تاریخ انتشار
دوشنبه ۳۰ فروردين ۱۳۸۹ ساعت ۱۳:۱۱
۰
کد مطلب : ۱۲۶۸۲

عریضه‌های درون چاه جمکران چه می‌شود؟

عریضه‌های درون چاه جمکران چه می‌شود؟
دبیر شورای عالی فرهنگی مسجد جمکران، چاه جمکران را به دلیل حس و حال معنوی حاصل از فضا مورد توجه دانست و یادآور شد: نامه‌نگاری با خالق هستی و انتظار برای پاسخ شیرین است و عریضه‌ها به دلیل وجود اسماء متبرکه به آب سپرده می‌شوند.

حجت الاسلام مرتضی وافی دبیر شورای عالی فرهنگی و برنامه‌ریزی مسجد جمکران در رابطه با چاه جمکران و موضوعات مربوط به آن گفت: «عریضه نویسی یکی از راه‌های توسل است و توسل جزو مبانی دینی ما است. به طور طبیعی عریضه نویسی یکی از راه‌های توسل است و با مستندات فراوان این امر در سیره علما از سید بن طاووس تا آیت الله بروجردی و دیگران مشاهده شده است.»

وی افزود: در رابطه با عریضه نویسی کتاب‌هایی نوشته و منتشر شده از جمله کتابی که در رابطه با عریضه نویسی و آداب عریضه نویسی در انتشارات مسجد جمکران منتشر شده است که اصل جریان عریضه نویسی را تأیید می‌کند.

نامه نگاری با محبوب و انتظار برای جواب شیرین است

حجت الاسلام وافی با اشاره به اینکه اصل عریضه نویسی تأیید شده این حرکت را نمادگونه توصیف کرد و گفت: این نوع حرکات در دنیای امروز که با رفتار مردم انس می‌گیرد کار ویژه‌ای به شمار می‌آید. نامه‌نگاری انسان با محبوب خود و انتظار کشیدن برای دریافت جواب شیرین است و اگر تأیید اصل آن در دین باشد این حرکت‌ها با حس و حال مردم انس می‌گیرد.

او با تأکید بر اینکه متن این عریضه از اهمیت برخوردار است گفت: از این رو افراد را به عریضه‌هایی از ائمه معصومین به ویژه از امام زمان در رابطه با ارتباطی که از طریق نائبان خاص حضرت در زمان غیبت صغری بوده توجه می‌دهیم. متن این نامه مشخص و تأیید شده موجود است و محتوای آن نیز ترجمه شده و از زائران خواسته شده است که آن را مطالعه کرده و نوع نگاه آن را در رابطه با عریضه نویسی مورد توجه قرار دهند. از این رو چیستی درخواست مشخص می‌شود توجه به متن عریضه فرد را از نوشته‌ها و بحث‌ها و درخواست‌های غیر شرعی و روش‌های غیر دینی جدا می‌کند.

سپردن عریضه به آب به دلیل وجود اسماء متبرکه است

وی اضافه کرد: همچنین در روایات آمده است که پس از نوشتن عریضه در چاه آب یا آب روان انداخته شود و چند علت برای آن ذکر شده است. یکی این است که از دسترس مردم عادی دور بماند و رازی باشد میان حجت و مردم. از این رو هیچ چاه خاصی موضوعیت خاصی ندارد. کنار چاه جمکران هم نوشته شده است که این چاه هیچ موضوعیت خاصی ندارد. یکی از علل انداختن عریضه در چاه آب و آب روان وجود اسماء الهی و متبرکه در این عریضه است.

چاه جمکران به دلیل حس وحال معنوی حاصل از فضای مسجد مورد توجه است.

وافی در رابطه با علت انداختن این عریضه‌ها صرفا در چاه جمکران گفت: به علت این که حس و حالت توجه و حضور در این فضا به دلیل مسجد بیشتر است، بسیاری از زائران دوست دارند عریضه خود را در این چاه بیندازند.

عریضه نویسی گاهی با اغراق همراه است

وی یادآور شد: این بحث‌ها گاهی با اغراق، تردید، سانسور، اجحاف در رسانه‌ها و بیشتر در فضای مجازی جریان دارد. ما معتقدیم تمام این نمادها و حرکت‌های اصیل و ماندگار باید حفظ شود مگر اینکه زمینه سوء استفاده‌ای از آن فراهم شود و ما نتوانیم آن را از خرافات، شبهات و آفات حفظ کنیم. اما این اتفاق در رابطه با چاه جمکران رخ نمی‌دهد.

وافی در توضیح روند عریضه نویسی کنار چاه جمکران و سرانجام این عریضه‌ها گفت: زائران از داخل یا خارج از کشور کنار چاه جمکران با عریضه مکتوب خود حاضر می‌شوند در غیر این صورت کاغذهایی به مبلغ ۱۰۰ یا ۱۵۰ ریال در اختیار آنها قرار داده می‌شود و با توجه به عریضه‌ای که توصیف شد متن عریضه خود را می‌نویسند و آن را داخل چاه می‌اندازند.

او ادامه داد: هر دو تا سه ماه ورود به چاه صورت می‌گیرد این نامه‌ها بیرون آورده می‌شود. گاهی اگر شیء قیمتی میان آنها باشد خارج می‌شود اما در مسجد به شدت اطلاع رسانی می‌شود که زائران اشیاء قیمتی خود را داخل چاه نیندازند.

او سرنوشت نامه های جمکران را چنین توصیف کرد که: پس از خارج کردن این نامه‌ها، به خمیر تبدیل می‌شوند و احدی آنها را نمی‌خواند. گاهی نامه‌ای به دفاتر فرهنگی یا دفتر تولید می‌رسد که دربرگیرنده درخواست و خواهشی بوده و در انتهای آن نوشته شده است که به عنوان عریضه این نامه را داخل چاه هم بیندازید.

وی تأکید کرد: حرکت‌های انحرافی و مناسک آئینی اصیل ممزوج با خرافه‌ها باید از هم جدا شوند و نباید در این فرآیند اصل صورت مسئله را از بین برد.
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما