پرونده ویژه تعزیه (2)

انجمني نوپا با كهنه‌كاراني مصمم

11 مهر 1387 ساعت 8:00

چندي پيش جمعي از تعزيه‌خوانان و پژوهشگران فعال كشور در عرصه هنر تعزيه، به منظور حمايت از اين هنر اصيل ايراني، «انجمن تعزيه ايرانيان» را راه‌اندازي كردند؛ اين انجمن با شش عضو اصلي و دو عضو علي‌البدل، در آذرماه 86 راه‌اندازي شد، در حالي كه نخستين بار در سال 82 براي تاسيس آن اقدام شده بود.


به گزارش خیمه، در اين انجمن «داود فتحعلي‌بيگي»، رئيس هيأت مديره و مديرعامل، «رضا سعيدي»، نايب رئيس، «مرتضي صفاريان»، خزانه‌دار، «لاله تقيان»، منشي، «محمدحسين ناصربخت» بازرس و «اسماعيل محمدي»، «علاءالدين قاسمي»، «محمد رضايي»، به عنوان اعضاي اصلي حضور دارند و «عباس صالحي‌» بازرس علي‌البدل و «احمد عزيزي» و «رجبعلي معينيان» اعضاي علي‌البدل هستند.

انجمن تعزيه ايرانيان هنوز مكان ثابت و محل مشخصي ندارد و جلسات انجمن در تماشاخانه سنگلج تهران برگزار مي‌شود؛ چگونگي راه اندازي اين انجمن، وضعيت فعلي و برنامه‌هاي آن را با داوود فتحعلي بيگي و محمدحسين ناصربخت بررسي كرديم.

خیمه: چگونه شد كه به فكر تاسيس انجمن تعزيه افتاديد؟
فتحعلي بيگي:
از خيلي سال پيش من و بسياري از شبيه‌خوان‌ها دنبال تاسيس چنين انجمني بوديم، چون حس مي‌شد اگر چنين تشكلي وجود نداشته باشد، آسيب‌هاي زيادي به تعزيه وارد خواهد شد.

همان‌طور كه ما مي‌بينيم عملا در بسياري از جاها اين آسيب‌ها به تعزيه وارد شده است؛ اما عملا پارسال اين انجمن به تصويب رسيد و تصويب‌نامه و شماره ثبت آن را به ما دادند و ما الان پيگير اين هستيم كه بتوانيم يك دفتر ثابت براي انجمن فراهم كنيم تا هم مراجعين بدانند به كجا بايد مراجعه كنند و هم بتوانيم قدم‌هاي بعدي را برداريم.


خیمه: يعني تا قبل از ثبت، انجمن فعاليت نداشت؟
فتحعلي بيگي:
بيشتر جلسات به بررسي اساسنامه مي‌گذشت، اما اجراهاي تعزيه به صورت بالقوه و خودجوش انجام مي‌شد.


خیمه: انجمن تعزيه مي‌خواهد متولي تعزيه‌خواني در كشور باشد؟
فتحعلي بيگي:
انجمن تعزيه قرار نيست متولي اجراي تعزيه باشد؛ اين انجمن در نظر دارد در جهتي پيش برود كه بتواند هم نقش هدايت‌كننده و هم نقش حمايت‌كننده داشته باشد و به عنوان يك انجمن فرهنگي هنري فعاليت مي‌كند.


خیمه: مي‌توان گفت اين انجمن، صنفي است؟
فتحعلي بيگي:
ما را به عنوان يك انجمن فرهنگي ـ هنري به رسميت شناختند، نه انجمن صنفي.


خیمه: با مراكز فعال تعزيه در شهرستان‌ها هم ارتباط داريد؟
فتحعلي بيگي:
وقتي تشكيلات ما شكل بگيرد، طبيعت كارمان اقتضا مي‌كند كه با همه اين گروه‌ها ارتباط داشته باشيم؛ ضمن اينكه بعضي شهرستان‌ها يك گروه تعزيه‌خوان ثابت و معين ندارند، هيئت امنايي هست كه هر سال براي اجرا برنامه از بعضي تعزيه‌خوان‌ها دعوت مي‌كنند.

البته بعضي از اعضاي انجمن هم سال‌هاست كه از اعضاي فعال تعزيه‌خواني در شهرستان‌ها هستند.


خیمه: در حال حاضر انجمن چه فعاليتي دارد؟
ناصربخت:
در اين مدت عضوگيري‌ها به صورت رسمي انجام شده است و در حال حاضر پرونده ها را براي صدور كارت به عنوان اعضاي پيوسته يا وابسته بررسي مي‌كنيم؛ گروه اول اعضا هم به‌زودي كارت‌هايشان را دريافت خواهند كرد.


خیمه: تاكنون چند نفر پرونده‌هايشان را براي عضويت در انجمن ارسال كرده‌اند؟
ناصربخت:
تا آنجا كه من اطلاع دارم حدود 300 تعزيه‌خوان مداركشان را براي ما ارسال كرده‌اند.


خیمه: از تهران يا سراسر كشور؟
ناصربخت:
انجمن منحصر به تهران نيست، اما بيشترين كساني كه عضو شده‌اند از تعزيه‌خوانان تهران هستند و البته طبيعي است، چون اين اتفاق در تهران افتاده است.


خیمه: براي انجمن تعزيه مكان ثابتي پيدا كرده‌ايد؟
ناصربخت:
مكان انجمن تعزيه به صورت رسمي و آنچه در اداره ثبت آمده، تالار سنگلج است و ما نامه‌نگاري‌هايمان را هم با اين آدرس انجام مي‌دهيم ولي در حقيقت اين كمكي بود براي شكل‌گيري انجمن؛ جلسات آن هم در دفتر نمايش‌هاي آييني و سنتي انجام مي‌شود.

البته ما با سازمان فرهنگي ـ هنري شهرداري تهران مذاكراتي درباره مكان انجمن انجام داده‌ايم و به ما قول داده‌اند كه اگر انجمن مكان ثابت و مشخصي پيدا كند، آنها براي در اختيار گذاشتن و حتي خريد آن با ما همكاري خواهند كرد كه فعلا انجمن در آن مستقر شود و مكاني شود براي كارهاي تشكيلاتي انجمن و كارهاي اجرايي تعزيه تا ما بتوانيم به صورت هفتگي تعزيه‌خواني داشته باشيم و آموزش تعزيه انجام دهيم.


خیمه: برنامه‌هاي انجمن چيست؟
فتحعلي بيگي:
اگر ما يك محل مناسب براي انجمن پيدا كنيم يكي از اهداف اصلي انجمن سر و سامان دادن به اجراهاي تعزيه است.

حداقل در اين حد كه به كمك پيشكسوتان اجراهايي داشته باشيم كه به اجراهاي اصيل تعزيه، بدون آسيب‌هايي كه گهگاه با آن مواجه مي‌شود، نزديك باشد؛ چه به جهت موسيقايي، چه طريقه اجرا و چه آداب كار تعزيه.


خیمه: در اين سال‌ها از طرف انجمن اجرا هم داشته‌ايد؟
فتحعلي بيگي:
نه به آن صورت، اما خيلي از اعضاي انجمن حرفه‌اي هستند و به طور مستمر يا فصلي كار مي‌كنند، اما به نام انجمن هنوز كاري انجام نشده است.


خیمه: خانه تعزيه كه شهرداري راه‌اندازي كرده است، چيست؟
فتحعلي بيگي:
قرار بود آنجا دفتري براي سر و سامان دادن به تعزيه در تهران باشد؛ شايد اگر چنين جايي راه بيفتد، انجمن تعزيه يا برود فعاليت‌هايش را آنجا متمركز كند يا يك همكاري مشترك با آنها داشته باشند.


خیمه: با شهرداري هم برنامه‌اي داريد؟
ناصربخت:
در جلساتي كه هيئت مديره با دكتر مجيد سرسنگي، قائم‌مقام سازمان فرهنگي هنري شهرداري داشت، قرار شد ما همكاري‌هايي با سازمان داشته باشيم؛ مثلا همايش بين‌المللي تعزيه برگزار كنيم يا در اجراهاي تعزيه در سطح تهران اقداماتي انجام دهيم.


کد مطلب: 395

آدرس مطلب: https://www.armaneheyat.ir/report/395/انجمني-نوپا-كهنه-كاراني-مصمم

آرمان هیأت
  https://www.armaneheyat.ir