محمدحسین غفاری، مدیرعامل انتشارات حکمت درباره انتشار خبری از تعطیلی نشر دایرةالمعارف تشیع در یکی از خبرگزاریها گفت: این موضوع به شدت تکذیب میشود و صحت ندارد و کار به قوت خود باقی است و در حال حاضر جلد پانزدهم به بیستوهشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران میرسد.
وی درباره مشکلات مالی این پروژه افزود: مشکلات مالی در روند انتشار این دایرةالمعارف وجود داشته است، اما به هر نحوی بوده این مشکل را حل کردهایم و حتی اگر لازم بوده از بودجه انتشارات حکمت زدهایم، اما اجازه ندادهایم این کار زمین بماند.
به گفته غفاری، روند انتشار دایرةالمعارف تشیع به کندی پیش میرود، اما هیچ اختلافی میان اعضای این پروژه وجود ندارد و کار با همدلی و همرأیی پیش میرود و فضای خوبی میان اعضاء حاکم است.
وی درباره شورای تألیف این پروژه بیان کرد: کار ویراستاری این دایرةالمعارف توسط سه نفر شامل مرحوم صدر سیدجوادی، کامران فانی و بهاءالدین خرمشاهی انجام شد که با رحلت مرحوم سیدجوادی این کار کماکان با حضور دو تن دیگر از اعضا انجام میشود و حسین خندقآبادی نیز نظارت داشته و امور اجرایی این دایرةالمعارف را عهدهدار است و در شورای تألیف نیز افراد زیادی هستند که همکاری جدی با دایرةالمعارف دارند و از افرادی که در حوزههای گوناگون تخصص دارند، استفاده میکنیم.
مدیرعامل این انتشارات تصریح کرد: اگر نگوییم دایرةالمعارف تشیع بهتر از دایرةالمعارف قرآن است، اما میتوان گفت، هر دو در یک ردیف قرار دارند و افت و کیفیتی که دایرةالمعارف تشیع در برخی از مجلدات به دلیل مشکلات مالی پیدا کرده بود، در حال حاضر این مشکلات رفع شده و دارای کیفیت قابل قبولی است.
وی در ادامه درباره روند کار این دایرةالمعارف گفت: در حال حاضر 80 درصد کار تألیف جلد پانزدهم این دایرةالمعارف انجام شده و 20 درصد بقیه نیز سفارش داده شده و تا پایان سال کار آن به اتمام رسیده و برای بیستوهشتمین نمایشگاه کتاب تهران آماده عرضه میشود.
غفاری ادامه داد: ما فشار بسیاری آوردیم تا مدخلهای حرف «میم» که بیش از 800 مدخل را شامل میشود، در یک مجلد منتشر شوند و بقیه مدخلها نیز در جلد شانزدهم منتشر شده و این دایرةالمعارف به پایان برسد.
وی در ادامه سخنان خود بیان کرد: ما میخواستیم پروژههای جدیتری را در حوزه تشیع و اسلام انجام دهیم، اما به لحاظ مالی قدرت و توان آن را نداشتیم؛ چراکه در حال حاضر تیم خوبی جمع کردیم و این ظرفیت را داریم تا در آینده پروژههای مهمتری را انجام دهیم.
همچنین قصد داشتیم، نسبت به مجلدهای منتشر شده در گذشته بازنگری داشته و غربالگری محتوایی انجام داده و کاستیهایی را که در آن وجود داشت؛ رفع کنیم، اما به دلیل مشکلات مالی، همه توان خود را بر چاپ دایرةالمعارف تشیع قرار دادهایم.
مدیرعامل انتشارات حکمت در پایان یادآور شد: هیچ کمک مالی از سوی نهادهای دولتی یا پژوهشگاهها نداشتیم، با وجود اینکه درخواستهای متعددی از آن داشتیم، اما متأسفانه هیچ حمایتی نشد.
گفتنی است، تألیف و تدوین دایرةالمعارف تشیع از سال 61 آغاز و نخستین جلد آن در سال 1367 منتشر شد؛ دایرةالمعارفی که استادان برجسته بسیاری در تألیف و تدوین مدخلهای آن از حوزههای گوناگون که به شیعه مرتبط است، مشارکت داشتهاند.