کد مطلب : ۱۵۲۲۲
درمراسم قدردانی مختارنامه چه گذشت؟
مراسم قدردانی از مجموعه تلویزیونی «مختارنامه» یکشنبه شب به همت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
بنابراین گزارش، در این مراسم سید محمد حسینی وزیر ارشاد، جواد شمقدری، علیرضا سجادیپور، داوود میرباقری، محمود فلاح، حمید شاهآبادی، حسن اسلامیمهر، وكیلی، فریبرز عربنیا، فریبا كوثری، نسرین مقانلو، رضا رویگری، الهام حمیدی و جمع دیگری از بازیگران و عوامل مجموعه تلویزیونی مختارنامه حضور داشتند.
در ابتدای این مراسم كه با قرائت آیاتی از قرآن كریم آغاز شد، صابر خراسانی اشعاری در رثای ائمه اطهار خواند و پس از آن وكیلی در سخنانی گفت: این محفل صمیمی به مناسبت تجلیل از عوامل تهیه و پخش سریال مختارنامه برگزار شده است و این عوامل با لطافت خاصی كه در عرصه هنر وجود دارد توانستند بخشی از تاریخ را با هنر هفتم به تصویر بكشند.
**حسینی: ساخت سریال مختار جسارت میخواست كه «میرباقری» داشت
در این مراسم همچنین حسینی در سخنانی گفت: سعی كردهایم از اول كسانی باشیم كه به سهم خودمان از عوامل تهیه و تولید سریال قدردانی كنیم و چون ایام متعلق به اباعبدالله است سعی كردیم تا در این شبها مراسم برگزار شود. سریال «مختارنامه» مجموعه باشكوهی است. در گذشته هم سریال «امام علی(ع)» ساخته شد كه سریال ماندگاری بود و نوعی جریانسازی فرهنگی را مطرح كرد.
مردم اطلاعات پراكندهای درباره تاریخ صدر اسلام دارند، اما این كه این مسائل با هنرمندی مطرح شود و مردم آن را دنبال كنند میتوانند بسیار تاثیرگذار واقع شود.
وی ادامه داد: این كه شخصیت مختار یك فرد بزرگی است كار بسیار ارزشمندی كرده است و به مباحث تاریخی دیگر هم پرداخته و شخصیتهای بزرگی مثل زهیر كه در سریال بود، برای هر بینندهای جاذبه دارد و اگرچه كار سختی است آن صحنه را ترسیم كردن و انتقال عواطف به بیننده و خود انتخاب شخصیت مختار كه مباحث گوناگونی پیرامون وی وجود دارد و انتخاب آن جسارت میخواهد كه در آقای میرباقری وجود دارد.
وی ادامه داد: او ۸ الی ۹ سال درگیر این كار بود و ایشان یك ایرانگردی هم در ساخت سریال داشته است و هر كس كه از دور دستی بر آتش داشته باشد میداند كه سریال «مختارنامه» كار فاخری است. البته درباره هر كاری نظرات مختلفی وجود دارد و كار عظیمی كه انجام میشود نظرات گوناگونی پیرامون آن مطرح میشود اما بیانصافی است كه این كار بسیار تاثیرگذار را كه منحصر به مردم ما در ایران نخواهد بود را تحسین نكرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه سخنان خود اظهار داشت: این كار عظیم علاقمندانی هم در همه جای دنیا به ویژه خاورمیانه و كشورهای همسایه و كشورهای اسلامی دارد مانند كارهای گذشته آقای میرباقری و حتی دولتمردان كشورهای دیگر سریالهای ایرانی را مورد قدردانی قرار میدهند. چنین كارهایی مضمونی عالی دارد كه آنها را میخكوب میكند. سریال مختارنامه كار بسیار ارزندهای است و كارهای این چنینی كه تاریخ اسلامی را در بر میگیرند، مردم آنها را با مسائل و حوادث روز تطبیق میدهند و در زندگی خود در شناخت آدمها و دشمن شناسی آنها را لمس میكنند.البته بعضی از فرقههای سلفی و وهابی هم مخالف سریال هستند و گفتهاند دیدن سریال جایز نیست.
وی با بیان اینكه گزارشی از مردم مصر نیز آمده بود كه فیلمها و سریالهای ایرانی در دل مردم نفوذ كردهاند و دولتمردان این كشورها نمیتوانند مانع آن شوند. چنین حركتهایی تأثیر خوبی خواهد داشت و از تك تك هنرمندانی كه از خلق این آثار تلاش كردهاند قدردانی میكنم.
حسینی در ادامه تصریح كرد: شخصیت مختار را خودتان بهتر میشناسید، او شخصیتی است كه ۴ امام را درك كرده است و وقتی انتقام خون شهدای مظلوم كربلا را گرفت امام سجاد (ع) خداوند را حمد و ثنا میكنند و برای مختار جزای خیر میخواهند. امیدوارم ساخت كارهای این چنینی استمرار پیدا كند، ضمن این كه دوستان ما در بنیاد بازیهای رایانهای هم در صدد ساخت بازی رایانهای فاخر بر اساس این سریال هستند. این اتفاق در مورد «ملك سلیمان» هم افتاده است. بعد از تاسوعا و عاشورا نیز به همت معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عكسهای برگزیدهای از این سریال كه به یاد شهدای كربلا ۷۲ قطعه است، قرار است در معرض دید مردم قرار بگیرد. هر قدر مردم ما با این سریال ارتباط برقرار كنند، تأثیرگذارتر خواهد بود.
همچنین حسینی در بخش پایانی سخنان خود گفت: امكان نداشت از همه در این مراسم قدردانی كنیم. آقای قاضی عسگر گزارشی داشتند كه هنرمندانی كه امسال به حج رفتهاند، بسیار تحت تأثیر قرار گرفتهاند و یك هنرمند وقتی در چنین مسیری قرار میگیرد میتواند كارهای ارزشمندی بسازد. جلال آل احمد در طول سفر خود به حج كتابی با نام «خسی در میقات» نوشت كه هنوز كه بسیاری پیش از رفتن به سفر حج آن كتاب را میخوانند و بر همین مبنا وزارت ارشاد برخی هنرمندان و عوامل سریال «مختارنامه» را بدون نوبت به حج و عتبات عالیات اعزام میكند.
**میرباقری: تصویر كربلا در «مختارنامه» توفیقی بود كه نصیب ما شد
«داود میرباقری» در این مراسم گفت: اول از همه به دوستانم دستمریزاد میگویم كه اگر نبود شور و عشق و همراهی آنها با حساسیتها و وسواسهایی كه داشتم موفق نمیشدم كار را به پایان برسانم. از مجموعه دوستانم در سیمافیلم نیز كه شرایطی به وجود آوردهاند و از ما پشتیبانی كردهاند تا سریال ساخته شود قدردانی میكنم، اگر حمایت این دوستان نبود مختارنامه با این كیفیت به دست مردم نمیرسید.
وی ادامه داد: قصه ما متمركز بر حول شخصیت مختار و همه منطق ما بر این اساس بود كه با مختار همسفر شویم و در این سریال با حوادث تاریخی برخورد كنیم. اما توصیه دوستان به ویژه آقای ضرغامی این بود كه در این سریال مقداری هم به كربلا پرداخته شود، هر چند كه قبلا پیشبینیهایی در این رابطه شده بود اما ایشان اصرار داشتند بیشتر به این مقوله بپردازیم و بخشی با این مضمون به سریال اضافه شد. الان كه كار را میبینم متوجه شدم كه چقدر حیف بود كه مختار با حادثه كربلا گره نمیخورد، البته این بخش بسیار دشوار و پیچیده بود. ما با واقعیتی مواجه هستیم كه به نوعی میتوان گفت به لحاظ بار فرهنگی و انرژی در جهان بینظیر است. ما در تاریخ بشریت با پتانسیلی مواجه هستیم كه در كربلا موج میزند و قادر است جامعه بشری را متحول كند.
كارگردان سریال «امام علی» اظهارداشت: امروز خوشحالم كه به توصیه دوستان و توفیقی كه به بهانه مختارنامه نصیبمان شد، بخشی از صحنههای كربلا را به تصویر كشیدیم. امروز كه آن صحنهها را نگاه میكنم، خوشحالم كه صحنههای مربوط به كربلا آبرومند از آب درآمده و ما شرمنده نشدهایم. البته اگر كمالگرایی در ذهن داشته باشیم هر كس یك جور به واقعه نگاه میكند و همیشه این باب باز است و شاید دوستان بتوانند بهتر از من مقوله را تصویر كنند اما من تمام بضاعتم را در این سریال به كار بردم و خوشحالم كه این صحنهها تأثیرگذار است. از همان ابتدا هم فكر میكردم كه پلانهای كربلا شاخص و ماندگار باشد.
وی در ادامه سخنان خود درباره مخالفتهایی كه درباره ساخت مختار با آنها مواجه شده نیز اظهار داشت: من در طول ساخت سعی كردم سریال را با منطقی بسازم كه برای همه قابل دیدن باشد و شاید برخی بگویند چرا سریال مطابق صد در صد با روایات موجود ساخته نشده است. ما فقط برای مخاطب داخلی سریال نمیسازیم شاید برخی منطق ما را نمیشناسند، اگر بتوان با این زبان و منطق سخن گفت شاید آنها هم بتوانند درك كنند و مخاطبان غیرشیعه نیز در نوع نگاه خود تجدیدنظر كنند. این منطق در تمام مختارنامه وجود دارد و عناد با آن بعد سیاسی پیدا میكند.
میرباقری گفت: مختارنامه از لحاظ منطقی و پژوهشی بر اساس مشتركات ساخته شده است و ما به اسنادی استناد كردهایم كه مورد قبول همه فرقههای مسلمانان باشد و اگر این نگاه را منها كنیم، مختار با منطقی كه دارد برای همه مسلمانان قابل دیدن است و میتوانند با آن ارتباط برقرار كنند. در مختارنامه تا آنچه كه دیدهایم، مقدمه است و هنوز به اصل كار نرسیدهایم. اصل سریال متكی به قیام مختار و حوادثی كه بعد از قیام او روی میدهد است و از قسمت ۱۴ به بعد سریال ابعاد واقعی خود را مطرح خواهد كرد كه امیدوارم مثل مقداری كه تا به حال پخش شده مؤثر باشد. تصور میكنم در این اثنا متوجه میشویم كه دوستان در سریال مختار چه كردهاند و هرچه از صبوری دوستان بگویم كم گفتهام.
كارگردان سریال تلویزیونی «معصومیت از دست رفته» عنوان داشت: عربنیا به مدت ۶ سال به طور پیوسته در اختیار سریال بود. بقیه دوستان هم همینطور. امیدوارم این تلاش و اتفاقی كه افتاده است راه و بهانهای باشد كه دیگران نیز تشویق بشنوند و پا در این راه بنهند.
به گزارش فارس، همچنین در بخشی از مراسم از عظیم جوانروح مدیر فیلمبرداری سریال خواسته شد تا حرفهایش را بگوید،اما او در سخنانی كوتاه گفت: در مدت همكاری با مختارنامه در كنار این گروه لذت بردم و این سالها به من خوش گذشت.
پس از سخنان جوان روح، میرباقری در پاسخ به حرفهای او تصریح كرد:امیدم این بود كه پلانی كه میگیرم در مسیر پیدا كنم اما این اتفاق نمیافتاد، اما سر صحنه موجی وجود داشت كه من را هدایت میكرد. آقای جوانروح خیلی فروتنانه گفت كه خیلی خوش گذشت، اینگونه نبود. من چند بار با آقای جوانروح دعوایم شد.
وی در ادامه نیز به ذكر خاطرهای از دعواهایش با جوانروح پرداخت و گفت: من در مقطعی احساس كردم كه او خیلی خسته است و گفتم اگر همه اینجا خسته شوند من و تو حق نداریم خسته شویم و او با كسالتی كه داشت و شرایط فیلمبرداری كه حاد هم بود و دلیل آن هم سختی كار بود كار كرد و اگر امروز میگوید خوش گذشته از فروتنی و تواضع اوست.
**اسلامیمهر: تلویزیون در تدارك ساخت آثاری درخشان است
در بخشی از این مراسم قرار بود محمود فلاح تهیه كننده «مختارنامه» صحبت كند كه او در سخنانی كوتاه از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای برگزاری این مراسم تشكر كرد و از حسن اسلامیمهر رئیس مركز سیمافیلم نیز قدردانی كرد و اظهار داشت كه همه زحمات تولید مختارنامه بر عهده اسلامیمهر بوده است و از او خواست تا در مراسم سخنرانی كند.
اسلامیمهر نیز دعوت فلاح را اجابت كرد و در سخنان خود ضمن قدردانی از روحیه تقدیرپذیر وزیر ارشاد گفت: انشاءالله كه همه ما در این آزمون سربلند بیرون آمده باشیم. این اثر هنری نشان داد كه جریان هنری ایران از چه قابلیت بالایی برخوردار است و میتواند بدون هیچ امكان خارجی چنین اثر ارزشمندی را خلق كند. این مسئله قابل توجه است برای برنامهریزیهای آتی، و وقتی یك اثر ایرانی از این قدرت برخوردار است كه میتواند منطقه را متأثر كند، ما باید بیشتر به آن توجه كنیم و تولیدات خود را در این حوزه هدفمند كنیم.
وی در ادامه سخنان خود به ذكر خاطرهای از حذف یكی از سكانسها توسط میرباقری اشاره كرد و گفت: میرباقری در ساعات نهایی تدوین، پلان تأثیرگذاری را حذف كرد. وقتی دلیلش را پرسیدم گفت: میخواهم تبیین روایات شیعی بر مبنای تعقل باشد. من اصرار دارم منطق شیعی منطق عقلانیت باشد. وقتی كه ایشان این حرف را زدند من اعتراضی نداشتم. این سریال از این ویژگی برخوردار است كه تصویر جدی از تاریخ اسلام را نشان میدهد و در حقیقت میرباقری با زبانی این سریال را به تصویر كشیده كه بلافاصله همذات پنداری ایجاد میشود كه از تاریخ به دست میآید.
رئیس مركز سیمافیلم در ادامه سخنان خود به خبر خوشحالكنندهای در عرصه تلویزیون پرداخت و گفت: رسانه در حال برنامهریزی برای ساخت یكسری از سریالهای الف ویژه است و چیزی كه در تدارك است بسیار درخشنده است.
همچنین در این مراسم ولیالله شیراندامی نیز گفت: چرا من؟ من كه منتظر بودم زودتر كارم را بگیرند تا بمیرم. همهاش هم وحشت داشتم سلیمان نصفه بماند. همه من را دلداری میدادند كه درست هم بود. من ناراحتی قلبی داشتم و احساس میكردم میمیرم و نقشم نیمهكاره میماند.
وی ادامه داد: تا به حال چنین كاری انجام نداده بودم. یك كار جهانی به نام «ملكه صبا» بود كه وقتی وارد كار شدم هرروز خود را با فرانسویهایی كه من را انتخاب كردند مقایسه میكردم و اصلا قابل مقایسه نبود. من در سراسر سریال مختار فراموش نكردم كه كجا هستم، كی هستم و نقش چهكسی را بازی میكنم.
شیراندامی با بیان این كه من هیچ وقت كار مذهبی انجام ندادهام، اظهارداشت: كارهای بزرگی در سینما و تئاتر داشتهام اما با كارگردانی به این شكل برخورد نكرده بودم و این كار یك چیز دیگری برای من بود و شب و روز و زندگیام را گرفت و در تمام لحظات كه همه میدویدند خانم من پابهپای من بود تا اتفاقی برایم نیفتد.
وی گفت: لحظاتی كه جلوی دوربین بودم چیزی برایم اهمیت نداشت جز سلیمان. هنوز هم چیزی روی دوشهایم سنگینی میكند و آرزو داشتم آن صحنه را در محضر امام عزیزمان فغان كنم كه چرا من نتوانستم در كربلا باشم. امیدوارم در این راه من را ببخشند. در این مورد كاش این صحنه شكل میگرفت و من بازی میكردم و بارها تمرین كرده بودم كه چطور بر مزار آماده شوم.
**عربنیا: سریال «مختارنامه» بعدها بهتر فهمیده میشود
به گزارش فارس، عربنیا در این مراسم گفت: آنقدر حرف برای گفتن زیاد است و آنقدر نكات مغفول در مختارنامه وجود دارد كه اینجا جای بیان كردن آنها نیست. من بدون تظاهر و زیادهگویی خدا را شكر میكنم كه در این اثر حضور داشتهام. با دوستان خوبی سفر دشوار چندین سالهای را پشت سر گذاشتهام و زمانی كه اولین بار در اولین سفر با آقای میرباقری به كاشان رفتیم در طول راه با او صحبت كردیم.
وی ادامه داد: دغدغه عظیمی جلوی من بود و امید بسیاری داشتم كه این كار استاندارد آثار تولیدی در ایران را بالا ببرد. ایشان هم بیشتر از من دلش میخواست این اتفاق بیفتد و حیفم میآید كه به مقوله تصویرسازی در ایران نپردازم. ساخت كارهایی كه تعهد اجتماعی دارند وظیفهای برعهده كارگردان میگذارد كه مسائلی در پشت فیلمنامه و فیلم توجه كند اما ساخت كارهای تاریخی از اجتماعی نیز سختتر است. المانها ، ارجاعات و ... همه در ساخت كار تأثیر میگذارد. مخصوصا اگر كار تاریخی و مذهبی شیعه باشد كه همه این مسائل را در بر میگیرد و من فكر میكنم سریال مختار بعدها بهتر فهمیده میشود.
بازیگر نقش مختار تصریح كرد: من در زمینه مذهب خود را صاحب نظر نمیدانم. اما به عنوان یك مخاطب ساده میدانم كه كار بسیار بزرگی انجام شده است و در حوزه هنر تصویرسازی و فرهنگی نیز كاری انجام شده كه به زودی فهمیده نخواهد شد. كوچكترین این كار بالا بردن استانداردهای تصویرسازی در یك مجموعه عظیم به نام رسانه ملی و تسری پیدا كردن آن به حوزه سینماست كه در این وانفسا كه كار و فیلمنامه چندان خوبی پیدا نمیشود، نیازمند از خودگذشتگی زیاد و ایستادن جلوی ناملایمات است و در جاهایی كل گروه جهاد كردند. بالا بردن استانداردها در كشوری كه مجبور است از مجموعه تصویرسازی جهان عقب نماند و توانایی مالیاش شاید این اجازه را ندهد كه این ناتوایی و خلاء را پر كند، از خودگذشتگی زیادی لازم دارد.
**كوثری: فیلمنامه و كارگردانی ستارگان «مختارنامه» هستند
فریبا كوثری در این مراسم گفت: از آقای میرباقری برای حضور در این سریال قدردانی میكنم و معتقدم ستاره فیلم كسی نیست و فیلمنامه و خود آقای میرباقری ستارههای سریال هستند. تمام صحنههایی كه با آقای عربنیا بازی میكردم ایشان مثل یك استاد مرا راهنمایی میكردند و خیلی خوشحالم كه با اساتید بزرگی در این سریال كار كردهام. از آقای حسینی نیز تشكر میكنم كه با برگزاری این مراسم باعث شدند دوستان را بار دیگر ببینیم و امیدوارم سریال كار مورد قبولی باشد و خوشحالم كه در كارهای تاریخی به ویژه سریال های آقای میرباقری حضور دارم.
همچنین مهدی فخیمزاده بازیگر نقش «عمر سعد» نیز در این مراسم گفت: بازی كردن نقش عمر سعد كار سختی نبود. من در این كار فقط یك هنرپیشه بودم. ۱۶ الی ۱۷ سال بود كه فقط جلوی دوربین خودم رفته بودم تا این كه به همراه آقای میرباقری و آقای بحرانی برای حضور در سمیناری به قم رفته بودم. آقای میرباقری آنجا به من گفت كه نقشی برای من دارد و من فكر كردم كه شوخی میكند اما بعد از مدتی من را برای حضور در سریال دعوت كرد.
وی ادامه داد: آنچه در سریال بازی كردم نگاه میرباقری به عمر است و خودم كارگردانی را به كل فراموش كردم و نگاهم را به آقای میرباقری دوختم كه او چه میگوید و آنچه او گفت را اجرا كردم تا كاملا نظرش را جلب كنم. میرباقری یكی از معدود كارگردانانی است كه شخصیتهای آثارش را میبیند.
در پایان این مراسم با اهدای لوح تقدیر و هدایی از فریبرز عربنیا، رضا رویگری، فرهاد اصلانی، انوشیروان ارجمند، امین زندگانی، مهدی فخیمزاده، محمد فیلی، داود رشیدی، نسرین مقانلو، فریبا كوثری، رضا خندان، ولیالله شیراندامی، جعفر دهقان، حبیب دهقاننصب، رحمان باقریان، محمود اردلان، حامد میرباقری، الهام حمیدی، فرخ نعمتی، حسن اسلامیمهر، جمشید خندان، عبدالله اسكندری، محمود فلاح ... قدردانی شد.
مرجع : فارس