کد مطلب : ۱۳۹۷۰
«گزيده دانشنامه امامحسين(ع)» در آستانه انتشار
حجتالاسلام و المسلمين «خوش نصيب» مدير واحد موسوعه نگاری پژوهشكده علوم حديث، با اعلام اين خبر افزود: در فرهنگ اسلامى، سالار شهيدان اباعبداللَّه الحسين(ع) از جايگاهى كاملا ممتاز برخوردار است. آن حضرت از چهرههایى محسوب مىشود كه مذاهب اسلامى، عليرغم ديدگاه متفاوت درباره شمارى از شخصيتها، يكصدا به جلالت شأن و فضيلت چشمگير او معترفاند. آيات متعدد قرآنى نظير آيه مباهله و آيه نفس مطمئنه كه به تنزيل يا تأويل به شخصيت او نظر دارند، همچنين تعابير بلند روايات پرشمار نبوى و سخنان بزرگان از اهل بيت و اصحاب در باره آن حضرت و سرانجام، زندگانى درخشان او كه خود مكتبى عملى و جامع براى انسانپرورى است هر يك حكايتگر زوايایى از شخصيت متعالى حضرتش و بيانگر گوشهاى از ويژگىها، خصوصيات و نورانيت آن بزرگوار است. در اين ميان دانشنامه امام حسين(ع) آيينهاى است مصفّا كه بازتاب دادن اين نور عظيم را وجهه همّت خود قرار داده است.
وی افزود: اين كتاب گرانمايه چهارده جلدى كه با همّت حضرت آيتاللَّه رىشهرى دامظله و با همكارى گروهى از انديشوران پژوهشكده علوم و معارف حديث، طى ساليانى پر تلاش به انجام رسيده و در سال ۱۳۸۸ به زيور طبع آراسته شده، از متقنترين منابعى است كه از آغاز تا انجام زندگى شخصى، اجتماعى و سياسى و. . . سيدالشهدا(ع) را مورد توجه قرار داده و با ملاحظه دقيق آيات قرآنى و هزاران گزارش روایى و تاريخى و نقد، پالايش و تنظيم كارآمد آنها توانسته است در معرفى يكى از مهمترين چهرههاى آسمانى و تاريخساز، خلأیى بزرگ را مرتفع نمايد.
مدير واحد موسوعه نگاری پژوهشكده علوم حديث، تصريح كرد: اگر چه گستردگى مباحث و فراوانى و تنوّع گزارشهاى روایى و تاريخى در يك تأليف نظاممند مانند دانشنامه امام حسين(ع) پديدهاى است كه مورد استقبال شديد اهل تحقيق و پژوهش است در عين حال از منظر ديگر خوانندگانى كه به آن مطالب پردامنه نياز نداشته يا از فرصت لازم براى مطالعه آن برخوردار نيستند ممكن است چنين مجموعهاى مناسب به نظر نرسد. اين در حالتى است كه تنظيم عصاره آن مطالب در كتابى به مراتب كمحجمتر مىتواند عطش اين دسته از بهرهجويان از سرچشمه زلال معارف حسينى را به شايستگى فرو بنشاند. كتابى كه هم اكنون پيشروى شماست گامى است متواضعانه در مسير پاسخگویى به اين نياز كه اميد است مورد عنايت قرار گيرد.
وی افزود: چهارده بخش از پانزده بخش دانشنامه امام حسين(ع) و بالغ بر ۹۰ درصد فصلها و ۷۰ درصد عنوانهاى فرعى و به همين ميزان از تحليلها و مقالاتِ مندرج در متن اصلى، در اين گزيده، آورده شد؛ آنچه بيش از همه مشمول تلخيص و گزينش قرار گرفته، روايات و گزارشهاى تاريخى متنوّعى است كه با موضوع مشابه، ذيل فصلهاى آن دانشنامه گسترده، گرد آمده است؛ جامعترين و گوياترين متنها، از منابع معتبرتر، در ذيل هر عنوان، انتخاب گرديد؛ غالب توضيحات مندرج در پانوشتها، حذف شد؛ در پانوشت، به ذكر حداكثر دو منبع داراى اعتبار بيشتر، براى هر متن، اكتفا گرديد.
وی افزود: به دليل اهميت فوقالعاده موضوع عاشورا و ضرورت نقل رخدادهاى مربوط به آن از منابع معتبر، گزارشى تحليلى از كتابها و مصادر اين واقعه تاريخساز، به دنبال مقدمه و پيش از ورود به بخش يكم آورده شده است.
حجت الاسلام «خوش نصيب» تصريح كرد: در بخش نخست اين دانشنامه، چگونگى تولّد، نامگذارى، ويژگىهاى ظاهرى، چگونگى پرورش، ازدواج و شمارِ فرزندان امام حسين(ع)، مورد بررسى قرار گرفته است. در بخش دوم، ابتدا به ملاك انتخاب گزارشهاى مربوط به فضايل امام حسين(ع) و مهمترين كمالات مشترك ميان امامان(ع) و بارزترين ويژگىهاى سیّد الشهدا اشاره شده است. سپس فضايل مشترك ميان ايشان و ساير اهل بيت(ع)، فضايل مشترك ميان آن حضرت و برادرش امام حسن(ع)، فضايل ويژه امام حسين(ع)، مكارم اخلاقى ، امام حسين(ع)، ويژگىهاى ايشان در عبادت و شمارى از كرامات آن حضرت، ارائه مىشود.
مدير واحد موسوعه نگاری پژوهشكده علوم حديث، با اشاره به بخش پايانی اين كتاب تصريح كرد: بخش پايانى گزيده امام حسين(ع) با شمارى از كلمات گهربار سالار شهيدان(ع) زينت يافته است. اين روايات كه در شش باب تنظيم شده به حكمتهاى عقلى و علمى و حكمتهاى اعتقادى، سياسى، عبادى، اخلاقى و عملى و حكمتهاى جامع پرداختهاند.
وی در آخر افزود: بر خود، فرض مىدانم كه از مؤلّف بزرگوار دانشنامه امام حسين(ع) ، حضرت آيتاللَّه محمّدى رىشهرى، كه با واسپارى اين پروژه، موقعيت اين خدمتگزارى را براى اينجانب فراهم آوردهاند صميمانه تشكر نمايم و نيز براى حضرت ايشان و همه پژوهشگران و دستاندركاران تأليف و به سامانرسانى آن دانشنامه گرانسنگ، از درگاه ربّ شكور پاداشى جزيل مسئلت نمايم. به ويژه براى حديثپژوهان پرتلاش حجت الاسلام محمود طباطبایىنژاد و حجت الاسلام روحاللَّه طبایى همكاران مؤلف و حجتالاسلام عبدالهادى مسعودى و حجتالاسلام مهدى مهريزى و جناب آقاى محمد مرادى مترجمان خوشقلم دانشنامه كه بىترديد همه آنان در پديد آمدن اين گزيده سهيم وافر دارند اجرى مضاعف را طلب مىكنم.
مرجع : ایکنا