نشست نهمین «سوگواره هنر عاشورایی» با حضور مرتضی گودرزی دیباج دبیر این سوگواره، محمد زرویی نصرآباد معاون مرکز محافل و جشنواره های حوزه هنری و محمدرضا زنگنه به عنوان مجری کارشناس در تالار امیرحسین فردی حوزه هنری برگزار شد.
گودرزی در آغاز این نشست با اشاره به اهداف این سوگواره بیان کرد: «سوگواره هنر عاشورایی» به عنوان یک همایش هنری بزرگ و مبتنی بر باورهای عاشورایی از سالها پیش شکل گرفت و از همان زمان اصرار داشتیم که آثار این رویداد با توده های مردم ارتباط عمیق پیدا کند و به شکل کاربردی در متن زندگی مردم راه پیدا کند. در نهمین دوره به بخشی از این اهداف خود دست یافته ایم و فاصله هایی هم با برخی دیگر از اهدافمان داریم که باید برای رسیدن به آن تلاش بیشتری کنیم.
مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری همچنین تأکید کرد: این خیمه هنری به نام آقا اباعبدالله الحسین برگزار شده است و سعی داریم در هر دوره به کیفیتبخشی و عمقبخشی به آثار تولیدی آن بیشتر بپردازیم و تلاش می کنیم که پای طیف گسترده تری از هنرمندان جوان را به این سوگواره بکشانیم.
وی با مروری بر دوره های گذشته این سوگواره گفت: در طول این ۹ دوره از پوستر شروع کردیم و بعدها هنر تصویرسازی را به آن اضافه کردیم و در بخش های حاشیه ای آن نیز به صورت کاربردی تر به کتیبه و پرچم پرداختیم که در این بخش بسیاری از آثار این سوگواره تبدیل به پرچم شده و وارد فضای عمومی کشور شده است.
دبیر نهمین «سوگواره هنر عاشورایی » از اضافه شدن بخش نقاشی به این سوگواره از سال آینده خبر داد و گفت: آرزوی ما تبدیل شدن این سوگواره به یک جشنواره جامع است و شاید به این منظور آن را با رویداد دیگری تلفیق کنیم.
گودرزی بخش پژوهشی را نیز از جمله فقدان های این رویداد برشمرد و اعلام کرد که به منظور اضافه شدن این بخش به سوگواره باید کار مطالعاتی صورت گیرد.
این مدیر هنری با اشاره به کاربردی بودن آثار این سوگواره تصریح کرد: این سوگواره جزو معدود رویدادهای هنری است که آثارش با علاقه مندی در اختیار مردم و سازمان های مختلف گذاشته می شود تا با حفظ کیفیت آثار مورد استفاده قرار گیرد.
او همچنین به سازمان ها و اشخاص حقیقی و حقوقی که در این زمینه احساس دین و تکلیف می کنند، پیشنهاد کرد که از این آثار برای استفاده همه مردم بهره گیری کنند.
گودرزی در بخش دیگری از سخنانش به برگزاری کارگاه های آموزشی و نشست های علمی این سوگواره اشاره کرد و افزود: امسال چندین کارگاه عملی با حضور برگزیدگان دوره های قبل سوگواره و استادان هنری به منظور ارتقای سطح کیفی آثار این دوره برگزار شده است و شرکت کنندگان در سوگواره پیش از ارائه آثارشان در این کارگاه ها با حضور استادانی که آثارشان را در سوگواره مورد قضاوت قرار می دهند، شرکت کردند تا آثارشان همزمان با خلق کارشناسی و اصلاح شود که در مجموع آثار بسیار خوبی از دل این کارگاه ها بیرون آمد. همچنین یک دو نشست علمی نیز درباره نشانه شناسی هنر عاشورایی برگزار کردیم.
مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری در ادامه درباره داوران این سوگواره یادآور شد: داوران از هنرمندان شناخته شده و صاحب سبک کشورمان هستند و هر دوره نیز از برگزیدگان دوره قبل به عنوان داور و یا استاد در کارگاه های آموزشی استفاده می کنیم.
این هنرمند نقاش، «حماسه عاشورا» و «حسین تنها نمی ماند» را به عنوان مضامین بخش پرچم و پوستر و «حربن یزید ریاحی» و «قیس بن مسهر» را مضامین بخش تصویرسازی این سوگواره ذکر کرد.
وی همچنین تعداد کل آثار راه یافته به سوگواره را یک هزار و ۱۱۰ اثر اعلام کرد که در هر سه بخش ۱۱۱ اثر برای ارائه در نمایشگاه انتخاب شده است. ۳۸۲ نفر در این سوگواره شرکت کرده اند که در مجموع ۳۷ پوستر، ۱۷ پرچم و ۵۷ اثر تصویرسازی به نمایشگاه راه یافته است.
گودرزی با بیان این که تاکنون حدود ۱۰ هزار اثر در طول ۹ دوره برگزاری این سوگواره خلق شده است، تصریح کرد: از میان این آثار حدود یک هزار و ۱۰۰ اثر ناب و درخشان خلق شده است که قصد داریم با عنوان مروری بر این آثار آنها را در قالب یک نمایشگاه بزرگ به نمایش بگذاریم.
برپایی نمایشگاه سوگواره هنر عاشورایی در دو شهر نجف و کربلا
محمد زرویی نصرآباد معاون مرکز محافل و جشنواره های حوزه هنری نیز درباره بخش بین الملل این سوگواره سخن گفت و یادآور شد: امسال فراخوان این سوگواره در سطح فراملی و در کشورهای عراق، پاکستان، هندوستان، سوریه و لبنان منتشر شد و آثاری به سوگواره رسید که از نظر کمی و کیفی در جایگاهی نبود که شایستگی راه یابی به سوگواره را پیدا کند.
وی همچنین با اشاره به برگزاری راهپیمایی اربعین حسینی و حضور شیعیان در این گردهمایی اعلام کرد: امسال آثار عاشورایی ما با رایزنی با بیت صحافی کربلا و نجف به این دو شهر عراق ارسال می شود و در قالب نمایشگاه ارائه میشود.
او دراین باره افزود: در نجف از یک تا سوم آذر و در کربلا از پنجم تا هفتم آذر آثار را به نمایش خواهیم گذاشت و همچنین بسته های کارت پستال از آثار برگزیده دوره های قبل این سوگواره را نیز آماده کرده ایم که در این راهپیمایی عرضه میشود.
زرویی به نمایش آثار این سوگواره در فضای شهر تهران نیز اشاره کرد و گفت: بخشی از آثار برگزیده این سوگواره در فضای شهر تهران از جمله مترو به صورت پوسترهای عاشورایی ارائه شده است.
جوایز سوگواره به ۵۰ میلیون تومان افزایش یافت
زرویی از افزایش مبلغ جایزه این سوگواره به منظور تشویق هنرمندان جوان خبر داد و اظهار کرد: برای حمایت از هنرمندان تجسمی مبلغ جایزه این سوگواره افزایش یافته و امسال ۵۰ میلیون تومان جایزه در بخش های مختلف پوستر،پرچم و تصویرسازی به همراه کمک هزینه به برگزیدگان اهدا می شود.
وی همچنین زمان برگزاری مراسم اختتامیه و اهدای جوایز این سوگواره را ۱۷ آبان ماه اعلام کرد که در سالن سوره حوزه هنری برگزار می شود و همزمان نمایشگاه آثار راه یافته به سوگواره نیز در گالری خانه عکاسان و ابوالفضل عالی برگزار می شود.
زرویی در بخش دیگری از سخنانش از انتشار کتاب این دوره از جشنواره خبر داد که در حال چاپ است و به زودی به منظور فروش راهی کتابفروشی های کشور می شود.
او اعلام کرد فایل های آثار رسیده به جشنواره در اختیار سازمان ها و افراد علاقه مند قرار می گیرد تا به اشکال مختلف در سطح شهر و یا خانه های مردم مورد استفاده قرار گیرد.
آثار خارجی به نمایشگاه سوگواره هنر عاشورایی راه نیافت
ادامه این نشست به پرسش و پاسخ اختصاص داشت که زرویی در پاسخ به پرسش خبرنگار مهر درباره تعداد آثار خارجی رسیده به سوگواره و دلیل انتخاب نشدن هیچ یک از این آثار توضیح داد: حدود ۴۰ اثر خارجی به دبیرخانه رسید که داوران معتقد بودند این آثار با آثار هنرمندان ایرانی قابل رقابت نیست و برای ارائه در نمایشگاه از کیفیت لازم برخوردار نیست و به همین دلیل تلاش می کنیم که کارگاه های آموزشی را در آینده در کشورهای مسلمان نیز برگزار کنیم.
گودرزی نیز در پاسخ به این سوال یادآور شد: سطح هنری هنرمندان کشور ما با هنرمندان کشورهای اطرافمان بسیار متفاوت است. هدف ما این بود که آثاری در شأن عاشورا و کربلا به این سوگواره راه یابد و بنابراین فارغ از ملاحظات سیاسی و یا ژئوپولوتیک سعی کردیم به کیفیت آثار این سوگواره نگاه کنیم و به همی دلیل داوران آثار خارجی را شایسته راهیابی به نمایشگاه ندانستند.
گودرزی ابراز امیدواری کرد که با اطلاع رسانی وسیع تر در کشورهای مسلمان و یا جوامع مسلمان در کشورهای مختلف امکانی برای ارائه آثار هنرمندان بیشتری فراهم شود.
گودرزی در پایان این نشست با تأکید بر لزوم حمایت از سوگواره هنر عاشورایی بیان کرد: این سوگواره هیچ هدفی جز خدمت به شعارهای کربلایی و عاشورایی نداشته است و علاقه مندیم که آثار آن به لحاظ کیفیت آنقدر غنی باشد که ما را اقناع کند و ائمه معصومین هم از ما راضی باشند اما با همه اینها لازم است که این آثار به میان مردم راه پیدا کند و در میان آنها باقی بماند.
آثار عاشورایی نباید مناسبتی استفاده شود/ انبارها جای آثار عاشورایی نیست
او با انتقاد از این که آثار هنر عاشورایی تنها به صورت مناسبتی مورد استفاده قرار می گیرند، تأکید کرد: در ایام محرم ابزار و ادوات و عناصر بصری عاشورایی از انبارها بیرون می آید و بعد از دو ماه دوباره به انبارها برمی گردند و در طول سال شاهد این آثار هنری نیستیم در حالی که ما معتقدیم زمانی موفق خواهیم بود که این آثار خلق شده در متن زندگی مردم باقی بماند اما وظیفه ما تنها تولید این آثار هنری با پیام عاشورایی است که البته پیام عاشورایی نمی تواند منحصر به دو ماه باشد.
او با تأکید بر لزوم حمایت مالی و علمی از این سوگواره، از بخش خصوصی و دولتی خواست تا نسبت به این موضوع توجه بیشتری نشان دهند و برای تکثیر و ارائه این آثار در متن زندگی مردم و جامعه شهری تلاش کنند.
مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری از رسانه ملی هم انتقاد کرد و گفت: چرا این رسانه نسبت به رویدادهای هنر عاشورایی بی توجه است و از این رویدادها حمایتی نمی شود مگر هنرمندان عاشورایی چه کم دارند از دیگر هنرمندان سینمایی که به این رسانه راهی ندارند.
زرویی در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری درباره زمان برگزاری این سوگواره بعد از دهه اول محرم گفت: سالهای قبل این رویداد در دهه اول محرم برگزار می شد اما بنا به درخواست هنرمندان به منظور قرار گرفتن در حال و هوای دهه اول محرم برای خلق آثارشان و همچنین کثرت برگزاری رویدادهای هنری در این دهه تصمیم گرفتیم که برگزاری آن را به بعد از دهه اول محرم موکول کنیم. همچنین حوزه هنری رویدادهای بسیاری در طول سال برگزار می کند که این برنامه ها طبق جدول زمان بندی شده است تا با یکدیگر تداخل نداشته باشند.
نهمین نمایشگاه سوگواره هنر عاشورایی به همراه معرفی برگزیدگان ۱۷ آبان ماه در حوزه هنری برگزار می شود.