کد مطلب : ۷۹۳۶
اماکن اسلامی
مرکز اسلامی ایسنا
از حیدر خواستهشد که یک مرکز اسلامی را در سایتی به مساحت ۳۴هکتار بهوجودآورد و در آن امکاناتی از جمله یک مسجد برای۵۰۰۰ نمازگزار، یک کتابخانه، دفتراداری، تسهیلات خوابگاهی برای ۵۰۰دانشجو مقیم، فضاهایی برای اسکان کارکنان تا هفت خانوار و همچنین سایر فضاهای جانبی و مورد نیاز را جایدهد. اما این پروژه بلندپروازانه نتوانست به طور کامل تحقق یابد و تنها مسجد و کتابخانه آن ساختهشد.
ساختمان در محوطه منظرهسازی شده قرارگرفته است و به سه بخش تقسیم میشود: مسجد و فضاهای اداری که در امتداد یک محور قرار گرفتهاند و کتابخانه که روی محور دیگر عمود بر محور قبل بنا شدهاست .نمای بیرونی مجموعه با آجرهای قرمز رنگ پوشیده شدهاست. شکافها و پنجرههای مدور گویی که تصویر اجمالی از جهان دیگر را از پیشرو میگذراند. حیدر در این باره چنین بیان میکند: «دلم میخواست خارجو داخل را کاملاً از هم متمایز کنم میخواستم این مسجد را در حجابی مستور کنم. من به عنوان یک طراح نیازمند آن بودم که وانمودی معنادار و هدفمند را بکارگیرم».
پلان و آرایش فضایی بنا برخواسته از اصول هندسی و بر مبنا اشکالی نظیر مربع، هشتضلعی و دایره است هشتضلعی مسجد با یک گنبد پوشیده شدهاست. هندسه انتزاعی آن در کنار به کارگیری نور و سایه، یا داور رویکرد مدرنی است که لوییکان در طراحی خود اختیار کردهاست. اجرای ماهرانه و موفق فضای داخلی و ترکیب مضامین عرفانی با انگارههای طراحی غرب که بیانگر یک هویت مدرن اسلامی است، ساختمان را به عنوان یکی از نمونههای انگشتشمار و قابلتوجه در آمریکا مطرح کردهاست، نمونهای که هیچگونه برداشتی از تاریخ یا معماری محلی جهان اسلام را درخود راه نمیدهد، از این حیث شاید بتوان آن را بتوان نمونهای متعالی از نمازخانه کامران دیبا در ایران دانست.
مرجع : فصلنامه آبادی