عمارة کربلاء ... دراسة عمرانیة و تخطیطیة
به گزارش خیمه، رئوف محمد علي الانصاري ، از چهره های برجسته عراقی در امر معماری گذشته و حال این کشور کتاب عمارة کربلاء ... دراسة عمرانیة و تخطیطیة را در سال 2006 در دمشق به رشته تحریر درآورده است.
بر اساس آنچه در معرفی رئوف محمد علي الانصاري در پشت همین کتاب آمده است در حال حاضر مسؤول طرح بازسازی حرم مطهر امام علی علیه السلام است. این طرح یکی از طرح های بسیار بزرگ و دقیقی است که در حال اجرا است.
وی تاکنون چندین کتاب در باره مسائل مربوط به معماری عراق منتشر کرده و این اثر نیز در باره معماری بناهای کربلا است.
یکی از نکات جالب در این معماری ها نقش ایرانی هاست که در زمان صدام بعثی مورد انکار قرار داشت و بر اساس منابع معتبر هر کجا که نامی از معماران ایرانی و بانیان آن وجود داشت همه محو گردید.
نویسنده کتاب را به دو برادر شهیدش در دوران صدام تقدیم کرده که نامشان ابراهیم و محمد مهدی است. این دو در سال 1986 توسط نظام بعثی به شهادت رسیدند. همچنین کتاب را به پدرش تقدیم کرده است.
کتاب در پنج فصل تنظیم شده است:
فصل اول: عمارة کربلا.... المراحل التاریخیة
در این فصل عناوینی چون کربلای پیش از اسلام،واقعة الطف، تاریخ کربلا از واقعه عاشورا تا دوره صفوی، تاریخ کربلا در دوران صفوی – عثمانی و تاریخ کربلا تا سال 1921 مورد بحث قرار گرفته است.
فصل دوم: عمارة کربلاء .... مراحل التطور العمرانی
در این بخش طبق همان تقسیم بندی تاریخی که در فصل اول شده است از دید عمرانی، معماری در کربلا مورد بحث قرار گرفته است.
فصل سوم: عمارة کربلاء ... المبانی الدینیة
در این فصل از: الروضة العباسیة،مراقد المعارف فی کربلاء، مقامات، مساجد و حسینیه ها بحث شده است.
فصل چهارم: عمارة کربلاء.... المبانی التاریخیة و التراثیه
در این فصل در باره بازارها، کاروانسراها، حمام های عمومی، و خانه های تاریخی بحث شده است.
فصل پنجم: عمارة کربلاء ... دراسة الواقع العمرانی الحالی للمدینة و الاسس العلمیة لاعادة تخطیطها و تطویرها
در این فصل وضعیت عمران و معماری مرکز شهر و اطراف آن و همین طور اصول علمی برای بازسازی معماری کربلا مورد تأمل قرار گرفته است.
براساس گزارش کتابخانه تخصصی تاریخ ایران و اسلام، چاپ کتاب کتاب "عمارة کربلاء ... دراسة عمرانیة و تخطیطیة " در 334 صفحه با چاپی بسیار نفیس و همراه با تصاویر و نقشه های رنگی صورت گرفته است.