کد مطلب : ۳۵۴۲۵
عضو اندیشکده معنویت الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت:
حمایت و تولید آثار سینمایی ارزنده یکی از بهترین روش برای مقابله با جریان اسلام هراسی است
حجت الاسلام دکتر مسلم گریوانی عضو هیئت علمی پژوهشکده مطالعات معنوی د رگفت و گو با آرمان هیأت با بیان اینکه غرب و دنیای استکبار در مراحل و زمان های مختلف سه راهبرد اسلام هراسی، ایران هراسی و شیعه هراسی را پیش گرفته است، خاطرنشان کرد: اسلام هراسی به معنای ایجاد ترس و نفرت از اسلام به مثابه یک دین و به تبع آن، ترس و نفرت از مسلمانان به شیوه های مختلف و با اغراض و مقاصد ایدئولوژیک است.
وی افزود: اسلام هراسی جریانی مرموز در قالب مجموعه ای از اقدامات متعصبانه، خشونت آلود و تبعیض آمیز است که به صورت سازمان یافته یا خودجوش از سوی گروههای شناخته شده و ناشناخته علیه مسلمانان ساکن در برخی کشورهای غربی اعمال میشود.
عضو اندیشکده معنویت الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با بیان اینکه در سه دهه اخیر، اسلام هراسی زندگی روزمره غرب را در ساحتهای فرهنگی، ارتباطی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی متأثر ساخته است، خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین ابزارهای پیشبرد این هدف در غرب، بهرهگیری از ظرفیتهای متنوع رسانههای جمعی و تأثیر شگرف آنها در فضاسازی و شکل دهی به افکار عمومی است؛ در این میان، رسانههای تصویری مانند سینما و تلویزیون به واسطه ویژگیهای انحصاری، بیشترین نقش را در ایجاد و استمرار ذهنیات منفی در عامه مردم نسبت به اسلام و مسلمانان ایفا کردهاند.
وی تصریح کرد: باتوجه به اینکه سینما یکی از قدرتمندترین و اثرگذارترین نمود سینمای جهان گستر کنونی است؛ از این رو غرب با تولید و اکران و حمایت فیلم های ضد دینی و همچنین با تولید محصولات تلویزیونی، نظیر برنامه های خبری، فیلم های مستند و انیمیشن های مخصوص کودکان، موضوع «اسلام هراسی را در رسانه های تصویری» مورد حمایت خود قرار داده است.
عضو گروه علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی یادآور شد: امروز برای مقابله با فرهنگی که علیه اسلام در رسانههای غربی شروع شده است، روشهای مختلفی وجود دارد که میتوان از آنها به شکل درستی بهره گرفت؛ باتوجه به اینکه در سالهای شمار زیادی از جوانان حزباللهی و انقلابی در عرصه فرهنگ، هنر، رسانه و سینما نبوغی خوبی از خود نشان دادهاند؛ از اینرو هیئت های مذهبی میتوانند با استفاده از ابزار سینما و هنر پاسخ محکمی به تولیدات بیمحتوا و خشن دشمنان بدهند.
وی تاکید کرد: مرحوم علامه شرف الدین یک جمله راهبردی دارد که میگوید«الهدی ینتشر من حیث ینتشر الضلال» یعنی از همان مسیری که جریان باطل برای گمراهی انسانها و جامعه اسلامی وارد میشود شما هم از همان مسیر مقابله به مثل کنید! اگر سینماست، سینما؛ کتاب است کتاب. بنابراین امروز بهترین پاسخ برای مقابله با افکار منحرف غرب که در قالب اسلام هراسی ظهور و بروز کرده است؛ تولید محتوا و مقابله به مثل کردن است، اینکه بخواهیم با کلمات و عبارات شعاری با اسلام هراسی مقابله کنیم، نتیجه مطلوب را بدست نمیآوریم باید از این حرکات شعارگونه و غیرعلمی که استقبال چندانی ندارد، دوری کرد و به صورت عملی و علمی علیه اسلام هراسی به پا خواست.
عضو اندیشکده معنویت الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت تصریح کرد: معمولا سینما و تلویزیون، به لحاظ «واقعنمایی» یا تصویر آنچه در ظاهر شباهت بیشتری با واقع دارد؛ رسانههایی پیشرو به شمار میروند، اما بر خلاف تصور رایج، تصاویر و فیلمها نه روایتگر دقیق وقایع عینی، که بیشتر از جمله روشهای پرشمار «بازنمایی» محسوب میشوند. تصاویر نیز همچون دیگر انواع بازنمایی، گونههایی ساخته شده و تصنعی و مشمول انواع دخل و تصرفهای سازمان یافته و هدفمندند و در راستای تأمین اهداف و مقاصد خاصی به ویژه سیاسی صورتبندی شدهاند. که تولیدکننده و کارگردان فیلم «عنکبوت مقدس» خواسته از این طریق باورهای دینی مردم را مورد هدف قرار دهید.
وی یادآور شد: گرچه جذابترین و پایدارترین نحوه انتقال اطلاعات، بهرهگیری از ظرفیتها و قابلیتهای ارتباط تصویری است و آینه تمامنمای تصویر، سینماست. همچنین سینما به عنوان یک رسانه همگانی و صنعتی پیشرفته، نقش به سزایی در خلق و انتقال ضمنی نگرشها، بینشها، ارزشها، سبکها، الگوها وسایر موارد یا ایجاد خدشه در عناصر و مؤلفههای مختلف مکاتب فکری، ادیان، فرهنگها، ایدئولوژیها، سنتها و رسوم داشته است، اما امروزه جهان غرب و در رأس آن ایاالت متحده، به قدرت تأثیرگذاری شگرف سینما به ویژه در تأمین اغراض فرهنگی و سیاسی عمیقاً پی برده است و از این طریق میکوشد تا دیدگاهها، مواضع، مفاهیم، سبکها و الگوهای زیستی مورد قبول خود را در گستره فرهنگ جهانی پراکنده ساخته و به تدریج در ذهن و ضمیر مخاطبان نهادینه کند؛ بنابراین هیئتهای مذهبی و دینی هم میتوانند از این ظرفیت استفاده کنند و علیه فرهنگ غرب اقدامات لازم را انجام دهند.
عضو اندیشکده معنویت با بیان اینکه معضل بسیار نگران کننده ای که طی دهه های اخیر پررنگ تر از قبل انجام شده است، استفاده از فیلمها و بازیگران ایرانی علیه فرهنگ دینی است، خاطرنشان کرد: بهره گیری روزافزون قدرت های سیاسی جهان از فرآورده های رسانه ای ایرانی و همچنین دسترسی گسترده و آسان عموم به شبکه های متعدد تلویزیونی و اینترنتی این خطر را بیشتر کرده است، زیرا آن ها به دنبال نفوذ، سلطه و هژمونی فرهنگی ـ سیاسی در مقیاس بین المللی هستند.
وی تاکید کرد: البته مسلمانان تنها قربانیان بازنمایی خصمانه و غرض ورزانه سینما در طول تاریخ آن نبوده اند. بازنمایی نژادپرستانه سیاهپوستان و بومیان ایالات متحده و همچنین ژاپنی های ساکن این کشور در زمان جنگ جهانی دوم که عواقب وحشتناکی بر زندگی روزمره این اقلیتها تحمیل کرد؛ تنها نمونه هایی از این عملکرد ظالمانه است. غرب، بخشی از جنایات جاری خود در یک سده اخیر را از طریق توجیه و مشروعیت دهی سینمایی و سایر رسانه های ذی نفوذ خود میسر کرده است. امروز متولیان فرهنگی در ایران و جهان اسلام وظیفه دارند برای معرفی اسلام ناب از ابزارهای روز همچون سینما علیه فرهنگ غرب اقدام کند.