این مدعاست.
مقالات پراکندهی بسیاری، از ایشان در مجلات و روزنامههای معتبر به چاپ رسیده است.
*سخنراندکتر محمدرضا سنگری سخنرانی است که در هنگام سخنوری مخاطب را تحت تأثیر خود قرار میدهد. شناخت تکنیکهای سخنوری و استفاده درست و به موقع آنها در هنگام سخنرانی باعث شده است که از برترین سخنرانان کشور به شمار رود.
در پایان باید گفت، نوشتن از شخصیت بزرگی که حق پدری و استادی بر گردنم دارد کار سادهای نیست اما این نوشته ناچیز و بسیار ناقص، برگ سبزی است تحفه درویش از حقیر در مورد عموی ارجمندم دکترمحمدرضا سنگری که در تمام مراحل زندگی مشفقانه همراهیام میکند.
امید که شاگرد خوبی در مکتب آموزگاری بی بدیلشان باشم.
مطالب مربوط به پرونده ویژه دکتر سنگری را می توانید از
اینجا بخوانید.