کد مطلب : ۱۰۸۰۱
آیت الله مظاهری:
علاوه بر تحریک عاطفه و گریاندن مردم، فضائل و رذائل اخلاقی برای آنان تبیین شود
حضرت آیتاالله مظاهری با تأکید بر لزوم زنده نگه داشتن جلسات عزاداری حضرت اباعبدللهالحسین(ع) و شرکت پرشور مردم در آن جلسات، تاکید کرد: زنده نگه داشتن جلسات عزاداری و شرکت با سوز و گداز در آن موجب استمرار نهضت امام حسین(ع) است و تشیّع را زنده نگه میدارد. اما باید دانست نهضت امام حسین(ع) درسهای اخلاقی فراوانی نیز دارد و در حالی که باید عزاداری کنیم و آثار و برکات این رویداد عظیم را زنده نگه داریم، به آن درسها نیز باید توجه و عمل نماییم.
حضرت آیتاالله مظاهری افزود: در واقعۀ عاشورا، تمام کفر برای مقابله با تمام اسلام و تمام ایمان تجهیز شد و در این رویداد تاریخساز، در واقع فضائل و رذائل اخلاقی به مبارزه با هم برخاستهاند و عاشورا به مجتمعی از همۀ فضائل نیکو و اخلاقی و نیز همۀ صفات نکوهیده یا همان رذائل اخلاقی مبدّل شد.
او با یادآوری برخی از صفات پسندیده نظیر صبر، ایثار، فداکاری و شجاعت، به ظهور بارز این فضائل در حماسۀ عاشورا اشاره کرد و ضمن نکوهش دستهای از رذائل اخلاقی که باعث شهادت مظلومانۀ امام حسین(ع) و یاران ایشان و نیز اسارت آلالله شد، گفت: بررسی تاریخ عاشورا گواهی میدهد که نمیتوان فضیلتی از فضائل اخلاقی و خصائل نیکوی انسانی یافت که در رفتار حضرت اباعبدللهالحسین(ع) و یاران ایشان بروز و ظهور نیافته باشد. همچنانکه لشکر دشمن با همۀ رذائل اخلاقی و صفات نکوهیده به جنگ با اهلبیت پیامبر (ص) آمده بود و معاندان در نمایش رذالت و پلیدی از هیچ اقدامی فروگذار نکردند.
حضرت آیتاالله مظاهری در ادامۀ بیانات خود بر لزوم خودسازی اخلاقی و تهذیب نفس تأکید کرد و گفت: درجلسات عزاداری باید علاوه بر تحریک عاطفه و گریاندن مردم، فضائل و رذائل اخلاقی برای آنان تبیین شود تا با درسآموزی از تاریخ عاشورا بتوانند ریشۀ رذائل اخلاقی را در وجود خشکانده و درخت فضائل اخلاقی را به جای آن بنشاند و از میوۀ آن بهرهمند شوند.
این مرجع تقلید افزود: رذائل اخلاقی در دل همۀ انسانهای معمولی وجود دارد و اگر برای ریشهکن کردن آن رذائل اقدامی نشود، در صورت پیدا شدن زمینه، طوفانی خواهد شد و طوفان صفات رذیله، پلیدیهای حاکم بر کربلا را به انسان تحمیل میکند و متأسفانه هر چه رسوخ صفت رذیله در دل انسان بیشتر شود، تبعات و آثار منفی آن نیز بیشتر خواهد شد.
حضرت آیتاالله مظاهری از امر به معروف و نهی از منکر به عنوان یکی از مهمترین اهداف قیام امام حسین(ع) یاد کرد و افزود: یکی از درسهای بارز عاشورا و قیام کربلا، امر به معروف و نهی از منکر است و اگر جامعۀ اسلامی لااقل همین یک درس را از واقعۀ عاشورا بیاموزد، بسیاری از معضلات اخلاقی اجتماع اصلاح خواهد شد و گناهانی نظیر بیحجابی، غیبت، تهمت، تجاوز به حقوق و اموال دیگران، شایعهپراکنی و اشاعۀ فحشاء از جامعه زدوده خواهد شد.
مدرس خارج فقه حوزه علمیه از خصلت پسندیدۀ ایثار به عنوان یکی دیگر از درسهای آموزندۀ عاشورا یاد کرده و خاطرنشان ساخت: ایثار و فداکاری، فضیلت ارزندهای است که از رهایی و وارستگی انسان از رذائلی همچون خودخواهی و منیّت سرچشمه میگیرد و مزیّن شدن آدمی به این صفت پسندیده، موجب میشود که در مواقع لازم، از خود و تعلّقات خود بگذرد و صرفاً برای رضای خداوند متعال، از دین او دفاع و خود را فدای حفظ دین کند.
حضرت آیتاالله مظاهری ارزش سوز وگداز در جلسات عزاداری و گریه بر مصائب آلالله را یادآور شد و افزود: در جلسات عزاداری باید مصائب عاشورا بیان شود و مردم برای آن مصائب گریه کنند و ذکر مصیبت، باید از عقل و علم استخراج شده باشد، به گونهای که عقل و علم گوینده و شنوده، احساسات و عواطف را به استخدام خود درآورد.
او تاکید کرد: بسیاری از مصیبتهایی که امروزه در منابر و جلسات وعظ و خطابه ذکر میشود، اقتباسی است و بعضی نیز ضعیفالسّند است و لازم است محققین در این زمینه کتبی تألیف کنند که علاوه بر بهرهگیری از روایات معتبر، از سرمشق اخلاقی نیز برخوردار باشد.
مرجع : خبرگزاری رسانيوز