تاریخ انتشار
چهارشنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۲۴
۰
کد مطلب : ۲۸۶۹۲

پذیرایی از زائران امام رضا(ع) نعمت است

پذیرایی از زائران امام رضا(ع) نعمت است
دهه پایانی ماه صفر، حال و هوای ویژه ای برای همه شیعیان و ارادتمندان خاندان نبوت و امامت دارد. این دهه که با اربعین حسینی آغاز می‌شود و با سالروز شهادت ثامن الحجج(ع) به پایان می‌رسد، سرشار از لحظات زیبا و لطیف از پیاده روی زائران اربعین و زائران بارگاه منور رضوی است.

نکته جالب در این روزها، نگاه ویژه به زائران پیاده است، در کربلا مردم میهمان نواز عراق از زائران حسینی در نهایت مهربانی پذیرایی می‌کنند و همه مردم این سرزمین می‌کوشند از هر شرایطی برای ادای احترام به زائر امام حسین(ع) بهره ببرند. برخی در منازل خود را با روی گشاده به زائران پیاده باز می‌کنند، عده ای در مسیر پیاده روی با غذا، چای و شربت زائران را تکریم می‌کنند و بعضی مردم نیز حتی با واکس زدن کفش زائران و تیمار کردن زخم پاهای آنان؛ نام خود را در زمره خادمان اربعین حسینی ثبت و ضبط می‌کنند. این سنت زیبا در ایران و مشهد الرضا هم در پایان ماه صفر اجرا می‌شود و مردم عاشق این شهر زیارتی در ورودی‌های مشهد به استقبال زائران پیاده رضوی می‌روند تا ضمن خدمت به این زائران دلسوخته برای خود نیز اجر معنوی ببرند.


میهمان نوازی در سیره معصومین(ع)

راستی این سنت زیبا و این نگاه عاشقانه به زائران پیاده و تکریم میهمان از کجا نشأت می‌گیرد؟ حجت الاسلام والمسلمین دکتر مسعود عالی، مبلغ معارف اسلامی و استاد حوزه و دانشگاه در این زمینه می‌گوید: میهمان دوستی و میهمان نوازی از جمله برترین صفات انسانی است، این ویژگی در سیره پیشوایان اسلام بسیار دیده می‌شود و جایگاه ویژه ای نزد معصومان داشته است؛ زیرا این ویژگی پسندیده دارای کارکردهای مفید و مهمی در ابعاد مختلف فردی و اجتماعی است. چه بسا در افراد سبب تقویت روحیه بخشش و کرامت شده و از سوی دیگر ارتباط عاطفی بین اعضای جامعه را مستحکم تر کرده و موجب اشاعه روح همدلی و وجدان جمعی حاکم بر جامعه می‌شود. وی در ادامه به تکریم زائر و مسافری که راهی طولانی را طی کرده، این چنین اشاره می‌کند: میهمان نوازی و پذیرایی از مسافرانی که مسافتی طولانی را طی کرده، سنت زیبایی است که در سیره زندگی سراسر نور ائمه هدی(ع) و اهل بیت عصمت و طهارت به روشنی مشهود است. وی اظهارمی دارد: میهمان نوازی در سیره چهارده معصوم یکی است و وقتی به زوایای زندگی این بزرگواران با دقت و تأمل بیشتری نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که همه آن‌ها برای تکریم میهمان و مسافرانی که احیاناً در راه مانده و یا مسافتی طولانی را طی کرده اند، از یک شیوه مشترک استفاده می‌کردند.


میهمان، حبیب خداست

حجت الاسلام والمسلمین عالی با اشاره به میهمان نوازی در سیره مولای متقیان علی(ع) و حضرت زهرا(س) می‌گوید: در زندگی این بزرگواران بارها تکریم میهمان و در راه مانده صورت گرفته و مصداق عینی آن نیز همان سه روزی است که این دو بزرگوار برای نذری که داشتند، روزه گرفتند و به رسم میهمان نوازی، میهمان را حبیب و عزیز خدا دانستند و غذای افطار سه روز خود را به مسکین، یتیم و اسیر دادند که این مسأله درس بزرگی برای همه ماست که از میهمانی که به ما ورود می‌کند، بخوبی پذیرایی کنیم.


پذیرایی از زائر در سیره رضوی

این کارشناس معارف اسلامی با اشاره به سیره رضوی در تکریم میهمان اظهار می‌دارد: امام رضا(ع) نیز همچون اجداد طاهرین خود اهتمام ویژه ای بر تکریم و ارج گذاری بر میهمان داشتند، چنانکه شيخ صدوق در کتاب «عيون اخبار الرضا(ع)» از يک ميهماني ويژه گزارشي مي دهد که در آن نحوه پذيرايي از ميهمان و ادب ميهمان داري را بازگو مي کند. همچنین احمد بن ابي نصر از اصحاب برجسته ثامن الحجج(ع) نقل مي کند که در ايام حضور آن حضرت در مدينه، روزي حضرت رضا(ع) برايم مرکبي فرستادند که نزد آن حضرت بروم. من نيز سوار بر مرکب شدم و به خدمت حضرت رسيدم و تا پاسي از شب نزد ايشان ماندم؛ چون امام(ع) خواستند از مجلس برخيزند، به من فرمودند گمان نمي کنم در اين موقع بتواني به مدينه برگردي. گفتم، بله همین طور است و حضرت فرمودند: امشب را نزد ما بمان و صبح به یاری خدا حرکت کن. آن گاه به یکی از خدمتکارانشان فرمودند: بستر خواب مرا برای میهمان پهن کن و ملحفه ام را که زیر آن می‌خوابم، بر بستر بینداز و بالش من را نیز برای زیر سر ایشان بگذار. در همین شرایط با خودم گفتم: کيست که اين اندازه مقام و منزلتي که نصيب من شده، نصيبش شده باشد؟ خداوند نزد حضرت مقامي به من عطا فرموده که به احدي از اصحاب و شيعيان ما عطا نکرده است، مرکب خود را برايم فرستاد تا سوار شوم، بستر خواب خود را گسترد تا در لحاف و رختخواب آن حضرت بخوابم و شب را به روز آورم و هيچ يک از اصحاب ما را نصيبي اين چنين نشده است.


تکریم زائر حسینی

حجت الاسلام والمسلمین عالی تصریح می‌کند: مولایمان امام هشتم(ع) این چنین میهمان و مسافر را تکریم می‌کردند و البته در احوال ایشان روایاتی نیز در پذیرایی از زائران بارگاه جدشان امام حسین(ع) و خانه خدا ذکر شده است.

وی ادامه می‌دهد: آن حضرت همچنین زائران بارگاه امام حسین(ع) را بزرگ و محترم می‌شماردند و هر گاه که زائری از سفر برمی گشت، به دیدارش می‌شتافتند و وی را تکریم می‌کردند. ایشان تأکید داشتند، زائری که از زیارت برگشته جایگاه ویژه ای دارد و باید مورد احترام همه قرار بگیرد.


ضرورت تأسی به سیره رضوی در تکریم زائر پیاده

یکی از سنت‌های زیبایی که هر ساله در انتهای ماه صفر که از اربعین حسینی شروع می‌شود،
 پیاده روی زائران حسینی به سمت عراق و سفر زائران پیاده به سمت خراسان است، حجت الاسلام والمسلمین عالی درباره جایگاه این سفرهای پیاده می‌گوید: این سفرها، پیام‌های ارزشمندی را به همراه دارد، اول از همه پیام توحید باوری و ولایتمداری است، در مرحله بعدی حکایت از انسجام و وحدت دل‌های مسلمانان و حتی سایر عاشقان ائمه هدی(ع) در ادیان الهی دیگر است و در نهایت اینکه فرصتی است برای تکریم ارزش‌های دینی و سنت زیبای زائرنوازی که البته از سیره معصومین(ع) و بویژه امام هشتم(ع) تأسی گرفته است.

وی با بیان اینکه مردم عراق در حق زائران پیاده اربعین حسینی میهمان نوازی را تمام می‌کنند، اظهار می‌دارد: این سنت زیبا سال‌هاست که در عراق انجام می‌شود و مردم این کشور بدون هیچ چشمداشت و منتی از تمام توان خود برای تکریم زائران حسینی استفاده می‌کنند.


کاروان هایی که با پای دل به سوی مشهد می‌آیند

این کارشناس معارف اسلامی در ادامه به کاروان‌های پیاده زائران رضوی هم اشاره و تصریح می‌کند: محبان ائمه هدی(ع) هر کجا که باشند از سیره این بزرگواران پیروی می‌کنند و ما شاهدیم که مردم میهمان نواز مشهد نیز هر ساله در ایام شهادت امام رضا(ع) پذیرای خیل عظیمی از زائران پیاده هستند که از راه‌های دور و نزدیک با طی مسافت‌های طولانی، خودشان را به مشهد می‌رسانند تا به ساحت قدسی ثامن الحجج(ع) عرض ادب کنند.

حجت الاسلام عالی تأکید می‌کند: کاروان‌های زائران پیاده در حقیقت با پای دل راهی سفر عشق می‌شوند تا طی این طریق طولانی، وجودشان را از غبار و زنگارهای گناه پاک کنند و در نهایت اخلاص به حرم باصفا و سرشار از معنویت رضوی برسند و مشمول مهربانی ها و زائر نوازی‌های این امام همام شوند.


پذیرایی از زائران پیاده رضوی نعمت است

وی اظهار می‌دارد: تکریم زائران پیاده رضوی در حقیقت پاسداشت سیره ارزشمند امام رضا(ع) در میهمان نوازی است و به لطف خدا و عنایت این امام همام مردم مشهد در این زمینه توفیقات خوبی دارند، اما باز هم باید هوای زائران امام رضا(ع) را بیش از پیش داشته باشند تا از ثواب 
پیاده روی زائران حضرت، آن‌ها هم حظ و بهره معنوی ببرند؛ زیرا پذیرایی از زائران پیاده رضوی نعمت خداست.
مرجع : قدس آنلاین
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما