دِعبِل خُزاعی (زاده ۱۴۸-درگذشته ۲۶۴ قمری) ، شاعر، ادیب و عالم شیعی که مدیحهسرا و ذاکر فضایل اهل بیت(ع) بود.
او زمان 4 امام معصوم را درک کرد.هنگامی که امام رضا(ع) از مدینه به خراسان آمد، دعبل به همراه ابراهیم بن عباس صولی، شاعر دیگر شیعه، عازم زیارت حضرت رضا (ع) شدند. هر دو شاعر در «مرو» نزد رفتند و قصیده خود را در مرثیه امام حسین(ع) و مناقب ایشان انشا نمودند. قصیده دعبل که حماسه تاریخ بنی هاشم و منقبت نامه آل علی(ع) بود، بسیار مورد توجه قرار گرفت و علی بن موسی الرضا و اهل بیت او و را به گریه انداخت.
قصیده «مدارس آیات» از دعبل، قصیدهای مشهور در مدح اهل بیت(ع) که گفتهاند از بهترین نوع مرثیههایی است که در این زمینه سروده شدهاست.
۱۵ مرداد ۱۳۹۷ ساعت ۰۹:۵۲
اغلب ما سفر که می رویم آن را خلاصه میکنیم به حرکتی بیوقفه از مبدأ تا مقصد. این که میگوییم «وقفه» منظور سرک کشیدن به گوشه و کنار جغرافیایِ همان مسیری است که ما را روانه مقصدمان میکند. مثلا روستاها، شهرها یا دشتها و بلندیهای مسیر که در شتاب «رسیدن» از قلممان ...
۱۹ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۰۶
عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه دعبل یکی از بهترین منظومهها و زیباترین مدایح را به عنوان قصیده تائیه در ستایش اهلبیت سرود، گفت: امام رضا (ع) او را دعا کرد و فرمودند: خدا تو را در روز فزع اکبر و قیامت از عذاب در امان بدارد.
۲ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۰۷:۵۰
فصلنامۀ علمی ترویجی «دعبل» ویژه ادبیات دینی و آیینی وابسته به بنیاد دعبل خزاعی با هدف تقویت پشتوانۀ علمی ادبيات دینی از نویسندگان و پژوهشگران این حوزه دعوت به همکاری میکند.
۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۳۹
جشنواره شعر رضوی عربی در جوار بارگاه شاعر بلندآوازه رضوی، دعبل خزاعی برگزار می شود.
۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۳۸
مجسمه دعبل بهتر است در جای پیشین خود قرار گیرد و فراموش نکنیم که در شوش سالانه کنگره بین المللی شعر دعبل خزاعی را داریم و در رسانه های جهانی نیز انعکاس دارد...
۲۷ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۳۱
در این مقاله ابتدا به بررسی اجمالی نظریة بینا متنی و شرح حال مختصری از دعبل خزاعی و جایگاه شعری او، سپس به نقد و بررسی بینا متنی اشعار با قرآن و روایات می¬پردازیم.
۲۷ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۲۶
مرثیهسرایی و بازخوانی حوادث تلخ و جانگداز در قالب شعر و ادبیات حزنانگیز از روشهای ملهم ابراز عشق و محبت نسبت به ائمة اطهار علیهمالسلام و بغض و دشمنی نسبت به جباران زورگو بوده است. از نامدارترین این شاعران در طول تاریخ اسلام و تشیع، دعبل بن علی بن الخزاعی و محتشم کاشانی را میتوان نام برد. شعر آنها همچون تیر سرکش قهاری ...
۲۳ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۴۷
دعبل در سالهای آخر عمر پر برکتش در خوزستان به سر میبرد و در نزدیکی شهر شوش به شهادت رسید، و این سفرها و تماسها با ایرانیان، اثر خود را در اشعار دعبل گذاشت که در برخی از اشعار او، واژههای فارسی دیده می شود.
۲۷ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۱۳:۲۹
مأخذشناسی درج شده در کتاب «دعبل خزاعی کندوکاوی در حیات و اندیشه ی سیاسی» تألیف پژوهشگر ارجمند جناب آقای دکتر علی رضا میرزا محمد، به عنوان یکی از مراجع اصلی در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفت.
۲۷ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۰۹:۱۵
زندگی دعبل با یک سلسله فعالیتهای کوبنده، علیه خفای عباسی همراه میباشد؛ زیرا او با خلفایی همانند هارون الرشید، امین، مأمون، معتصم، ابراهیم بن مهدی و واثق که هر کدام نسبت به خاندان علی(ع) و طرفداران شیوة علوی، کینه و عنادی شدید داشتند، روبهرو بوده است.
۲۶ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۰۸:۵۴
نویسندگانی که در شرح حال دعبل قلمفرسایی کردهاند، اغلب او را مردی خشن، تندخوی، هجوگوی، جاهطلب و آزمند معرفی کرده و کژاندیشان به وی نسبتهایی نادرست دادهاند. متأخران هم به پیروی از متقدمان، این سخنان بیاساس را نقل کرده و هرگز با نگرش انتقادی و تحلیل دقیق به ارزیابی آنها نپرداختهاند.
۱۷ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۱۴:۰۲
برخی بر این عقیدهاند که دعبل لقب اوست و نامش حسن و به قولی عبدالرحمان و به نقلی محمد است. درباره معنی کلمه دعبل، نیز نقل قولهای فراوان وجود دارد؛ نویسنده کتاب «روضات الجنات» مینویسد: دعبل به معنی شتر قوی است؛ اما در الغدیر آمده که اسماعیل برادرزاده خود شاعر گفته است: دایه دعبل وی را لقب داد و مقصودش ذعبل بود و ذال قلب ...
۱۴ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۰۹:۰۴
اگر چه نام شوش با حضرت دانیال نبی (ع) پیوند خورده، اما مردم این شهرستان، وجود آرامگاه دعبل خزاعی شاعر اهل بیت (ع) را که با اشعار آتشین خود پایه های حکومت بنی عباس را لرزاند، افتخار دیگری برای خود می دانند.
۲ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۲۳:۳۰
دعبل خزایی شاعر و مداح اهل بیت(ع) در زمان حکومت عباسیان زندگی می کرده است.نقل است که امام رضا (ع) پیراهن خویش را به عنوان صله به وی داد. آرامگاه این شاعر معروف عرب در مرکز شهر شوش درشمال خوزستان واقع است.
۲ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۲۳:۱۵
بطوري كه نوشتهاند وقتي دعبلخزاعي در خراسان به زيارت حضرت رضا (ع) نايل آمد اشعاري در مدح آن حضرت سرود و خلعتي فاخر و چند هزار درهم صله گرفت . امام همام به او لقب دعبل – كه در عربي به معني شتر كهن سال است – عطا فرمودند.
۲۷ بهمن ۱۳۹۲ ساعت ۰۰:۲۹
کتاب «دعبل خزاعی» به معرفی شخصیت شاعر شهیر شیعی، دعبل خزاعی؛ یکی از چهره های تاثیرگذار فرهنگ شیعی در دوره حکومت عباسیان می پردازد که با اشعار خود نقش موثری در برملا کردن چهره واقعی حاکمان عباسی داشته است.
۲۶ بهمن ۱۳۹۲ ساعت ۰۱:۰۱
در گذشته ـ شعر دعبل هم اين خصوصيت را دارد ـ شعر با توحيد شروع ميشد؛ يعني قبل از سوگ و ستايش به موضوع توحيد ميپرداختند. شعر، موعظه و مباحث تربيتي داشت و سرانجام فرودش، سوگ است؛ يعني هنگام قرائت شعر اول اعتقاداتت را مرور ميكني، بعد در يك كلاس كوتاه تربيتي قرار ميگيري و سپس عواطف و احساسات شما نسبت به اهل بيت (ع)، بر ...
۲۶ بهمن ۱۳۹۲ ساعت ۰۰:۳۶
دعبل که نام اصلی وی محمد بن علی خزاعی و کنیه اش «ابوعلی» یا «ابوجعفر» به او میگفتند، که البته بیشتر به ابوعلی شهرت داشت.وی از شعرای مشهور شیعه و در ردۀ اول شاعران عالی در دوره اول عباسی بود که در سال ۱۴۸ه.ق در عصر امام جعفر صادق(ع)، امام ششم شیعیان (در سال شهادت ایشان)، در عهد خلافت منصور دوانیقی (۱۳۶ه.ق) در کوفه در ...