شایسته نیست کسی با اهل بیت(ع) کسب درآمد کند/ تأثیرگذارترین قالب مداحی مرثیه است

خبرگزاری فارس , 4 آبان 1395 ساعت 11:35

سیدمهدی میرداماد درباره دریافت های میلیونی مداحان گفت: من اساتیدم را خوب می‏‌شناسم و مدتی با آن‏ها زندگی کرده‏‌ام، نخست از آن‏ها رفع تهمت می‏‌کنم چون خوب می‌شناسمشان و از روند کارشان آگاه هستم. هیچ یک از آنان شغلشان و منبع درآمدشان مداحی نیست.


مرثیه‌خوانی‌هایش پرطرفدار است و سعی می‌کند وقایع تاریخی را مستند بیان کند، صدای خوبی دارد، از سلاله پیغمبر اسلام(ص) است و این مسئله با تأثیر بالای صدایش در جان مخاطبان نمی‌تواند بی‌ارتباط باشد، صدا و تصویرش را بارها از پشت قاب تلویزیون تماشا کرده و با روضه‌‌خوانی‌هایش گریسته‌اید. مدتی در مجالس بیت رهبری مداحی می‌کرد؛ برای برپایی محافل اهل‌بیت(ع) در نقاط مختلف کشور حضور می‌یابد ولی در حال حاضر اغلب برنامه‌های وی در قم متمرکز است. به تازگی فرزندش در برخی مجالس پدر را همراهی کرده و با وی مداحی می‌کند.

آنچه در ادامه می‌خوانید بخش هایی از گفت‌و گو با سید مهدی میرداماد، روضه‌خوان و مداح اهل‌بیت(ع) است:

 

 
* به نظر خودتان چه چیزی موجب شهرتتان در بین سایر مداحان شد؟
حقیقتاً هنوز خودم هم نمی‌دام چه چیزی عامل این مسئله شد، واقعاً به تنها چیزی که فکر نمی‌کردم بحث شهرت بود، آن موقع من در فضایی مداحی می‌کردم که اصلاً‌ فکر نمی‌کردم کسی مداحی‌ من را ببیند. چیزی که به نظرم موجب شهرتم شد این بود که کار متفاوت انجام دادم، من و حاج مهدی سلحشور در مسیر مداحی هر دو برخلاف رود شنا می‌کردیم. زمانی که شیوه خواندن بعضی‌ها هنوز سنتی بود من و حاج مهدی سلحشور با هم در حسینیه ثارالله دونفره می‏‌خواندیم و از آن موقع به بعد خواندن‏‌های دو نفره شکل گرفت و رواج یافت. آن زمان کمتر کسانی پیدا می‏‌شدند که بتوانند هماهنگ به صورت دو نفره با هم بخوانند.

سال 1382 که در برنامه‏‌های بیت رهبری می‏‌خواندم حدوداً 22 سال داشتم و جوان‌ترین مداح بیت بودم، گمان می‏‌کنم این قضیه هم مؤثر بوده است.


* برخوردتان با مردم چگونه است؟
سعی می‏‌کنم خیلی صبورانه با مردم رفتار کنم به ویژه با نوجوانان و جوانان چون نوجوانان و جوانان هستند که آینده کشور ما را می‌‏سازند. مشکل این است که مردم زمانی با ما کار دارند که خیلی فشار کاری بر روی ما زیاد است یعنی بعد از مراسم؛ آن موقع باید حرف‏‌هایشان را بشنویم، با آن‏ها احوالپرسی کنیم، پای درد و دل‏‌هایشان بنشینیم و التماس دعاهایشان را گوش کنیم؛ همیشه سعی کرده‏‌ام همواره بین مردم باشم و خودم را از آنان جدا نبینم ولی بعضی مواقع واقعاً نمی‏‌شود، همانطور که ما تلاش می‏‌کنیم مردم را درک کنیم، مردم هم باید برای درک متقابل بکوشند و شرایط ما را در زمان‏‌های مختلف در نظر بگیرند.

* کدام سبک مداحی را بیشتر دوست دارید؟
من روضه‌‏خوان هستم، سبک‏‌های مختلف مداحی را می‏‌خوانم ولی هیچ چیز برایم روضه نمی‏‌شود و هیچ‏ چیز مثل روضه من را منقلب نمی‏‌کند، تأثیرگذارترین قالب مداحی مرثیه است چون مرثیه ماندگار و سازنده است.
هر سال حدوداً 6 ماه برای تعیین مرثیه‏‌هایی که قرار است در دهه محرم بخوانم وقت می‌‏گذارم.



* بعضی‏‌ها در مراسم سینه‌‏زنی برهنه می‏‌شوند، نظرتان در مورد اینگونه محافل چیست؟
توصیه بزرگان و علما این است که سینه‏‌زنان در مراسم سینه‏‌زنی برهنه نشوند تا از مراسم امام حسین(ع) بشود نهایت استفاده را برد. بعضی جلسات مذهبی با تصویربرداری درست و تبلیغات کافی می‏‌توانند یک رسانه قوی باشند و تمام دنیا را احاطه کنند، وقتی عده‌‏ای در مراسم برهنه شوند راه انعکاس مراسم عزاداری بسته می‏‌شود، واجب را نباید فدای مستحب کرد. امروزه که جهان دارد علیه شیعه کار می‌‏کند، شیعیان باید غوغایی که در شب عاشورا به پا می‏‌کنند را به جهانیان نشان دهند، وقتی برهنه شوند محدودیت ایجاد شده و مانع انعکاس جهانی اینگونه مراسم‏‌ها می‏‌شود. کسی که می‏‌خواهد وجودش را وقف عزاداری اهل‏‌بیت(ع) کند، عزاداری او با پیراهن مؤثرتر و قابل قبول‏‌تر است.


* در طول سال چه مدت مشغول مداحی مجالس مذهبی هستید؟
اگر بپرسید چه مدت مشغول این کار نیستم راحت‏‌تر می‏‌توانم پاسخ دهم، ماه محرم که تمام می‏‌شود می‌رویم سراغ ایام فاطمیه، فاطمیه که تمام می‌‏شود برنامه‌های ماه رمضان آغاز می‌شود، رمضان که به اتمام می‏‌رسد دوباره محرم از راه می‌رسد؛ در کنار این‏‌ها هر شب جمعه دعای کمیل، هر عصر جمعه زیارت آل یس و تمام ولادت‏‌ها و تمام عزاداری‏‌های اهل‏‌بیت(ع) نیز برنامه دارم.

* روضه کدام یک از ائمه بیشتر به دلتان می‏‌نشیند؟
به نظرم این سؤال خوبی نیست چون نمی‏‌شود بین روضه اهل‏‌بیت(ع) تفاوت قائل شد و آن‏ها را از هم تفکیک کرد.
 
* بالاخره دل هر کسی با روضه یکی از ائمه(ع) انس بیشتری دارد.
درست است، دل هر کسی به یک جایی تعلق خاطر بیشتری دارد، من به ایام فاطمیه تعلق خاطر بیشتری دارم و با روضه مادرم حضرت زهرا(س) بیشتر مأنوس هستم، با شنیدن یا خواندن روضه فاطمیه احساس می‏‌کنم زودتر و بیشتر از بقیه منقلب می‏‌شوم.
 
 
* سخنانی که درباره حقوق‏‌های میلیونی برخی مداحان می‌گویند را شنیده‏‌اید؟
حقوق‏‌های میلیونی که برای مداحان نیست، منظور شما هدیه یا صله‌های میلیونی است. من اساتیدم را خوب می‏‌شناسم و مدتی با آن‏ها زندگی کرده‏‌ام، نخست از آن‏ها رفع تهمت می‏‌کنم چون خوب می‌شناسمشان و از روند کارشان آگاه هستم. هیچ یک از آنان شغلشان و منبع درآمدشان مداحی نیست. دوم اینکه اگر سیره اهل‌بیت(ع) را پذیرفته‌ایم باید همه سیره‌‏شان را بپذیریم و این را هم قبول کنیم که اهل‌بیت(ع) نسبت به روضه‌خوان‌ها و مرثیه‌خوان‌ها نگاه ویژه‌ای داشته‌اند. امام صادق(ع) به یکی از روضه‌خوان‌های نامدار زمان خود به خاطر خواندن روضه‌ای 400 هزار دینار هدیه داد. بعضی مواقع مبالغی به عنوان هدیه یا صله برای ارج نهادن کسی که مرثیه‌خوانی کرده است به مداحان داده می‏‌شود. حرف من مبلغ هدیه نیست بلکه ارزش نهادن به کسی است که یاد اهل‌بیت(ع) را احیا می‌‏کند و برای آنان وقت می‏‌گذارد.

من که هدایا را اغلب رد می‏‌کنم، من مرجع نیستم و حکم هم نمی‌دهم ولی به نظرم کار جالبی نیست که کسی بخواهد با این خاندان درآمد کسب کند، نباید با این دید وارد عرصه مداحی شد. چند خط قرمز در مداحی برای خودم قرار داده‌ام و سعی کرده‌ام که همواره به آن‏‌ها پایبند باشم، یکی اینکه برای جلسه مداحی با کسی درباره هزینه صحبت نکنم و قبل از جلسه حرف مالی با کسی نزنم، دوم اینکه اگر بعد از جلسه کسی به من هدیه داد آن‏ را رد نکنم؛ یعنی سعی می‏‌کنم در این قضیه نه افراط داشته باشم و نه تفریط .

با وجود همه غیبت‏‌ها و تهمت‌‏ها بارها به صراحت عرض کرده‌ام که من در طول عمرم برای هیچ جلسه‌‏ای تاکنون حرف مالی با کسی نزده‌ام، تمام کسانی که مرا دعوت کرده‌‏اند گواه این قضیه هستند. نیمی از جلساتی که مداحی می‌کنم متعلق به دوستان و آشنایان است، هیأت رزمندگان اسلام هم که باید در طول سال مقداری به آن کمک کنم تا برنامه‌هایش برقرار بماند،‌ چیزی هم به ما داده نمی‌شود.
هیأت رزمندگان اسلام سایت، آرشیو، دفتر، ‌کلاس فرهنگی و ... دارد که همه این‌ها هزینه‌بردار است و هر چیزی هم به من داده می‌شود هزینه همین امور می‌شود.
به لطف خداوند در شغل خودم فرد موفقی هستم و به اندازه کافی خداوند به من لطف کرده است که دیگر نیازی به هزینه مداحی ندارم.
 

انتهای پیام/


کد مطلب: 30895

آدرس مطلب: https://www.armaneheyat.ir/report/30895/شایسته-نیست-کسی-اهل-بیت-ع-کسب-درآمد-کند-تأثیرگذارترین-قالب-مداحی-مرثیه

آرمان هیأت
  https://www.armaneheyat.ir