کد مطلب : ۸۰۹۰
آیین ایرانی
مهره بلاگردان و طلب باران در کرمان
ده نفر از بچههای روستا جمع میشوند و اشعاری به زبان محلی خود میخوانند. سپس به کپرهای مردم رفته و از صاحبان آنها مقداری آرد طلب میکنند. یکی از بچهها مقداری آب روی هر کپر ریخته و به سمت سایر آنها میرود. بعد از جمعآوری مقدار زیادی آرد از بین کپرهای روستاییان، زنان آنها را خمیر کرده و نان میپزند. در بین خمیرها یک مهره قرار داده و بعد از پخت، نانها را به قسمتهایی تقسیم میکنند و به افراد حاضر میدهند.
مهره ذکر شده، نصیب هر کس شود، او را گرفته و به داخل رودخانه (حتی اگر کمی آب هم داشته باشد) میبرند و با استفاده از لُنگ، وی را آنقدر میزنند تا باران ببارد. مجری این مراسم بیشتر جوانان و میانسالان هستند . در میان عشایر شاهسون نیز طلب باران تقریبا به همین شکل صورت میگیرد. به اعتقاد اهالی، اغلب در همان روز و یا در چند روز آینده، دعای آنها درگیر شده و باران میبارد.
این مناسک آیینی میتواند اشاره به آن باور قدیمی داشته باشد که معصیت و گناه، رحمت و نعمت الهی را دور کرده و عذاب خدا و خشم طبیعت را به دنبال میآورد. از طرف دیگر، در باورهای دینی ما به کرات، جامعه به کشتی و اعضای آن به سرنشینان کشتی تشبیه شدهاند که رفتار هر شخص میتواند بر سرنوشت نهایی همه تاثیر بگذارد و بنابراین، هرکس علاوه بر رفتار خود، نسبت به رفتار غلط دیگران نیز مسئول است و نباید ساکت بماند.
درنتیجه، گناه یکی از اعضای جامعه و سکوت دیگران در برابر آن، میتواند نزول بلا را نزدیک کرده و کلیت زندگی اعضای آن جامعه را به خطر بیندازد. این رسم میتواند به گونهای نمادین، اشاره به همین باورها داشته باشد. درحقیقت اهالی سعی دارند با نسبت دادن بلا (خشکی و فقدان باران) به گناه یکی از اهالی و تنبیه آن، وظیفه اجتماعی و دین شرعی خود را انجام داده و جلوی نزول بلا را بگیرند.
منبع : رضایی ، ناصر ، ۱۳۸۶، پایاننامه : بررسی مردمشناختی روستای سرتک زر در شهرستان کهنوج