موسيقي ايران، وامدار عاشورا و كربلا بوده است
شماره دوم ماهنامه خیمه - صفر1424 - اسفند 1381
تمام موسيقي رديفي ما از طريق تعزيه به تاريخ معاصر منتقل شده است.
ايرج نعيمايي با تأكيد بر اين نكته گفت تمام موسيقي رديفي ما از طريق تعزيه و تعزيهخوانان كه به موسيقي رديفي مسلط بودند به تاريخ معاصر منتقل شده است، يعني از طريق افرادي مثل سيد احمدخان، سيد رحيم اصفهاني و امثالهم.
وي گفت همين سبب شده در دورهي اواخر صفوي و قاجاريه كه نوعي مهجوريت با موسيقي به چشم ميخورد، بخشي از موسيقي كلاسيك ايراني، كه از آن به نام موسيقي دستگاهي تعبيه ميشود، حفظ گردد.
رييس انجمن موسيقي، با تاكيد بر اين كه بهترين تصانيف دوره قاجار، مثل تصانيف علي اكبر شيدا، برگرفته از پيشخوانهاي تعزيهي ميرعزاي كاشاني است، تصريح كرد ميرعزاي كاشاني، يكي از بزرگترين تعزيه سرايان دورهي قاجار بوده و اكثر تعزيههايي كه امروزه داراي ساختار مناسب هستند، توسط او تدوين و تأليف شدهاند.
وي همچنين، نقش نوحهخوانهايي مثل سيد رحيم اصفهاني را در پرورش شاگرداني مثل تاج اصفهاني و ساير بزرگان مكتب اصفهان، مورد اشاره قرار داد و در ادامه، تأثير عاشورا بر موسيقي ايران را حاصل حمايت عاشورا از موسيقي ايراني ذكر كرد.
نعيمايي گفت انجمن موسيقي در حوزههاي تحقيق و پژوهش موسيقي مذهبي، رديفي و مقامي كه مبناي كار علمي موسيقي است، اكثر مقامها را گردآوي كرده و در دست توليد دارد همچنين در حوزهي موسيقي مذهبي نيز كارهايي در دست انتشار داريم.
رييس انجمن موسيقي در پايان، يادآور شد در حوزهي موسيقي مذهبي معاصر نيز تلاشهايي داشتهايم كه آخرينش، يعني خسوف توسط سمفونيك تهران در ماه محرم و صفر اجرا خواهد شد.
خبرگزاري دانشجويان ايران ـ تهران
احياي يك سنت حسيني پنجاه ساله
همزمان با آغازين لحظات روز اول محرمالحرام ماه خون و قيام،عزاداران هيأت الحسين عليهالسلام طبق يك سنت قديمي، اذان محرم اباعبدالله الحسين عليهالسلام را در شهر تهران طنين انداختند. اين دستهي سوگوار با نوحهي قديمي: «مردم سيه بر تن كنيد، شال عزا گردن كنيد، حسين رسيد به كربلا» از مسجد باب المراد واقع در ميدان امام حسين تا حسينيهي فاطميون در خيابان مجاهدين به سوگواري پرداختند.
كيهان، ش 17614 ـ 14 اسفند 81