دعبل: نهضت حسینی علیهالسلام و حماسة عاشورا، تجدید حیات اسلامی و اوج و قلة تاریخی مقابله با ستم و ستمگر و احیاء حقطلبی و عدالتخواهی است که همان روح فرهنگ تشیع است. این واقعة عظیم همواره چون مشعلی فرا راه شیعه، مسلمانها بلکه بشریت در عرصة مواجهه با الحاد، استبداد و استکبار بوده است. بدین سبب همیشه ...
مهدیار فدوی/ پژوهشگر و مترجم: «ادبیات متعهد» ازآندست مفاهیمی است که از ابتدای ظهورش تاکنون همواره با ابهامات فراوانی، حتی ابهامات ذاتی، همراه بوده است. از شرح و تعریف «ادبیات متعهد» (ادبیات درخدمت امری غیر از ادبیات) و «ادبیات غیرمتعهد» (ادبیات درخدمت خود ادبیات) که بگذریم،...
گریه محب و تباکی مشابه محب، اگر استمرار یابد، باعث افزایش محبت به اهلبیت علیهمالسلام میشود. اما محبت به اهلبیت علیهمالسلام چه نتیجهای در بر خواهد داشت؟
با وجود غلبه اندوه وحزن مقدس بر فضا و رژیم عاطفی جامعه شیعی لزوماً نمی توان گفت این جامعه جامعه ای محزون است چرا که نوعی رضایت و سرخوشی درنهایت این آیین های اندوه مقدس برای مردم شکل می گیرد.
در فرهنگ ایرانی، یکی از مؤلفههای موجود، «توجه به اهلبیت علیهمالسلام» است. اهلبیت در فرهنگ ایرانی، اسوههایی به شمار میروند که تبعیت از آنها راه هدایت را از ضلالت باز مینماید.
رضا اسماعیلی: «شعر فارسی در طول زمان نقشآفرینی کرده است در تولید اندیشه و تعمیق اندیشه. شما اگر نگاه کنید، در شعر فارسی حکمت زیاد است؛ ما فردوسی را می گوییم «حکیم فردوسی»، نظامی را می گوییم «حکیم نظامی»، سنائی را می گوییم «حکیم سنائی»، و از این قبیل. سعدی یک حکیم واقعی است،...
صادق محقق: «حوزه عمومی» یا «سپهر عمومی» امکانی در زندگی جمعی انسانهاست که با تحقق آن، افراد جامعه میتوانند از طریق یکدیگر به سخن آیند و با مفاهمه به امر عمومی توجه کنند و آن را مورد بحث و گفتگو قرار دهند.
در حوزه عمومی افراد در وضعیتی آزاد، دور از تحمیلها و اجبارها، موضوعات مبتلابه ...
بهروز بیهقی:با گذشت بیش از سه دهه از شکل گیری شورای عالی انقلاب فرهنگی و درحالی که ورود به دهه پنجم انقلاب اسلامی،تمهیدات خاص خود،به ویژه در کلان عرصه فرهنگ را می طلبد،این شورا آن چنان که باید و شاید،به این حوزه خطیر نپرداخته یا اگر پرداخته است،آن قدر امساک خبری ورزیده که گویی اساسا موضوعی برای اطلاع رسانی در حوزه ...
حجتالاسلام سبحانی: پیشبرد این پروژه در بیرون از محیطهای علمی و به دور از دسترس عالمان شیعه و سنی، رنگ سیاستورزی را بر فضای گفتمانی تقریب حاکم کرد و ابعاد فرهنگی و اجتماعی آن در زیر هنجارهای سیاسی کم رنگ شد.
دغدغهمندان شعر آیینی همواره بر این نکته تاکید کردهاند که حنجره شعر آیینی باید منادی «وحدت» باشد، نه بلندگوی اختلاف و تفرقه و حنجرهای برای دمیدن در تنور عصبیتهای دینی و مذهبی.
سيدحسن اسلامی: شرح صدر، لازمه پیامبری و راهبری است. نگاهی به قرآن اهمیت این ویژگی را نیك نشان میدهد. با مرور آیات مربوط به حضرت موسی(ع) و حضرت محمد(ص) یك ویژگی مشترك را در هر دو مییابیم. هر دو دارای شرح صدر بودند یا خواستار آن شده بودند.
موسی پس از آنكه به پیامبری برانگیخته شد، ...
چرا در نظام آکادمی ایران، و حتی جهان، هنوز پدیده زیارت اربعین نه تنها جدی و محوری نیست و چرا شاهد غیاب سوژه پیادهروی اربعین در فضای علمی ایران و جهان هستیم؟
سيد مجتبي نبوي: محرم و صفر به پايان رسيد و در اين دوماه انبوه زيادي مسلمان و غيرمسلمان براي امام حسين عليه السلام و ياران او گريستند و عزاداريهاي باشکوه برپا کردند و خاطره جانبازي ها و فداکاري هاي امام حسين عليهم السلام و زن و بچه و ياران او را گرامي داشتند.
ولي اگر کل سخنراني ها و مداحي ها و عزاداري ...
رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی در یادداشتی تأکید کرد: حرکت بر مبنای عقلانیتِ شریعت محور باید مبنای تصمیم گیریها و موضع گیریهای نخبگان و اندیشمندان جهان اسلام باشد.
پیادهروی اربعین میدانی است برای دادوستدهای فرهنگی شیعیان. آنها در این میدان تجربههای فرهنگی خود را به اشتراک میگذارند و از خرده تفاوتهای فرهنگِ دینی خود آگاه میشوند.
جبار رحمانی: آیین های عزاداری و وجوه نوین آن مدتهاست از سوی روشنفکران سنتی و مدرن مورد نقد و گاه تخطئه قرار گرفته است. روشنفکران سنتی و روحانیون، ذیل ایده تحریف هرگونه شکل جدید این آیینها را عملاً خروج از اصل و انحراف تعبیر و تفسیر میکkند و روشنفکران مدرن مذهبی نیز ذیل ایدههای کارناوالیزه شدن عزاداری و یا دینداری ...
مهدی سلیمانیه: «ساماندهی مشتاقان ایام حضور در اعتاب مقدسه»؛ این عنوان «سامانه«ای است که برای ثبتنام علاقمندان به شرکت در مناسک اربعین امسال در کشور عراق توسط «سازمان« حج و زیارت و «بانک» ملی ایران[۱] راهاندازی شدهاست. در متن اطلاعیه...